G. Landsbergis tarp klausimų, dėl kurių buvo rastas sutarimas, įvardijo partijų susitarimą dėl gynybos finansavimo, R. Karbauskis – urėdijų reformą. Judviejų nuomonės sutampa ir dėl to, kad Rolando Pakso siūlymas rengti referendumą dėl lito sugrąžinimo yra populizmas.

Abiejų partijų lyderiai nemato problemos susėsti kalbėtis prie bendro stalo, bet ne visur.

„Reikia formato, mes visada sėdėjome prie vieno stalo, ir sėdime, tik kai keistoki formatai, tai ir nesėdame“, – sakė R. Karbauskis, kuris nesutiko prezidentės kvietimu susitikti su G. Landsbergiu ir valstybės vadovais.

G. Landsbergis irgi teigė, kad jiedu jau buvo diskutavę ir anksčiau.

Turi savo požiūrį į taiką

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis prezidentės iniciatyvą susodinti juos pokalbiui už bendro stalo suinterpretavo būsimų Seimo komisijų kontekste.

„Kad netirtume nežiūrėtume. (...) Mes negrasiname ir nesiruošiame grasinti“, – sakė R. Karbauskis.

Jis kritikavo opoziciją už elgesį Seimo salėje. „Ištraukia (balsavimo) korteles ir juokiasi, kad balsų neužtenka. Vaikų darželis“, – sakė R. Karbauskis

G. Landsbergis mano, kad prezidentė kvietė taikytis, nes yra svarbių sprendimų, dėl kurių sutarti būtina. Tarp tokių klausimų jis įvardijo mokesčių, pensijų, sveikatos įstaigų reformas.

Pasak jo, neradus sutarimo, atsiranda rizika, kad pasikeitus aplinkybėms įstatymai bus pakeisti. Konservatorių lyderis neslėpė, kad jiems atėjus į valdžią dabar siūlomi sprendimai dėl mokesčių būtų keičiami.

Komisijas vertina skirtingai

R. Karbauskio ir G. Landsbergio požiūris į siūlomų Seimo tyrimų komisijų darbą nesutampa.

„Valstiečių“ lyderio teigimu, esą tyrimų komisijomis siekiama pratęsti jau Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto tyrimo darbą. Pavyzdžiui, išsiaiškinti, kodėl per krizę buvo skolinamasi būtent tokiomis palūkanomis.

G. Landsbergis komisijų darbą sieja su artėjančiais prezidento rinkimais. Jis pasakė jau anksčiau išsakytą mintį, kad kiekvienam galimam Sauliaus Skvernelio konkurentui šiuose rinkimuose, kuriama po komisiją. Jam tai primena metodus, kurie naudojami Vengrijoje arba Lenkijoje.

„Tai yra nukreipta į prezidento rinkimus, kad kiekvienas žmogus, kurio pavardė dabar yra paminėta kaip galimo kandidato, turi po savo komisiją“, – sakė G. Landsbergis atkreipdamas dėmesį į premjero žodžius, kad reikėtų tirti netgi situaciją dėl „menamo CŽV kalėjimo“, kas galimai paliestų buvusį Lietuvos ambasadorių Jungtinėse Valstijose (Vygaudą Ušacką).

Konservatoriai naujų komisijų darbe dalyvauti neketina.

Siūlė ateityje dirbti kartu

R. Karbauskis teigė, kad po rinkimų „valstiečiai“ ir konservatoriai galėtų kartu dirbti valdančiojoje koalicijoje. Tačiau pakartojo, kad Andriaus Kubiliaus jis negerbia.

„Aš nekeičiu savo žodžių, kad aš negerbiu kaip politiko A. Kubiliaus. Bet klausimas koaliciją – aš galiu pakartoti tai, ką pasakiau, kai mes pasirašinėjome dokumentą dėl krašto apsaugos finansavimo, kad po sekančių rinkimų, jeigu konservatoriai pateks į Seimą, mes tikrai ją pakviesime į koaliciją, kaip tą darėme prieš dvejus metus“, – sakė R. Karbauskis.

G. Landsbergis tai pavadino „Ramūno fantazija“.

„Fantazijos? Čia – pasiūlymas“, – šypsojosi R. Karbauskis.