Vilnietis: pensininkui čia kaip skraidyti - tiesiog neįmanoma

79-erių moters sūnus Aleksandras Aleksejevas DELFI pasakojo, kad Rusijoje gyvenančius artimuosius į Lietuvą pasikviesdavo tiesiog ranka parašydami prašymą. „Mes su mama nuvažiuodavome į Migracijos departamentą, kur ji parašydavo prašymą, aš parodydavau dokumentus, kad galiu apgyvendinti ir viskas būdavo gerai. O dabar situacija tokia: viskas daroma elektroniniu būdu. Mano mama turi turėti arba sąskaitą banke, arba savo vardu registruotą telefono numerį“, – įvardijo Aleksandras.

Vyro teigimu, jo senyvo amžiaus mamai sąskaitos banke nereikia, nes pensiją paštininkė atneša tiesiai į namus, o už telefoną jai yra parūpinęs jis pats, tad nė vieno iš reikalavimų ji ir neatitinka.

„Telefono nėra, kortelės nėra, – vardijo pašnekovas. – Bandžiau tą kvietimą parašyti savo vardu, kad štai mano mama kviečia. Bandžiau paaiškinti tą situaciją, bet gavau atsakymą, kad už kitą asmenį tokio kvietimo rašyti negaliu.“

Aleksandras pasakojo, kad gali nuvykti į banką ir parūpinti mamai sąskaitą jame, tačiau nemato tam reikalo. „Jai ji tiesiog nereikalinga. Telefonas jai taip pat nereikalingas, – teigė vyras. – Tai situacija tokia: jei kažko iš šių dviejų dalykų nepadarysiu, ji negalės rašyti prašymo.“

79-erių senolė kvietimą Rusijoje gyvenančiai šeimai rašydavo pati, mat yra artimiausia jų giminaitė, likusi Lietuvoje. Aleksandro teigimu, jei jis rašytų prašymą, viza būtų suteikta kur kas trumpesniam laikui. „Įprastai vizą suteikia 3-5 metams ir paskui gali atvykti visada, kada norisi: ir per Naujus metus, ir vasarą. Tačiau dabar situacija tokia, kad pensininkė nieko negali padaryti“, – situaciją apibūdino vyras.

A. Aleksejevo teigimu, jis buvo nuvykęs į Migracijos departamentą, bandė rasti sprendimą, tačiau nepavyko. „Buvau nuvažiavęs ir bandžiau nupasakoti savo situaciją, bet man pasakė, kad reikia važiuoti kažkur užregistruoti tapatybės kortelę, kad būtų elektroninis parašas, tada mamai dar kažko reiktų, – pasakojo vyras. – Pensininkui čia kaip skraidyti, tiesiog neįmanoma.“

Nauja sistema nepatenkintas vilnietis teigia, kad tai kiša koją pagyvenusiems asmenims: „Man pikta. Dabar žmonės, kurie turi šiek tiek daugiau metų, negali nieko padaryti“.

Anot pašnekovo, paskutinį kartą tokį kvietimą jo mama pildė prieš penkerius metus. „Ji mano dukterėčia (asmuo, kuriam rašomas kvietimas – DELFI), tai jei aš rašau prašymą, gaus daugiausiai metams, o jei mama, gaudavo ir penkeriems. Tada penkerius metus nereikia galvos sukti“, – įvardijo Aleksandras.

Beje, artimieji Lietuvoje teikdavo tik prašymą, vizą Rusijoje likę artimieji tvarkydavosi vietinėse atstovybėse.

Migracijos departamentas: prašymas gali būti teikiamas tik elektroniniu būdu

Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos atsiųstame atsakyme teigiama, kad nuo šiol prašymai kvietimui įforminti teikiami tik elektroniniu būdu. Galimybių kitaip pateikti atsakymą nėra, nors pridūrė, kad giminaičiams norint gauti vizą šis prašymas nėra būtinas.

„Pagal dabar galiojančias Vizos išdavimo tvarkos aprašo nuostatas, prašymas kvietimui įforminti teikiamas el. būdu per EPIS, – teigiama atsiųstame atsakyme. – Pažymėtina, kad Šengeno viza gali būti išduota ir nepateikus kvietimo, tai yra kvietimas nėra privalomas dokumentas kreipiantis dėl Šengeno vizos išdavimo.“

Migracijos departamento atsakyme teigiama, kad dėl prašant Šengeno vizos gali būti pateikiami įvairūs dokumentai, patvirtinantys atvykimo tikslą.

„Kadangi vizos išduodamos Lietuvos atstovybėse užsienyje, todėl dėl platesnio komentaro kokie kiti dokumentai gali patvirtinti kelionės į Lietuvą tikslą Jums reiktų kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją“, – teigiama Migracijos departamento atsakyme.