Viena ajurvedos medicinos pradininkių Lietuvoje Eglė Kauneckienė sako, kad ajurveda Lietuvoje vis populiarėja. Žmonės esą vis dažniau kūną gydo ne vien tradiciniais metodais, pavyzdžiui, gerdami tabletes, tačiau ir medituodami ar darydami masažą. Pasak moters, ajurveda gali gydyti ir sunkiausias, operacijų reikalaujančias ligas, tačiau Lietuvoje tai nedaroma, nes šalyje nėra specialių Ajurvedos ligoninių. Ajurveda esą dažniau taikoma kaip prevencinė priemonė, todėl moteris sako nematanti priešpriešos su tradicine medicina.

Seimo Sveikos gyvensenos komisijos pirmininkas Dainius Kepenis į parlamentą pakvietė ajurvedos gydytoją iš Indijos, kuris sako, kad jei norime, kad žmonės būtų sveiki, reikia kalbėti apie sveikatą, o ne ligas. „Pagrindinis tikslas yra sustabdyti ligas. Tą ajurveda ir daro. Pirmas žingsnis – žinoti, kaip rūpintis sveikata. Pagrindinės ligos pasaulyje kyla iš ydingo gyvenimo būdo – diabetas, nutukimas, aukštas spaudimas, cholesterolis, nugaros skausmas. Jei ligą sukelia žalingas gyvenimo būdas, vadinasi, ją pagydyti galima tik keičiant gyvenimo būdą“, – savo filosofiją dėsto ajurvedos gydytojas Partapas Chauhanas.

D. Kepenis, kuris yra aktyvus sveiko gyvenimo būdo propaguotojas, praeityje yra siūlęs įteisinti alternatyvios medicinos gydytojų veiklą, drausti sveikatai žalingų produktų reklamą, skatinti žmones sportuoti ne tik laisvalaikiu, bet ir darbo metu. D. Kepenio susitikimas su ajurvedos specialistu papiktino Seimo narį Mantą Adomėną, kuris sako, kad alternatyvi medicina neturėtų rasti kelio į parlamentą.

„Vedos ir vedinis tikėjimas yra vienas dalykas, bet Seime jų medicina iškeliama kaip legitiminė gydymo atšaka. Tai gali gali suklaidinti žmones. Mes sveikatos apsaugos sektoriuje turime labai daug realių problemų, todėl bandymas pateikti alternatyvias medicinas kaip teisėtą dalyką atitraukia resursus ir dėmesį. Jau dabar yra žmonių, kurie netiki skiepais, dėl to taip ir sureagavau, nes mūsų visuomenėje plinta antiracionalumo užkratas“, – savo požiūrį LRT TELEVIZIJAI dėstė Seimo narys.

Lietuvos gydytojai ajurvedos klausimu kategoriški, jų sąjungos prezidentas klausia, kas atsakytų už ajurvedos metodais nesėkmingai gydytą žmogų? Gydytojas ajurvedą prilygina savitaigai.

„Jei šie nemedicininiai metodai padėtų onkologiniams ligoniams, tai kodėl iki šiol jų niekas nenaudoja? Kodėl vėžiu sergantis žmogus neina pas Indijos žiniuonį, o gydosi ligoninėje? Sergantis neina pas ajurvedininką, nes žino, kad jis jam nieko nepadės“, – sako Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas.

Tradiciniu būdu pacientus gydantys licencijuoti medikai už padarytą paciento sveikatai žalą atsako pagal šalyje galiojančius įstatymus, o alternatyvios medicinos specialistų paslaugų valstybė nefinansuoja, todėl ir žalos atlyginimas nenumatytas.