„Laikysimės įpareigojimo ir viešąjį pirkimą, kuriame dalyvavo trys kvalifikaciją atitikę tiekėjai, nutrauksime. Sutartis su konkurso laimėtoju nebuvo pasirašyta“, – BNS atsiųstame komentare teigė „Sodra“ atstovas Saulius Jarmalis.

Pasak jo, norima siekta modernizuoti apdraustųjų ir draudėjų informacinę sistemą (ADIS), kuri informuotų gyventojus ir įmones apie įmokas, išmokas ir teiktų kitą informaciją.

VPT, atlikusi „Sodros“ šių metų balandį skelbto 2,027 mln. eurų (su PVM) vertės konkurso vertinimą, teigia, kad fondas tiekėjams kėlė perteklinius, neproporcingus ir konkurenciją ribojančius reikalavimus, be to, buvo pažeisti Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtinti skaidrumo, proporcingumo ir nediskriminavimo principai.

Pavyzdžiui, reikalavimas būti vykdžius bent vieną sutartį, „kuri teikia ne žemesnio kaip 4 (ketvirtojo) brandos lygio elektronines paslaugas“, yra perteklinis ir neproporcingas, nes sudaro galimybę konkurse dalyvauti tik tiems tiekėjams, kurie jau dirbo su viešojo sektoriaus projektais.

„Sodra“ taip pat nustatė nepagrįstus ir ribojančius konkurenciją reikalavimus tiekėjo specialistams, teigia VPT, paraginusi „Sodrą“ nutraukti pirkimo procedūras.

Viešųjų pirkimų tarnyba pastabų „Sodros“ sprendimams dėl ADIS turėjo ir anksčiau. Pernai sausį „Sodra“ paskelbė, kad VPT nurodymu nutrauks 2,9 mln. eurų vertės ADIS priežiūros ir vystymo konkursą. Pasak VPT, rengiant konkursą buvo pažeistas Viešųjų pirkimų įstatymas.

Konkurso nugalėtojos tuomet buvo įmonės „Proit“ ir „E. Ana“ (buvusi „Etnomedijos intercentras“), jame taip pat dalyvavo bendrovė „Affecto Lietuva“ ir įmonių „iTree Lietuva“ bei „Synergy Consulting“ konsorciumas.