Frakcijos seniūno rinkimai Liberalų sąjūdžio frakcijoje vyksta kiekvienos rudens sesijos pradžioje. Juose gali dalyvauti bet kuris frakcijos narys. Visgi, pastaruosius du kartus E. Gentvilas konkurentų nesulaukė ir kolegų balsais buvo patvirtintas frakcijos seniūnu.

Šį kartą Seimo liberalams teks rinktis iš dviejų kandidatų. Apie tai, kad sieks tapti frakcijos seniūne antradienį vakare paskelbė A. Armonaitė, iki šiol ėjusi seniūno pavaduotojos pareigas.

Žino, ko siektų

„Visų pirma, ką labai aiškiai jaučiu bendraudama su žmonėmis, bendraudama su rinkėjais, tai kad jiems nori aiškesnio, liberalesnio, stipresnio balso parlamente, kad būtų garsiau atstovaujama liberalioms programinėms nuostatoms, gal net ir radikaliau“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Ji taip pat teigė, kad frakcijai reikėtų ištaisyti klaidas, kai esminiuose balsavimuose Seime liberalai nubalsuoja palankiai valdantiesiems. Kaip pavyzdį politikė paminėjo balsavimą dėl praeitų metų valstybės biudžeto, kuris, pasak A. Armonaitės, tikrai nebuvo liberalus, tačiau frakcijoje buvo jį palaikiusių narių.

„Man atrodo, kad tokie „valstietiški“ balsavimai esminiuose klausimuose turėtų baigtis“, – sakė ji.

Parlamentarė kalbėjo, kad jei taptų frakcijos seniūne, siūlytų kitoms opozicinėms frakcijoms sėsti prie bendro stalo ir iš naujo tartis dėl vieningesnio opozicijos veikimo ir galbūt pradėti derybas dėl opozicijos lyderio.

Pasak A. Armonaitės, taip pat svarbu, kad frakcijos nariai palaikytų savo kolegų iniciatyvas balsavimų metu, nes būta atveju kai vienų liberalų pasiūlymai nesulaukė kitų frakcijos narių palaikymo.

Seimo narė sakė, kad dabartinis frakcijos seniūnas E. Gentvilas atlieka daug svarbių darbų, kartu eidamas ir partijos pirmininko pareigas.

„Mano kandidatavimas nėra kažkoks demaršas prieš jį. Aš noriu prisiimti daugiau atsakomybės ir lyderystės šiais neramiais laikais ir liberalams, ir Lietuvai, kad liberalų balsas skambėtų garsiau“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Tikisi draugiškos kovos

Dabartinis Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas portalui LRT.lt sakė, kad antradienio vakarą kolegoms išsiuntė laišką, kad ketina dar kartą siekti seniūno pareigų.

Tiesa, jis pagyrė A. Armonaitė, sakydamas, kad ji savo pranešime apie ketinamą kandidatuoti yra „surašiusi daug gerų dalykų“. Pats E. Gentvilas savo argumentus kolegoms žadėjo išdėstyti vėliau.

„Mes su esame kalbėję, kad gali būti variantas, jog aš nebekandidatuosiu. Tai ji ruošėsi kandidatuoti ir vėliau aš pasakiau, kad kandidatuosiu. Na, sakykime bus graži dvikova tarp dviejų draugiškai nusiteikusių žmonių“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Renkant frakcijos seniūną praeitų metų rudens sesijoje E. Gentvilas sakė, kad būtų nesąžininga, jei jis visus ketverius kadencijos metus laikytųsi įsikibęs posto ir neklaustų kolegų nuomonės, kai tuo tarpu partijos pirmininkas renkamas kas dvejus metus vykstančio suvažiavimo metu.

„Parlamente mes turime būti lankstūs. Pabandykime įsivaizduoti teorinę situaciją: kad partijos suvažiavime koks nors Seimo narys yra išrenkamas partijos pirmininku, o va Gentvilas įsikabintų ir būtų frakcijos seniūnu ketverius metus. Tai mes negalime to leisti, turime būti lankstūs. Todėl kas metus ir darome tą patikrinimą“, - pernai rinkimus komentavo E.Gentvilas.

Šiuo metu Liberalų sąjūdžio frakcijoje yra 13 narių.