„Situacija yra labai paradoksali“, – DELFI sakė R. Karbauskis, paklaustas apie situaciją vienmandatėje Zanavykų apygardoje, kur, išankstiniais duomenimis, į antrą turą pateko Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) kandidatė Irena Haase ir pats save išsikėlęs buvęs socialdemokratas M. Bastys.

Valstiečių žaliųjų lyderis teigė neįsivaizduojąs, kaip Seime galėtų dirbti M Bastys.

„Bandau įsivaizduoti, koks būtų patyčių lygis iš pačio M. Basčio ir iš Zanavykų apygardos rinkėjų, jeigu jis laimėtų“, – sakė R. Karbauskis.

Tačiau jis asmeniškai nemato galimybės remti ir konservatorių kandidatės. Jam nepatinka jos liberalios vertybės.

„Ji yra visiška liberalė, ir savo vertybėmis neturi nieko bendro su mūsų vertybėmis. (…) Tai yra moteris, kuri pasisako už lyties keitimą, vienalyčių asmenų santuokas, man neišeina jos remti“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, sprendimą, ką remti antrame ture, priims pats valstiečių žaliųjų kandidatas. Tai yra trečiu rinkimuose likęs buvęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Valstiečių žaliųjų lyderis patikino, kad, jeigu Seime vėl būtų balsuojama dėl apkaltos M. Basčiui, jo partijos frakcija tokį siūlymą palaikytų.

„Jeigu būtų balsuojama, mes balsuotume kaip ir praeitą sykį – už tai, kad būtų apkalta, jeigu būtų ta apkalta“, – sakė R. Karbauskis.

I. Hasse: pakeitus lytį, susituokti būtų galima

I. Hasse yra teigusi, kad nepalaiko vienalyčių asmenų santuokų.

„Taip, aš pasisakiau, kad aš prieš (vienalyčių asmenų santuokas – DELFI), bet aš visiškai už tai, kad galima pakeisti lytį, kad galima Lietuvoje priimti lyties keitimo įstatymą. Štai kodėl – jeigu aš pakeisiu lytį, aš galėsiu susituokti su kitu žmogumi ir tai būtų kitaip, – debatuose, kuriuos vedė Andrius Tapinuas, anksčiau yra kalbėjusi I. Hasse. – Būna taip, kad keičia lytį. Iš tikrųjų praktikoje aš turiu tokių šeimų. Jie turi šeimas, augina vaikus ir tai yra visai normalu ir sėkminga.“

Ši debatų ištrauka „Facebook“ tinkle pradėjo plisti po to, kai I. Hasse peržengė į antrąjį rinkimų etapą.

Šaltinių konservatorių partijoje teigimu, I. Haase nepritaria vienos lyties santuokoms, o dėl lyties keitimo klausimo tiesiog siūlo diskutuoti ir ieškoti problemos sprendimo būdų, nes kaip advokatė yra susidūrusi su šios temos problematika teismų bylose.

„Irena yra ilgametė konservatorių partijos narė, giliai tikinti liuteronė, liuteronų bendruomenės tarybos narė“, – teigė kandidatę gerai pažįstantis asmuo.

„Valstiečių“ kandidatas palaiko konservatorę

G. Surplys feisbuke savo paramą išreiškė konservatorių kandidatei I. Haasei.

„Ką palaikysiu antrame ture?.. Klausimas, atrodytų, paprastas ir man fatališkas. 2016 m. atsidūriau panašioje situacijoje Naujojoje Vilnioje. Tąsyk antrame ture palaikiau gerąjį uraganą Moniką Navickienę. Šįsyk – Irena Haase, vėsus brizas. Bet ceteris paribus aš prašau savo rinkėjų būtinai ateiti ir balsuoti už I. Haasę“, – rašė „valstiečių“ kandidatas rinkimuose.

Jis ragino M. Bastį patį pasitraukti iš antro turo.

„ Jūs jau įrodėte, ką norėjote įrodyti (kad turite savo rinkėją ir nesilaikote įsikibęs mandato). 2. Antro turo, panašu, nelaimėsite. O jeigu ir laimėtumėte, Seime negalėtumėte dirbti nieko, išskyrus plautis mundurą. 3. Antras turas su Jumis bus dar dvi savaitės pamazgų ant Jūsų Tėviškės. Kam to reikia?“, – retoriškai klausė G. Surplys.

M. Bastys – antrame ture

Bastys pateko į antrą turą, tačiau prarado balsų lyginant su rinkimais 2016 metais. 2016 m. už jį Zanavykų apygardoje balsavo 2943, šiemet – 1806 asmenys. 2016 m. rinkimų aktyvumas buvo 48,38 proc., šiemet – 29,89 procento.

2016 m. per pakartotinį balsavimą M. Bastys surinko 6355 balsus, iš jų – 1500 paštu. Jo konkurentas rinkimuose tada buvo Arvydas Vidžiūnas, kuris surinko 5142 balsus.

Kaip rašė BNS, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, per šiuos rinkimus, gavus visų 40 – ies apylinkių suskaičiuotus balsus, 58 metų advokatė Šakių rajono savivaldybės tarybos narė I. Hasse surinko 33,8 proc., 53 metų buvęs parlamentaras M. Bastys – 19,4 proc. rinkėjų balsų.

Trečias liko valdančiųjų Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas žemės ūkio ministras Giedrius Surplys sulaukęs 16,6 proc. rinkėjų paramos. Už opozicinių socialdemokratų kandidatą Paulių Visocką balsavo 12,9 proc. rinkėjų.

Pats save išsikėlęs Mindaugas Tarnauskas surinko 9,8 proc., o Darbo partijos keltas buvęs žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna liko paskutinis, sulaukęs 4,1 proc. rinkkėjų paramos. Iš viso Zanavykų apygardoje balsavo trečdalis rinkėjų – 29,8 proc.