„Prieš kelerius metus teko ir rašyti raštus, ir kalbėtis (VRM ministru buvo ir S.Skvernelis), klausiant dėl Belmonto žirgyno likimo. Mat buvo pasiekusios žinios, kad šios vietos labai nori vienas įtakingas verslininkas. Visada būdavo gaunami atsakymai, kad tikrai niekada nebus iškelta.

O gandai išpūsti. Net buvo imituotas lėšų skyrimas rekonstrukcijai. Dabar matau, kaip liberalioji vyriausybė vykdo įsipareigojimus ir kaip ignoruojami valstybės interesai. Todėl dabar nematau kito kelio, kaip kreiptis į STT ir prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, dėl lėšų švaistymo ir piktnaudžiavimo tarnyba“, – feisbuke rašė A. Anušauskas.

Politikas DELFI nesutiko įvardinti to įtakingo verslininko, kurį mini įraše.

„Nesiruošiu ko nors įvardinti iš anksto, nes galėjo tas verslininkas per ketverius metus ir pasikeisti“, – sakė A. Anušauskas.

Pasak jo, per visą tą laiką buvo palaipsniui atsisakinėjama Belmonto žirgyno paslaugų, mažinamas žirgų skaičius, kompleksas nebuvo tinkamai prižiūrimas.

„Dabar aiškina, kad jis griūna. Žinoma, kad griūna, jeigu neprižiūri. (…) Viskas daroma nuosekliai. Tuo metu buvo kalbama, kad pavers šitą teritoriją rekreacine. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad kažkas privatizuos, ir darys savo verslą“, – sakė A. Anušauskas.

Sprendimą grindžia ekonominiais motyvais
Ramūnas Matonis

Vidaus reikalų ministrui Eimučiui Misiūnui policijos sprendimai dėl žirgyno abejonių nesukėlė.

„Iš to ką pateikė policija – tai atrodo racionalus ir logiškas sprendimas. Jei kyla kažkokių abejonių dėl skaidrumo, neabejojame, kad policija galės jas išsklaidyti. Taip pat paprašiau policijos išsamią informaciją suteikti Seimo nariui, taip pat visuomenei“, – teigė E. Misiūnas.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis DELFI pateiktoje informacijoje sprendimą uždaryti Belmonto žirgyną grindė ekonominiais motyvais.

„Prieš ‪kelis‬ metus atlikus nepriklausomą vertinimą, paskaičiuota, kad komplekso sutvarkymas ir išlaikymas kainuotų 12.5 mln. eurų.

Kiekvienais metais Vilniaus apskr. policijai šio komplekso išlaikymas kainuodavo beveik 60 000 eurų. Tai tik paprastos, kosmetinės ir būtinos išlaidos, kad senas pastatas ir kompleksas negriūtų, neinvestuojant į pastatus ar arklides. Nesutvarkius iš esmės, kompleksas bet kada gali sugriūti (prieš kelis metus buvo užsidegęs)“, – rašoma DELFI pateiktame komentare.

Pasak policijos atstovo, šiuo metu Raitosios policijos padalinys turi tik 7 žirgus, policijos reikmėms pilnai pakanka 10‬ žirgų. Per visą policijos istoriją, niekuomet nėra buvę, kad prireiktų daugiau nei 8 žirgų.

„Dėl 10 žirgų išlaikyti tokį kompleksą nėra racionalu, todėl priimtas logiškas sprendimas nuomoti ir pirkti žirgų priežiūros paslaugas, kas kainuotų ženkliai pigiau. Po viešo konkurso išrinktas nugalėtojas – Riešės žirgynas, kuriame numatytos visos pareigūnams būtinos sąlygos. Už šią paslaugą mokėsime tik 36 924 Eur per metus“, – teigiama policijos atstovo komentare.

Pasak jo, kompleksas bus perduotas Turto bankui, todėl valstybės reikalas apsispręsti, ką daryti su kompleksu – perduoti KKSD (sportininkams), nuomoti ar parduoti aukcione.

„Policija siekia efektyviai naudoti valstybės biudžeto lėšas. Todėl įvertinus išlaikymo kaštus, priimtas efektyviausias sprendimas, leidžiantis taupyti biudžeto lėšas ir teikti kokybiškas paslaugas gyventojams“, – teigė R. Matonis.

Policijos departamento atstovas negalėjo pakomentuoti A. Anušausko teiginių dėl galimai už sprendimo slypinčių verslininko interesų.

„Sunku komentuoti Seimo nario pareiškimus, nežinant, ką jis turi omenyje. Tačiau jei jam kyla kažkokių įtarimų,tą visuomet gali patikrinti atsakingos institucijos. Mes tam tikrai pritariame“, – teigė R. Matonis.

Daug nerimo sportininkams
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Lietuvos penkiakovininkė, olimpinė ir pasaulio čempionė, Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė teigė, kad žinios apie planus uždaryti šį žirgyną daug nerimo kelia sportininkams ir vaikus treniruojantiems žmonėms.

„Belmonte buvo raitoji policija ir mes, penkiakovininkai. Nuo seno ten sportavome. Tai buvo labai gera vieta. Turime ten penkis žirgus, dabar vieną pardavinėjame, nes dėl sveikatos jis jau negali sportuoti.

Dabar yra nerimo ir mums, sportininkams, ir raitajai policijai, nes visus iškeldina. Liekame be jojimo bazės“, – sakė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Sportininkė dėstė, kad dabartinė vieta yra ypač patogi besitreniruojantiems vaikams.

„Mes sportuojame kiekvieną dieną penkias rungtis. Jojimas užtrunka gana ilgai. Tas artimas atstumas yra patogus, ypač vaikams, kurie gali paėjėti iki žirgyno net ir atvykę miesto viešuoju transportu“, – sakė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Pasak jo, jei jie neteks šios sporto bazės, vietos treniruotėms reikės ieškoti už Vilniaus.

„Aš paskutiniu metu jau buvau persikėlusi į Širvintas. Tai yra 40 kilometrų (nuo Vilniaus). Be to ten yra privatūs žirgynai. Žirgų išlaikymas juose yra dvigubai brangesnis. Reikėtų samdytis papildomai trenerį. Tai reiškia didesnes pinigų ir laiko sąnaudas. Aš nežinau, ar mes išgalėsime važinėti taip toli“, – sakė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Keltis į Riešės žirgyną sportininkei neatrodo ideali išeitis.

„Kiek žinau, jis yra labai perkrautas. Aš nežinau, ar ten bus pakankamai vietos priimti ir raitąją policiją, ir mūsų, penkiakovininkų, žirgus. Situacija yra labai jau sudėtinga“, – sakė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Sportininkė nesutinka, kad Belmonto žirgyno būklė yra kritinė. Pasak jos, nemažai pinigų maniežo tvarkymui skyrė privatūs asmenys, kurie treniruojasi tame žirgyne.

„Jie labai daug prisidėjo, sutvarkė stogą. (…) Bet paskui pertvarkos įvyko taip, kad išvarė visus privatininkus“, – pasakojo L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Sportininkė prisiminė, kad yra būta planų, kad Belmonte atsiras didelė sporto bazė.

„Kad ten viskas atsinaujins, kad bus naujas žirgynas, bokso salė, įvairiausi sporto būreliai. Mes vis laukėme, kada kažkas prasidės. Bet paskui visa tai užtiko, ir dabar jau naujienos yra tokios, kad iš viso išmeta mus visus. Labai gaila“, – sakė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.