Dėl parlamentaro P. Gražulio pašalinimo kreipėsi trys komiteto nariai: Viktorija Čmilytė-Nielsen, Sergejus Jovaiša ir Andrius Navickas. Pastarasis, kartu su P. Gražuliu, antradienio popietę viešėjo DELFI TV laidoje „DELFI Diena“.

Parlamentarai laidoje viešėjo dar prieš paskelbiant Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio sušaukto frakcijų seniūnų susirinkimo sprendimą – P. Gražuliui bus siūloma dirbti Kultūros komitete.

Laidoje „DELFI Diena“ viešėjęs parlamentaras A. Navickas teigė, kad P. Gražulio paskyrimas į Žmogaus teisių komitetą jį nustebino. „Šiuo atveju man, kaip jau dirbančiam Žmogaus teisių komitete, pono Petro Gražulio paskyrimas pasirodė kaip pasityčiojimas, – teigė A. Navickas. – Ponas Petras ne kartą reiškė tikrai savo neigiamą nusistatymą, tikrai agresyvų nusistatymą. Man atrodo, kad tai reiškia, kad aukojamas visas darbas Žmogaus teisių komitete.“

A. Navickas pabrėžė, kad tokią Žmogaus teisių komiteto narių nuomonę palaikė ir visuomenė. Vos per keturias dienas buvo surinkta 16 tūkst. parašų peticijoje „Išneškite Gražulį“. „Žmonės suprato, kad buvo peržengta kažkokia raudona linija demokratijos“, – teigė A. Navickas.

Laidoje kartu dalyvavęs P. Gražulis teigė, kad nesutinka su A. Navicko nuomone. „Nė vienas Seimo narys neturi didesnės moralinės teisės būti žmogaus teisių komitete“, – teigė P. Gražulis ir pridūrė jau ne kartą minėtą narystę Stokholmo grupėje.

„Nė vienas Seimo narys nedrįso, bijojo būti šios grupės nariais, – apie senus įvykius kalbėjo parlamentaras P. Gražulis. – Visi Žmogaus teisių komiteto nariai, Helsinkio grupės nariai, vienaip ar kitaip nukentėjo. Vieni buvo įkaltinti, kiti ištremti.“

Laidos vedėjui A. Mazėčiui patikslinus, kad savo nuomonę pateikė ir visuomenė, vos per keturias dienas surinkdama šešiolika tūkstančių parašų, P. Gražulis pateikė savo versiją: „Šešiolika tūkstančių ar kiek ten surinko parašų. Tai noriu pasakyti, kad jau identifikavome, kiek Lietuvoje yra homoseksualių asmenų“.

Laidoje viešėjęs P. Gražulis vis priminė sovietmetį. „Sovietmečiu mane dar žiauriau vertino, – apie dabartinį savo įvaizdį visuomenėje kalbėjo P. Gražulis. – Mane kalino, o dabar nekalina, mane siūlo išnešti.“

Pokalbyje dalyvavęs Žmogaus teisių komiteto narys A. Navickas atsakė P. Gražuliui. „Įkalinti ką nors ar nusiųsti į psichiatrinę ligoninę beveik kiekviename posėdyje siūlo būtent ponas Gražulis“, – kalbėjo komiteto narys ir pridūrė, kad vertina ir gerbia P. Gražulio darbus sovietiniais laikais.

A. Navickas pasidalijo įžvalga, kad Kultūros komitete greičiausiai pritrūko vietos, dėl to P. Gražulis buvo perkeltas į Žmogaus teisių komitetą. Tuo metu P. Gražulis teigė, kad sulaukė Seimo pirmininko skambučio su pasiūlymu užleisti vietą Audito komitete parlamentarei Aušrai Maldeikienei ir pradėti dirbti Žmogaus teisių komitete.

A. Navickas laikėsi pozicijos, kad P. Gražulis negali dirbti Žmogaus teisių komitete. „Mes, komiteto nariai, turime skirtingus požiūrius į daugelį dalykų, tačiau diskutuojame“, – teigė A. Navickas. Parlamentaras teigė, kad Žmogaus teisių komiteto narys negali turėti griežtos priešpriešos prieš kokią nors žmonių grupę ir pabrėžė P. Gražulio požiūrį į homoseksualius asmenis.

„Aš ne prieš, aš negaliu, bet sakau, kad šitas reiškinys, kaip ir homosesualizmas, kaip ir narkomanija, yra blogis. Reikia žmonėms ištiesti pagalbos ranką, reikia gydyti“, – savo nuomonę dėstė P. Gražulis.

P. Gražulis taip pat kalbėjo, kad yra teisiamas už savo asmeninės nuomonės turėjimą. „Anksčiau buvo komunizmas, o dabar yra liberalkomunizmas, nes žmogus negali mąstyti, – kalbėjo P. Gražulis. – Kodėl tie, kuri turi kitokią nuomonę, yra persekiojami?“

P. Gražulis teigė, kad jokiais būdais savo noru nepaliks vietos Žmogaus teisių komitete: „Jei manęs prašys, aš nesitrauksiu. Jei Seimas prievarta mane išmes – tai jų valia. Primins kažkiek sovietmetį.“

Pokalbio pabaigoje A. Navickas pasidžiaugė, kad net skandalingoje istorijoje galima įžvelgti teigiamų pusių. „Džiaugiuosi, kad po viso šito skandalo visuomenė daugiau išgirdo apie Žmogaus teises ir Žmogaus teisių komitetą“, – teigė A. Navickas.

DELFI primena, kad apie mišrios Seimo narių grupės nario Petro Gražulio naujas pareigas Žmogaus teisių komitete buvo paskelbta rugsėjo 11 dieną. Lygiai po savaitės, rugsėjo 18 dieną, Seimo Žmogaus teisių komiteto nariai Andrius Navickas, Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Sergejus Jovaiša kreipėsi į Seimo vadovybę prašydami atšaukti Mišrios frakcijos narį P. Gražulį iš Žmogaus teisių komiteto.

Po to, kai Seimo nariai paviešino savo kreipimąsi, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paskelbė, kad dėl P. Gražulio darbo Žmogaus teisių komitete tarsis frakcijų seniūnai. Po susirinkimo paaiškėjo, kad P. Gražuliui bus siūloma dirbti Kultūros komitete.

„Yra sutarimas, kad Petras Gražulis tikrai neturėtų būti Žmogaus teisių komitete, ir nutarta siūlyti jam pereiti į Kultūros komitetą. R. Karbauskis pasakė, kad jam, kaip Kultūros komiteto pirmininkui, tinka visi Seimo nariai, ir P. Gražulis tinka. Tik reikia dar su pačiu P. Gražuliu suderinti“, – po susirinkimo BNS sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.