Džiaugiasi pakitusiomis sąlygomis, bet priekaištų dar turi

„Straipsniai padėjo. Mane išvedė ir pas odontologą, ir į sporto salę, ir pasivaikščioti į mūrinį gardą kasdien po valandą, ir maistas šiek tiek pasitaisė“, – laiške, kurį DELFI redakcija gavo spalio 3-iąją, teigė Airinas.

A. Arutiunianas ir smulkiau apibūdina pagerėjusią situaciją: „Kiekvieną dieną išveda į lauką valandai, antradieniais nuveda pas kirpėją, į dušą, trečiadienį atneša nusipirktus produktus iš kalėjimo parduotuvės, antradienį ir šeštadienį veda į sporto salę, nors dar nėra kilimėlių ir kineziterapijos kamuolio, volelio nugaros vidiniams raumenims stiprinti“.

Tiesa, laiške jis prašo būti pristatomas ne kaip „Alfa vyras“, o šokėjas, kuris veda įvairių stilių šokių pamokas. Jis taip pat teigia, kad yra visuomenės veikėjas, knygų bei DVD „Alfa vyras“ mokymų autorius ir mokymų treneris.

„Alfa vyro“ Airino striptizas

Bet prieš pakliūdamas į Lukiškes, jis prisistatydavo kaip fotografas Dovydas, rengdavo merginoms fotosesijas ir žadėdavo pasaulinę karjerą.

Prie laiško Airinas pridėjo ir kelis skundus, dar rugpjūtį rašytus Kalėjimų departamentui. A. Arutiuniano teigimu, šešių skundų nukopijavimas jam kainavo 6 eurus. „Čia yra žiauri melžykla, badas ir vienatvė“, – taip apie brangias prekes ir paslaugas kalėjime teigia A. Arutiunianas.

Lukiškėse laikomas Airinas jau ne pirmą kartą skundžiasi didelėmis kainomis, todėl jau ne kartą prašė gerbėjų jam paaukoti maistui ir kitoms išlaidoms. „Nesuprantu, kaip taip žmonės gali nusigręžti nuo manęs, ištikto bėdos. Jeigu jie ar jų sūnus būtų įmestas į kalėjimą?“ – piktinosi Airinas.

Airinas Arutiunianas
Straipsniai padėjo. Mane išvedė ir pas odontologą, ir į sporto salę, ir pasivaikščioti į mūrinį gardą kasdien po valandą, ir maistas šiek tiek pasitaisė.

Gerbėjų jis prašo ne tik pinigų, bet ir knygų. Esą bibliotekininkė atostogauja, todėl jis negali paskaityti Baudžiamojo kodekso. „Nesuprantu, kodėl bibliotekininkė tiek laiko atostogauja vis ir neduoda man knygų, kaip apsiginti save teisme ir įtikinti teisėjus“ – laiške rašė A. Arutiunianas.

Pats Airinas neigia jam metamus kaltinimus ir tiki, kad jam gali būti sušvelninta kardomoji priemonė: „Aš tikrai niekam nenoriu nieko blogo daryti, neturiu piktos valios, myliu visus, noriu toliau vesti šokių pamokas“.

Skunduose – nusivylimas duona ir žirnių šustine

Prie laiško A. Arutiunianas pridėjo ir kelis skundus, kuriuos dar rugpjūtį siuntė Kalėjimų departamentui. Juose Airinas daugiausia skundžiasi maisto ir kalėjimo paslaugų kookybe.

„2018-08-11 dieną 12 val. 30 min. atnešė žirnių šustinę, kurios buvo neįmanoma valgyti, nes mėsa dvokė ir žirniai su kruopom – nu čia gyvuliams maistas, bet ne žmonėms. Ir taip visą mėnesį, – skunde rašė A. Arutiunianas. – Plovo mėsa taip pat dvokia.“

A. Arutiunianas vardija, kad jam netiko ir daugiau patiekalų. „Vakarienė buvo vandeniu praskiesta „bulvių košė“, 100 g duonos, 20 g dešros, pusė stiklinės kefyro ir arbata. Kaip įmanoma nuo tokios porcijos pavalgyti? – piktinosi Airinas. – Suvalgius tą duoną visą naktį nuo jos pūtė pilvą ir nėjo užmigti. Girdėjau, kaip visam korpusui tas pats buvo. Tiek nebuvo žmonėms, ką valgyti 2018-08-11 17 val. 30 min., kad jie suvalgė tos vidurius pučiančios ir žarnas raižančios duonos ir vėliau kankinosi visą naktį. Nuo į kamerą pritekusių dujų ir raižančio pilvo negalėjau užmigti.“

A. Arutiuniano teigimu, kita diena po tokių bemiegių naktų būna visiškai sugadinta.

Airinas Arutiunianas
2018-08-11 dieną 12 val. 30 min. atnešė žirnių šustinę, kurios buvo neįmanoma valgyti, nes mėsa dvokė ir žirniai su kruopom – nu čia gyvuliams maistas, bet ne žmonėms. Ir taip visą mėnesį, – skunde rašė A. Arutiunianas. – Plovo mėsa taip pat dvokia.

