Moterų pasaulio lyderių tarybai pirmininkaujanti prezidentė D. Grybauskaitė Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje surengė aukšto lygio renginį, kuris skirtas moterų vaidmens didinimui užtikrinant globalios ekonomikos augimą.

Renginyje dalyvavo Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas, Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič, Estijos vadovė Kersti Kaljulaid, Maltos prezidentė Marie Louise Coleiro, Norvegijos ir Bangladešo ministrės pirmininkės, Pasaulio banko vadovas Jim Yong Kimas, Jungtinių Tautų vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet.

Nors Lietuvoje moterys gali laisvai užsiimti įvairia ekonomine veikla, kurti savo verslą, siekti vadovaujamų pozicijų viešame ir privačiame sektoriuose, devyniose iš dešimties pasaulio valstybių vis dar galioja moterų galimybes varžantys įstatymai. Lietuvoje vyrų ir moterų algų atotrūkis siekia 14,4 proc. ir yra mažesnis už ES vidurkį, tačiau pasauliniu mastu moterys už tą patį darbą gauna 23 proc. mažesnį atlygį ir du kartus dažniau dirba neatlygintinai.

Pasak Lietuvos vadovės, tokia padėtis ne tik pažeidžia moterų teises, bet ir atneša didžiulių praradimų pasaulio ekonomikai. Įvairiais duomenimis, panaikinus diskriminaciją dėl lyties, per artimiausius 7 metus globali ekonomika galėtų pasipildyti net 28 trilijonais dolerių. Tačiau dabartiniu tempu prireiks dar 200 metų, kad pasaulyje būtų pasiekta ekonominė lyčių lygybė.

D. Grybauskaitės teigimu, kad pokyčiai vyktų greičiau, būtina gerinti šalių švietimo sistemas ir laužyti pasenusius stereotipus. Prezidentė taip pat pabrėžė valstybių vadovų atsakomybę panaikinti šalyse išlikusius moteris diskriminuojančius įstatymus ir paragino JT padėti skirtingiems pasaulio regionams kovoje su diskriminacija ir lyčių stereotipais.

Renginio metu taip pat apdovanotos moterys verslininkės iš viso pasaulio, kurios savo veikla padeda siekti lyčių lygybės, kovoti su skurdu ir prisideda prie darnaus vystymosi.

Per pastaruosius 4 metus tai jau trečias prezidentės D. Grybauskaitės inicijuotas aukšto lygio renginys Jungtinėse Tautose, kuris padeda sutelkti pasaulio lyderių pastangas ginant moterų teises, skatinant aktyvesnį jų dalyvavimą globalioje ekonomikoje ir politikoje. Šių metų birželį prezidentės iniciatyva Vilniuje vyko moterų pasaulio politikos lyderių globalus forumas, į kurį atvyko per 300 dalyvių iš 90 šalių. Moterų teisių apsauga ir lyčių lygybės užtikrinimas yra vienas iš Darnaus pasaulio vystymosi tikslų 2030 m., kuriam Lietuva įsipareigojo kartu su kitomis JT valstybėmis.