Penktadienio popietę močiutės netekusi vilnietė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI) pradėjo organizuoti laidotuves, tačiau atsimušė į sieną. Pirmiausia išgirdo, kad pavėlavo paskambinti dėl kapavietės – jau buvo pasibaigęs darbo laikas, o ir Mišias reikėjo derinti pagal popiežiaus vizito programą.

Dėl popiežiaus vizito laidotuvės turėjo būti nukeltos arba paankstintos

„Penktadienį mirė mano močiutė. Nuo kepenų vėžio. Mūsų šeimai tai buvo didelis šokas, nes ją tas vėžys pakirto vos per kelias savaites. Jis progresavo žaibo greičiu. Dar šią savaitę ją pati su greitąją nuvežiau į slaugos ligoninę, nes ji jau nieko pati nebegalėjo padaryti. Jai buvo būtina priežiūra ištisą parą. Tad trečiadienį paguldėme ją, jau labai silpną, o penktadienį man paskambino gydytoja ir pasakė, kad mirė. Tokiu be proto skaudžiu metu sunku mąstyti, beveik neįmanoma, nes paneri į kažkokią tranzo būseną, kur nesupranti, kas apskritai vyksta.“

Vis dėlto mergina ėmė organizuoti laidotuves. Reikėjo nuspręsti, ką daryti su kūnu – kremuoti ar pirkti karstą, ieškoti kapavietės, kunigo.

„Pabendravus su Grigiškių bažnyčios kunigu, paaiškėjo, kad laidoti sekmadienį nepavyks, nes visi kunigai, pabrėžiu – visi, bus išvykę pas popiežių, – pasakojo mergina. – Jokio budinčio kunigo. Buvo pasakyta, kad viską galima padaryti iki šeštadienio pietų, jei norim palaidoti.“

Išgirstas atsakymas dėl kapavietės pribloškė

Su sunkumais mergina susidūrė ir ieškodama kapavietės. Pagrindinė problema – jos ieškojo penktadienį, pasibaigus darbo valandoms.

„Ją išskirti gali tik Vilniaus miesto savivaldybė – kuri penktadienį dirba tik iki 16 val. Ir vėlgi, jokių budinčių. Mano močiutė mirė 14 val. 15 min. Paskambinus informaciniu numeriu 118 buvo šaltai pareikšta: „Jūs turėjote skambinti Grigiškių seniūnijai (merginos močiutė yra iš Grigiškių – DELFI), iškart, kai tik mirė žmogus, kad dar galima būtų spėti gauti leidimą kapavietei“. Tiesą sakant, nežinau, ar įmanomas baisesnis dūris į širdį, kai tą pačią dieną miršta vienas artimiausių žmonių“, – teigė mergina.

Vilnietę pribloškė valstybinių institucijų atsakymas. „Vadinasi, tam, kad galima būtų palaidoti žmogų, mirusį penktadienį po pietų, reikia laukti pirmadienio, – teigė mergina. – Kaip minėjau, mano močiutei buvo kepenų vėžys. Jos visa pilvo sritis buvo prisirinkusi skysčių. Jei paliktume jos kūną stovėti, viskas būtų turbūt pradėję pūti ar dar ką... O ir atsisveikinimas labai užsitęstų, skausmas išvestų mus iš proto, žiūrint į ją, tokią visą bejėgę ištisas tris dienas iki laidotuvių.“

Mergina pasakoja, kad nusprendė su močiute atsisveikinti paskubomis, dar prieš sekmadienį, prieš popiežiaus Pranciškaus Mišias.

„Teko paskubomis atsisveikinti su ja ir kremuoti kūną, kad dar šeštadienį ryte kunigas būtų bent Mišias atlaikęs už vargšę močiutę. Tad penktadienį jau apie 17 val. su mama ir broliu matėme ją paskutinį kartą. Ir kremavimo paslaugas atliekantys žmonės išsivežė ją. Atvežė mums urną su jos palaikais kitos dienos ryte, prieš pat Mišias“, – pasakojo mergina.

Vilnietė teigia, kad ramų atsisveikinimą su močiute sujaukė kunigams šventiniu savaitgaliu tapęs popiežiaus vizitas. „Popiežiaus atvykimas sujaukė viską, kaip ir Grigiškių seniūnijos, Vilniaus miesto savivaldybės nedarbas ir budinčių neturėjimas savaitgalį bent specialiai tokiems svarbiems atvejams“, – teigė vilnietė.

Grigiškių seniūnija

Grigiškių Seniūnas Leonardas Klimovičius DELFI teigė, kad visa informacija apie seniūnijos vykdomą veiklą yra pateikta aiškiai matomose vietose, tad problemų ar trikdžių, ieškant informacijos apie laidojimo vietą, neturėjo kilti.

Vilnietė teigė, kad susisiekusi su Vilniaus savivaldybe išgirdo, kad reikia kreiptis į Grigiškių seniūniją, tačiau seniūnas L. Klimovičius DELFI teigė, kad dėl kapaviečių kreiptis reikia tiesiai į kapinių administraciją. „Ši informacija seniūnijoje yra iškabinta visose skelbimų lentose po stiklu, taip pat galima pažiūrėti internete. Ta informacija yra ir internete, ir skelbimų lentose“, – teigė seniūnas L. Klimovičius.

