Simboliška, kad minint trijų Baltijos šalių valstybingumo šimtmečius, Vokietijos kanclerė vizitui pasirinko ne Rygą ar Taliną, o Vilnių. Tiesa, Rukloje dislokuoti ir NATO batalionui vadovaujantys Vokietijos kariai tikriausiai padėjo A. Merkel apsispręsti.

Trečią kartą Lietuvoje viešinčios A. Merkel ir Lietuvos prezidentės darbotvarkėje vyrauja klausimai, susiję su Europos Sąjunga, NATO ir pastaraisiais metais sustiprėjusiu dvišaliu bendradarbiavimu. Lietuvoje sparčiai kuriasi Vokietijos automobilių pramonės milžinai, pavyzdžiui, „Continental“ ir „Hella“. Pastarosios automobilių komponentų įmonės atidaryme ketvirtadienį dalyvavo prezidentė D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitė susitikimo metu mėgins įtikinti A. Merkel, kad ketinimai mažinti ES struktūrinių fondų paramą nebūtų teisingi. Juolab kad mūsų šalies ūkininkai iki šiol gauna vienas mažiausių išmokų ES, o parama kitiems projektams, pavyzdžiui, Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, Lietuvai buvo pažadėta dar stoviniuojant ant narystės slenksčio.

Ne paskutinėje politikių darbotvarkės vietoje atsidūrė ir Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES klausimas. Nors stipriai su Jungtine Karalyste susiję Vokietijos automobilių gamintojai ne kartą piktinosi priešiška Bendrijos derybininkų retorika, A. Merkel leido suprasti, kad ES vienybė Berlynui, skirtingai nei „Nord Stream 2“ projekto atveju, yra svarbesnė.

Kaip ir Lietuvos prezidentė, A. Merkel kanclerės pareigas eina paskutinę kadenciją. Oficialaus limito, kiek kartų paeiliui politikas gali tapti kancleriu, Vokietijos teisinė sistema nenumato, tačiau analitikai neabejoja, kad 2021 m. šalis bus subrendusi permainoms.

A.Merkel pažymėjo, kad Vokietijos karių buvimas Lietuvoje yra svarbus saugumo žingsnis visai ES bei džiaugiasi, kad šiandiena juos aplankys.

“ Vokietijos karių buvimas Lietuvoje yra svarbus žingsnis, džiaugiuosi, kad aplankysime karius ir parodysime, kaip vertiname jų darbą“, - teigė A. Merkel

Kanclerė taip pat pažymėjo, kad Lietuvoje sparčiai kuriasi Vokietijos automobilių pramonės milžinai - „Continental“ ir „Hella“, ir tai rodo dvišalį ekonominį susisaistymą.

„Tai rodo, kaip susijusios mūsų ekonomikos, jauni Lietuvos žmonės turi ambicijų, ir mes tai remiame“, - sakė A. Merkel.

A. Merkel teigimu, nors turime daug globalių problemų, nereikėtų pamiršti ir Europos vidaus saugumo. Europa, pasak A. Merkel, turėti prisiimti daugiau atsakomybės stiprinant vidaus saugumą.