Kitą skundą Kalėjimų departamentui Airinas rašė rugpjūčio 26 dieną. Jame taip pat buvo skundžiamasi duona: „Kodėl vis dar nepakeičia tos velnio prakeiktos juodos duonos, nuo kurios neįmanoma miegoti, nes raižo, skauda, pučia pilvą? Ar mano teisės nėra pažeidžiamos, jeigu šunims skirta „duona“ yra grūdama man du kartus per dieną, kai balta duona (kokybiška) duodama tik vieną kartą per pusryčius? Nuo jos neraižo, neskauda pilvo ir ją galima valgyti. Tos juodos duonos niekas nevalgo, ją lesina balandžiams, išmeta į tualetą arba šiukšlinę. Kodėl taip turi būti švaistomi mūsų mokesčių mokėtojų pinigai? Ar ta „duona“ atitinka Europos reikalavimus ir kokybę?“

Airinas Arutiunianas

Airinui neįtinka ne tik duona, bet ir dešrelės: „Jų neįmanoma valgyti – ten vien chemija“.

„Kas čia per „patiekalas“ – „žirnių šustinė“? Šlapkės gabaliukai, žirniai, kruopos – suprantu, kad gyvuliams tokie duodami, bet čia, Lukiškėse, pilna suimtų žmonių su nepagrįstais įtarimais, kur vėliau pasirodo, kad jie nekalti ir išteisinti būna. Kodėl mes turime būti maitinami kaip gyvūliai?“ – piktinosi Airinas.

Netinka ir per maži obuoliai. „Kodėl toks mažas obuoliukas duodamas?“ – skunde klausė įtariamasis.

„Kodėl sriubos yra vanduo? Šiandien turėjau gauti žirnių sriubą. Spėkite, kiek ten radau žirnių? Nulį. Neradau nė vieno žirnio – tik vandenį. Kai gauni tokią sriubą pasijunti pažemintas“, – rašė A. Arutiunianas.

Skundžiasi personalo abejingumu

Rugpjūčio 21 dieną A. Arutiunianas prašė pakeisti psichologę. Jo teigimu, kalėjime jam turi būti suteikta tokia pat medicininė pagalba, kaip ir laisvėje.

„Apklausos metu ji visiškai manęs nesiklausė, pertraukinėjo pradėjus sakyti iki penkių žodžių. Niekaip negalėjau išsakyti mane kamuojančias problemas. Jos akyse mačiau išankstinį nusistatymą prieš mane, – skundėsi A. Arutiunianas. – Jaučiuosi visiškai nesuprastas, sužlugdytas.“

A. Airinas teigė: „Mane į neviltį ir depresiją varo tokie „specialistai“. Pusę pokalbio laiko ji teisinosi, kad nieko tokio čia 3,5 savaites nesuteikti pagalbos“.

Jis Kalėjimų departamentui taip pat uždavė klausimą, ar taip nėra pažeidžiamos jo teisės.

Tame pačiame skunde Airinas įvardija ir, jo nuomone, netinkamą pareigūnų darbą. „Ta pati psichiatrė bandė man įrodyti ir pasakyti, kad po išsityčiojimo iš manęs kameroje, kai buvau nuvestas po 4-5 dienų (tiksliai nepamenu), nebuvo kaktoje sumušimo. Aš buvau šoko būsenoje ir išsigandęs, ir negavau nepriklausomo gydytojo, kad užfiksuotų sumušimus, o tik savo akimis regėjau, kaip kriminalinės žvalgybos tyrėjas liepė gydytojai įrašyti, kad sumušimų nėra, nors sumušimai buvo“, – rašė Airinas.

„Prašau nuvesti mane pas kitą, nešališką, kompetentingą psichiatrę“, – reikalavo A. Arutiunianas.

Įtariamasis taip pat įvardijo ir kitą specialistą, pas kurią norėtų lankytis.

A. Arutiunianas

Lukiškėse jau beveik tris mėnesius

A. Arutiunianas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime laikomas jau nuo liepos mėnesio. Liepos viduryje jam buvo skirta kardomoji priemonė – suėmimas, policija skelbė, kad jis kaltinamas išžaginimu.

Tačiau, DELFI žiniomis, ikiteisminis tyrimas pradėtas daugiau nei dėl vieno Lietuvos respublikos Baudžiamojo kodekso (LR BK) straipsnio. Ikiteisminiame tyrime pažymėtas toks LR BK straipsnis, kuriame kalbama apie santykiavimą su jaunesniu negu šešiolikos metų asmeniu.

Prijungti kaltinimai pagal pagal LR BK 151-1 straipsnio „Lytinės aistros tenkinimas pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą“ 1 dalies požymius „Pilnametis asmuo, lytiškai santykiavęs ar kitaip tenkinęs lytinę aistrą su jaunesniu negu šešiolikos metų asmeniu, jeigu nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.“