Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotoja Aušrinė Norkienė siūlo Statute numatyti, kad „Seimo pirmininko pavaduotojų yra ne daugiau kaip septyni.“

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, „valstiečiams“ atstovaujanti Agnė Širinskienė taip pat įregistravo naują Statuto pataisą, numatančią, kad „Seimo Pirmininko pavaduotojų yra šeši.„

Kokį variantą pasirinks Seimas, sudėtinga būtų prognozuoti. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Eltai sakė, kad jis asmeniškai pasisakytų už 7 savo pavaduotojų įteisinimą, vieną vicepirmininko postą atiduodant „tvarkiečiams“, o kitą - opozicijai.

Antradienį Seimas nepriėmė Statuto pataisų, numatančių dar vienos, šeštos Seimo pirmininko pavaduotojo pareigybės įteisinimą. Pagal siūlytą naują teisinį reguliavimą, Seimo pirmininko pavaduotojų būtų ne daugiau kaip šeši, tačiau jam priimti pritrūko balsų. Seimo opozicija kritikavo ketinimus padidinti Seimo vicepirmininkų skaičių, piktindamasi dėl esą perkamos demokratijos.

Seimo „tvarkiečiams“ su valdančiaisiais pasirašius susitarimą dėl bendradarbiavimo, buvo skelbiama, kad Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija gali tikėtis Seimo vicepirmininko posto. Politiniuose kuluaruose buvo svarstoma, kad šeštuoju Seimo pirmininko pavaduotoju gali tapti frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas, „tvarkiečių“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

Beje, Seimo opozicija irgi norėtų dar vieno Seimo vicepirmininko posto. Rugsėjo 18 d. Seimas pradėjo svarstyti Statuto pataisą, kurioje siūloma įteisinti galimybę parlamentinei opozicijai turėti ne vieną, o du Seimo vicepirmininko postus.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo pateikta Statuto pataisa sulaukė pritarimo po pateikimo, tačiau Seimo posėdyje ji dar nebuvo svarstoma.

Liberalo E. Gentvilo nuomone, šiandien galiojanti tvarka iš esmės pažeidžia Seimo opozicijos teises, nes nėra pakankamai ir tinkamai atstovaujama opozicija.

„Todėl siekiama atkurti Seimo opozicijos teises ir nustatyti, kad Seimo pirmininko pavaduotojais būtų siūlomi ne mažiau kaip du Seimo opozicijos atstovai“, - sako E. Gentvilas.

Galiojančiame Seimo statute numatyta, kad kandidatus į Seimo pirmininko pavaduotojų pareigas, pasitaręs su frakcijomis, Seimo pirmininkas siūlo taip, kad Seimo pirmininko pavaduotoju būtų tik vienas Seimo opozicijos atstovas.

Šiuo metu Seimo pirmininkas turi 5 pavaduotojus.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pirmoji pavaduotoja yra „valstiečiams“ atstovaujanti Rima Baškienė, pavaduotojais yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Arvydas Nekrošius, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos nariai Gediminas Kirkilas ir Irena Šiaulienė ir opozicijai atstovaujanti konservatorė Irena Degutienė.