Spalio 4 dieną visoje Lietuvoje - savivaldybėse, mokyklose, universitetuose, kitose institucijose - rengiamas pirmas egzamino etapas. Geriausias konstitucines žinias pademonstravę pirmojo etapo dalyviai dėl nugalėtojo vardo susigrums antrajame etape, vyksiančiame spalio 18 dieną.

Tradiciniu tapusį projektą globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Su savo Konstitucija - jauna ir gyvybinga - tariamės visais reikšmingais klausimais. Kiekvienam Lietuvos Respublikos piliečiui verta susipažinti su svarbiausiu šalies dokumentu. Ruoškitės, dalyvaukite ir laimėkite Valstybės atkūrimo šimtmečio Konstitucijos egzaminą“, - dalyvauti egzamine ragina prezidentė.

Kaip jau įprasta, Konstitucijos egzamino dalyviai varžysis atskirose grupėse: mokiniai, nuteistieji, aklieji, teisinį išsilavinimą turintys arba jo siekiantys bei teisinio išsilavinimo neturintys asmenys. Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų ir gimnazijų mokiniai rungsis keturiose amžiaus grupėse: 1-4 klasių, 5-7 klasių, 8-9 klasių ir 10-12 klasių. Mažiausieji - 1-4 klasių - egzamino dalyviai į testo klausimus neatsakinės, o savo jėgas išbandys atlikdami kūrybinę užduotį „Aš ir Tu - dar 100 metų kartu!“.

Pirmajame etape bus pateikta 30 uždarų klausimų, antrajame - 19 uždarų ir vienas atviras klausimas. Į antrąjį etapą pateks tie, kurie teisingai atsakys į mažiausiai 25 klausimus.

Pasitikrinti konstitucines žinias bus galima ir naujienų portale DELFI. Šioje egzamino kategorijoje yra tik vienas etapas, tad trys geriausiai ir per trumpiausią laiką išmaniesiems įrenginiams pritaikytą testą išsprendę dalyviai išsyk pateks tarp egzamino laureatų.

„Siekiame, kad kiekvienas pilietis turėtų galimybę paprastai ir greitai - o tai šiandien kiekvienam yra itin svarbu - pasitikrinti Konstitucijos išmanymą, galbūt atrasti naujų dalykų ar pagilinti esamas žinias. Tad jeigu spalio 4-ąją negalėsite atvykti į savivaldybę ar kitą egzamino laikymo vietą, labai kviečiu prisėsti prie kompiuterio ar čiupti į rankas išmanųjį telefoną ir sudalyvauti Konstitucijos egzamine“, - skatina teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Konstitucijos egzamino užduotis šiemet rengia Mykolo Romerio universiteto mokslininkų komanda ir Vilniaus licėjaus direktoriaus Sauliaus Jurkevičiaus komanda. Konstitucijos egzamino komisijai vadovauja Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Nugalėtojai spalio 25 d. bus pakviesti į iškilmingus Konstitucijos egzamino apdovanojimus Prezidentūroje. Juos sveikins Konstitucijos egzamino globėja Prezidentė D. Grybauskaitė ir teisingumo ministras E. Jankevičius. Laimėtojams bus įteikti projekto organizatorių ir partnerių prizai - planšetiniai kompiuteriai, elektroninės knygų skaityklės, knygos ir kitos puikios dovanos.

Organizuojant egzaminą talkina Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija, AB „Lietuvos paštas“.