L. Klimovičiaus teigimu, jei vilnietė nerado ieškomo atsakymo ir jo ieškojo tiesiog skambindama į seniūniją, greičiausiai skambino jau po darbo valandų. „Penktadienį mes dirbame iki 15 val. 15 min.“, – įvardijo seniūnas. Vilnietės močiutė mirė penktadienio popietę, 14 val. 15 min., tačiau, anot seniūno, visą reikiamą informaciją ir tokiu metu buvo galima rasti stenduose arba internete.

Vis dėlto pasidomėjus, ar artimojo netekus penktadienio vakarą nekiltų kliūčių greitai ir operatyviai suorganizuoti visus svarbiausius dalykus, seniūnas suabejojo, ar tai pavyktų sklandžiai ir labai greitai. „Gal ir nebūtų labai paprasta, jei mirė penktadienį, dar reikia sutvarkyti elektroninį mirties liudijimą, važiuoti tartis dėl laidojimo vietos, reikia tartis su morgu, laidojimo įmonėms. Sutinku, kad per vieną dieną tai padaryti sunku. Reikia viską labai gerai žinoti“, – vardijo L. Klimovičius.

Vilnietei pavyko užsakyti Mišias už močiutę jau šeštadienio rytą, tačiau vėliau urna liko bažnyčioje ir buvo palaidota tik antradienį. Seniūno teigimu, toks atvejis, kad urna būtų taip ilgai saugoma bažnyčioje, nėra dažnas.

Arkivyskupija: Šventojo Tėvo apsilankymas yra išskirtinės svarbos įvykis visai vietos Bažnyčiai

Vilniaus arkivyskupijos Komunikacijos specialistė Santa Kančytė DELFI teigė, kad sekmadienį didžioji dalis kunigų dalyvavo šv. Mišiose, kurioms vadovavo Šventasis Tėvas ir išreiškė užuojautą, kad nelengvą valandą teko rinktis laidoti šeštadienį arba po sekmadienio.

„Neįmanoma „įprasti“ visam laikui atsisveikinti su mylimais žmonėmis, todėl dažnai tokiu metu būna daug pasimetimo dėl sprendimų, kuriuos tenka priimti. Raginame artimuosius sunkią valandą kalbėtis su kunigu, tariantis dėl laidotuvių, klausti, jei lieka neaiškumų, išsakyti abejones“, – kalbėjo S. Kančytė.

Jos teigimu, įprastai šventinių dienų metu nėra laidojama, tačiau kiekvienu konkrečiu atveju reiktų tartis su savo parapijos kunigu: „Įprastai nėra laidojama ir šv. Velykų dieną, taip pat, jei įmanoma, švenčiant sekmadienį – Viešpaties Prisikėlimo minėjimą. Kviečiame artimuosius kiekvienu konkrečiu atveju tartis su savo parapijos kunigu ir kartu priimti sprendimus“.

Močiutės netekusi vilnietė DELFI teigė, kad bandydama paprašyti Mišių sekmadienį, popiežiaus vizito metu, išgirdo atsakymą, kad visi kunigai tuo metu bus išvykę į popiežiaus Pranciškaus Mišias Kaune. S. Kančytė patvirtino – jose dalyvavo didžioji dalis Lietuvos kunigų.

„Sekmadienį didžioji dalis Lietuvos kunigų (apie 700 iš Lietuvos ir dar virš šimto užsienio kunigų) dalyvavo šv. Mišiose, kurioms vadovavo Šventasis Tėvas Kauno Santakos parke, – įvardijo arkivyskupijos atstovė. – Šventojo Tėvo apsilankymas yra išskirtinės svarbos įvykis visai vietos Bažnyčiai, todėl bendruomenės su savo kunigais vyko melstis kartu su Katalikų Bažnyčios galva. Užjaučiame artimuosius, kuriems nelengvą valandą teko rinktis laidoti šeštadienį ar po sekmadienio. Nėra tinkamo laiko mirčiai, „liūdina mus mirties būtinumas“, – skelbia laidotuvių liturgijos giesmė, tačiau priduria: „Bet paguodžia žadėtasis nemarumas.“

Po Mišių Kaune popiežius susitiko su dvasininkais

DELFI primena, kad kelias dienas trukusio popiežiaus vizito kulminacija tapo Mišios Kauno Santakos parke. Popiežius į Santakos parką atvyko sekmadienį, rugsėjo 23 dieną, dešimtą ryto, o Mišias baigė tik vidurdienį.

Po Mišių popiežius vyko į Kauno arkikatedrą baziliką, kur susitiko su šimtais dvasininkų, seminaristų ir pašvęstųjų. Popiežius susirinkusiuosius aplankė 15 val.

DELFI žiniomis, sekmadienį Lietuvoje vyko vienintelės Mišios – Kauno Santakos parke, niekur kitur Mišios nebuvo laikomos.

Popiežiaus vizito akimirkos: