Kaip teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė, šiuo metu Lietuvoje yra vėsesnių orų banga. Naktį į šeštadienį rytiniuose šalies rajonuose netgi gali būti šalnų – iki vieno laipsnio šalčio.

„Savaitgalis dar bus vėsus. Šeštadienį ir sekmadienį temperatūra pakils iki 16-21 laipsnio. O pirmadienį iš Pietų ir Pietvakarių mūsų link pradės keliauti šiltesnio oro masės“, – sakė M. Kirkliauskaitė.

Pasak sinoptikės, pirmadienį temperatūra pakils iki 18-23 laipsnių, o antradienį gali būti ir dar vienu kitu laipsniu šilčiau.

„Šilumos bangos viršūnė pas mus bus trečiadienį, kai temperatūra pakils iki 21-26 laipsnių. Bus šiltos ir naktys, todėl vidutinė paros temperatūra bus artima vasariškai“, – sakė M. Kirkliauskaitė.

Pasak sinoptikės, vidutinė daugiametė rugsėjo 20 d. temperatūra būna apie 11-12 laipsnių. Kitą savaitę ji bus 4-5 laipsniais aukštesnė.

„Rugsėjį tai yra karščio banga“, – konstatavo M. Kirkliauskaitė.

Pasak jos, rugsėjo 19 dienos šilumos rekordas buvo užfiksuotas 1975 metais, kai pietiniuose šalies rajonuose temperatūra buvo pakilusi iki 27-30 laipsnių. Šių metų rugsėjo 19 dieną numatoma, kad temperatūra priartės prie rekordo, ji pakils iki 21-26 laipsnių. O 20 dieną yra tikimybė, kad netgi bus sumušti rekordai.

Ruduo Lietuvos dar nepasiekė

Sinoptikė paaiškino, kaip į Lietuvą atkeliauja ruduo. Viskas prasideda, kai vėsta vandenynas ir prasideda kitoks oro masių formavimosi procesas.

„Vasarą oro srautai mūsų regione dažniausiai būna iš Šiaurės arba Pietų. Pas mus atkeliauja arba karštesni orai su ciklonais nuo Juodosios jūros, pietvakarių Europos, arba anticiklonai – iš Skandinavijos“, – paaiškino M. Kirkliauskaitė.

Rudenėjant, pasak sinoptikės, dažniausiai oro srautai keliauja nuo Atlanto vandenyno į žemyno Rytus. Ciklonai savo kelyje dažniausiai „užkabina“ ir Lietuvą.

„Tas persitvarkymas pamažu prasideda, bet jis kol kas mūsų regiono nepasiekė. Galingesni rudeniniai ciklonai formuojasi ties Islandija ir praslenka per Šiaurės Skandinaviją. Ties Vakarų ir Centro Europa yra susidariusi stabili aukštesnio slėgio sritis, ji ir prilaiko ciklono atėjimą į mūsų kraštą“, – sakė M. Kirkliauskaitė.