Įstatymo pakeitimo projektą dar 2017 m. gegužę užregistravo Seimo narys Linas Balsys.

Dėl šio projekto Seimo nariai jau balsavo pernai gegužę: po pateikimo už įstatymo pataisas balsavo 51 Seimo narys, prieš buvo 3, susilaikė 13 parlamentarų. Po svarstymo komitetuose klausimas grįš į Seimo posėdžių salę.

Anot projekto autoriaus, ES šalių įstatymuose vis dažniau įtvirtinama nuostata, draudžianti jų teritorijoje rengti cirko pasirodymus, kuriuose naudojami laukiniai gyvūnai. 24 Europos valstybės turi vienokius ar kitokius apribojimus, skirtus gyvūnų išnaudojimui cirko pasirodymuose, rašo L. Balsys: laukinių gyvūnų naudojimas cirko pasirodymuose uždraustas Austrijoje, Slovėnijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose, Kroatijoje, daugumos laukinių gyvūnų naudojimas uždraustas Belgijoje, Latvija draudžia cirkuose naudoti laisvėje pagautus laukinius gyvūnus, o Estijoje, Lenkijoje priimtas apribojimas cirkuose naudoti laisvėje gimusius laukinius gyvūnus.

„Kai kuriose valstybėse draudžiama cirkuose naudoti tam tikras gyvūnų rūšis. Pavyzdžiui, Švedijoje cirko pasirodymuose draudžiama naudoti beždžiones, plėšrūnus, raganosius, žirafas, kengūras, begemotus, ruonius, stručius, krokodilus, danielius, Vengrijoje - dramblius, raganosius, primatus. Tuo tarpu Graikijoje, Maltoje, Kipre, Bosnijoje ir Hercegovinoje įtvirtintas visų gyvūnų naudojimo cirko pasirodymuose draudimas“, - vardijama įstatymo pakeitimo projekte.

Pasak L. Balsio, tarptautinių nevyriausybinių organizacijų atlikti tyrimai rodo, kad gyvūnų išnaudojimas cirkuose yra nesuderinamas su gyvūnų gerovės standartais.

„Dresuojant, kontroliuojant cirko gyvūnus dažnai prieš juos naudojamas smurtas, keliaujančiuose cirkuose gyvūnai vežami iš vienos vietos į kitą tūkstančius kilometrų. Šių kelionių metu gyvūnai laikomi uždaryti vilkikų priekabose, kur neįmanoma užtikrinti jų prigimtinių poreikių. Atvykus į naują vietą, gyvūnai ir toliau laikomi uždaryti, kol ruošiama pasirodymo vieta. Nuolatiniais šių gyvūnų namais tampa ankšti narvai.

Laukiniams gyvūnams gyvenant jų prigimčiai prieštaraujančiose sąlygose, daugumai jų dėl nuolat patiriamo streso dažnai pasireiškia psichiniai sutrikimai, jų elgesys tampa neprognozuojamas, ilgainiui gyvūnas išprotėja: bėgioja narve pirmyn atgal, siūbuoja į šonus, nuolat linkčioja ir supa galvą“, - vardijama parlamentaro parengtame dokumente.

Jame taip pat pabrėžiama, kad pasaulyje gausu įvykių, kai cirko darbuotojai, žiūrovai, vaikai žuvo ar buvo sužaloti cirko gyvūnams ištrūkus į laisvę. Tokių įvykių pasitaiko ir Lietuvoje.