Anot R. Karbauskio, kai kurie žmonės priimtų amnestiją kaip gyvenimo dovaną, jie grįžtų ir taisytų savo klaidas dirbdami, užsiimdami visuomenei naudinga veikla ar augindami vaikus.

Pritardamas įstatymo projektui Seimo narys Egidijus Vareikis sakė, kad tarp nuteistųjų yra ir suklydusių žmonių, kurie labai gerai supranta ką padarė, o amnestija būtų jiems šansas pasveikti.

Turėdama abejonių Seimo narė konservatorė Agnė Bilotaitė pastebėjo, kad buvusių amnestijų patirtis rodo, kad dalis tokių žmonių vėl grįžta į įkalinimo įstaigas. Parlamentarė taip pat suabejojo, ar probacijos tarnyba sugebės pasirūpinti tais žmonėmis, ar šiai tarnybai užteks resursų.

Amnestijos akto įstatymo projektu LVŽS frakcijos seniūnas siūlo nuo neatliktosios laisvės atėmimo bausmės dalies atleisti ypač pažeidžiamoms visuomenės grupėms priklausančius asmenis - nėščias moteris ir motinas, auginančias iki 18 metų vaikus, kurios nuteistos laisvės atėmimo bausme iki 6 metų imtinai, bei pirmą kartą nuteistas laisvės atėmimo bausme iki 3 metų imtinai moteris ir vyresnius kaip 65 metų vyrus, asmenis, kuriems nustatytas sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis, ir nepilnamečius.

Šiuo įstatymo projektu taip pat siūloma, kad neatliktoji laisvės atėmimo bausmė nėščioms moterims ir motinoms, auginančioms vaiką iki 18 metų, būtų sumažinama per pusę, bet ne daugiau kaip 5 metais - nuteistoms laisvės atėmimo bausme daugiau kaip 6 metams už nusikaltimus, padarytus dėl neatsargumo; vienu trečdaliu, bet ne daugiau kaip 3 metais - nuteistoms laisvės atėmimo bausme daugiau kaip 6 metams už tyčinius nusikaltimus.

Asmenims, nuteistiems už nusikaltimus, padarytus dėl neatsargumo, neatliktą laisvės atėmimo bausmę siūloma sumažinti: vienu trečdaliu - nuteistiems laisvės atėmimo bausme iki 6 metų imtinai; vienu ketvirtadaliu, bet ne daugiau kaip 2 metais - nuteistiems laisvės atėmimo bausme daugiau kaip 6 metams.

Pasak R. Karbauskio, asmenims, pažeidinėjantiems laisvės atėmimo bausmės atlikimo režimą, Amnestijos komisijos sprendimu atleidimas nuo bausmės ar bausmės sumažinimas galės būti netaikomas - kiekvienas toks atvejis būtų vertinamas individualiai, atsižvelgiant į kiekvieno asmens elgesį.

Amnestija būtų netaikoma asmenims, nuteistiems už: genocidą pagal įstatymą „Dėl atsakomybės už Lietuvos gyventojų genocidą“, nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus, nusikaltimus Lietuvos valstybės nepriklausomybei, teritorijos vientisumui ir konstitucinei santvarkai, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus finansų sistemai, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, nusikaltimus visuomenės saugumui, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus, susijusius su disponavimu ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis, sprogstamosiomis ar radioaktyviosiomis medžiagomis arba karine įranga, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus, susijusius su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis, nuodingosiomis ar stipriai veikiančiomis medžiagomis, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus valdymo tvarkai.

Amnestija, pagal siūlomą projektą, taip pat būtų netaikoma asmenims, nuteistiems už genocidą; asmenims, kuriems paskirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė; asmenims, už tyčinius nusikaltimus nuteistiems laisvės atėmimo bausme daugiau kaip 10 metų; asmenims, padariusiems kelis nusikaltimus (nusikalstamų veikų sutaptis), jeigu bent dėl vieno iš jų šis įstatymas amnestijos nenumato; asmenims, nuteistiems už nusikaltimus, padarytus laisvės atėmimo vietose; asmenims, nuteistiems laisvės atėmimu, atidedant paskirtos bausmės vykdymą; lygtinai atleistiems nuo bausmės prieš terminą, taip pat lygtinai paleistiems iš laisvės atėmimo vietų laisvės atėmimo bausmės daliai, nuo kurios jie lygtinai atleisti ar prieš laiką paleisti. Amnestija būtų netaikoma asmenims, pripažintiems recidyvistais ar pavojingais recidyvistais.

Ketvirtadienį po pristatymo už teisės akto projektą balsavo 64 Seimo nariai, prieš - 4, susilaikė 25 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Kultūros komitete, papildomu - Žmogaus teisių komitete.

Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti spalio 9 dieną.