Pasiruoškite smarkiam vėjui

DELFI TV laidoje „DELFI Diena“ sinoptikė teigia, kad jau pats metas prasidėti ir rudeniui. Tačiau, pastebi ji, šiomis dienomis į Lietuvą atėjo ne tik šaltesni orai, bet ir smarkūs vėjo gūsiai.

„Noriu perspėti, kad pajūrio gyventojai jau paryčiais pajus vėją, 15-20 metrų per sekundę, dieną bus ir iki 27 metrų per sekundę“, – Lietuvos gyventojus perspėja sinoptikė.

Pasiteiravus, ar artėjame prie stichijos, I. Marcinonienė sutinka, kad taip. „28 metrai per sekundę yra stichinis meteorologinis reiškinys, labai stiprus vėjas“ – teigia ji.

Sinoptikė pabrėžė, kad ir ateinanti para bus kontrastinga: dangus giedrėja, slėgis – kyla. „Šaltas oras tą slėgio kylimą iššaukia. Ir labai šalta vėjo masė yra virš Baltijos regiono. Jei pakiltume į pusantro kilometro aukštį, būtų žemiau nulio laipsnių“, – sako I. Marcinonienė.

Anot jos, pragiedrėjus naktį galime sulaukti šalčio iki – 3 laipsnių. „Rytą neslidinėsime, bet gal automobilių stiklus teks gramdyti“, – sako ji.

Sinoptikė pastebi, kad lauke esančių augalų laukia nemalonios oro sąlygos. „Šalna, rytojaus dieną – vėjai ir lietūs. Naktis šiek tiek šiltesnė, nebus jau tų šalnų, bet vėjuota, lietinga, tai kas iš tų gėlyčių lieka?“, – pastebi ji.

Vargu, ar jau įjungs šildymą

Tačiau kitą savaitę, teigia I. Marcinonienė, sulauksime pragiedrėjimų. „Didelė šiluma neateina, nesitikėkime jos. Naktys tikrai tik pragiedrėja, vėl temperatūra krenta iki neigiamos“, – sako I. Marcinonienė.

Pasiteiravus, ar jau greitai bus įjungtas šildymas, sinoptikė nusijuokia, kad ne jai šį klausimą reikėtų užduoti. Tačiau I. Marcinonienė priminė, kad šildymas yra įjungiamas, kai 3 dienas vidutinė temperatūra būna žemiau 10 laipsnių.

„Ta pirma para buvo vakar. Tikrai buvo 10 laipsnių ir šiek tiek žemiau. Bet dar palaukime tas tris dienas“, – teigia I. Marcinonienė.

Tačiau sinoptikė prognozuoja, kad pirmadienį bei antradienį oro temperatūra bus šiltesnė, tačiau oras ilgai toks neišliks. „Pirmadienį jau spalio mėnuo. Taip, kad tam dalykui jau reikėtų ruoštis. Bet aš nenorėčiau akcentuoti temperatūrą. Juk šildymo mes norime ir tada, kada vėjuota ir drėgna. Gali būti paros temperatūra ir aukštesnė nei 10 laipsnių, bet kaip mes jaučiamės parėję iš to lietingo oro?“, – svarsto sinoptikė.

Bobų vasaros dar nelaukite

Bobų vasaros, pastebi I. Marcinonienė, dar teks palaukti, nes tik išlydėjome vasariškus orus. „Leiskime rudeniui šiek tiek pabūti ir tada pasišnekėsime apie bobų vasarą“, – šypteli ji.

Sinoptikai, pasakoja I. Marcinonienė, orų prognozes turi kas 12 valandų 10 dienų periodui. Anot jos, šiuo laikotarpiu kol kas nenusimato šilumos sugrįžimo.

Tačiau, teigia ji, žmones pradžiugins savaitgalio orai: po ketvirtadienio ir penktadienio lietaus, dieną turėtų būti 9-14 bei 11-16 laipsnių šilumos.

Tokie orai, įspėja sinoptikė, ilgai nesitęs, nes žemo slėgio sūkuriai praeidinėja pro Skandinaviją, o Lietuva – pietinėje jų dalyje, kurioje yra didžiausi terminiai kontrastai bei vėjai. „Tad žinokite, jei vieną parą šviečia saulė ir yra ramiau, tai kitą parą atsiimsite dvigubai“ – juokauja ji.

Tiems, kurie teigia, kad pernai tokio prasto oro nebuvo, I. Marcinonienė tikina, kad praėjusių metų rugsėjis buvo lietingiausias nuo 1961 metų. Sinoptikė teigia, kad šių metų rugsėjis nėra kažkuo išskirtinis.

Anot jo, neįprasta – taip ilgai užsilaikiusi šiluma. „Neatsimenu per savo darbo laikotarpį, kad rugsėjo antrojo dešimtadalio vidutinė paros temperatūra būtų 18-20 laipsnių šilumos. Sudėjus ir maksimalią ir minimalią temperatūras, vidurkis išeina toks, kad gyvenome liepos mėnesio pirmo dešimtadalio temperatūromis“,– pastebėjo I. Marcinonienė.