Lietuvos visuomenė nevienareikšmiškai vertina galimą Rusijos grėsmę mūsų šaliai – 50 proc. šalies gyventojų mano, kad Rusija grėsmės Lietuvai nekelia, 46 proc. laikosi priešingos pozicijos (lentelė 1). Įdomu tai, kad dažniau grėsmę iš Rusijos linkę įžvelgti jauniausieji, 18 -25 m. amžiaus respondentai, tuo tarpu vyresni nei 45 m. gyventojai (t.y. didžiąją savo gyvenimo dalį gyvenusieji sovietinėje sistemoje) dažniau tokios grėsmės nemato.

Daugumos Lietuvos gyventojų netenkina NATO reakcija į incidentą su Rusijos naikintuvu – net 74 proc. respondentų norėtų, kad NATO griežčiau įvertintų Rusijos veiksmus pažeidžiant Lietuvos oro erdvę.




Lentelė 1

Jūsų nuomone, ar Rusijos veiksmai kelia grėsmę Lietuvai? (proc.)
Taip45,7
Ne50,2
Nežino/ Neatsakė4,1
Iš viso:100

Lentelė 2

Jūsų vertinimu, NATO organizacijai svarbiau....? (proc.)
Lietuvos kaip NATO narės realus saugumas28,5
Geri santykiai su Rusija63,1
Nežino/ Neatsakė8,4
Iš viso:100

Lentelė 3

Jūsų nuomone, ar NATO turėtų griežčiau įvertinti Rusijos veiksmus Lietuvos oro erdvės atžvilgiu? (proc.)
Taip73,5
Ne21,3
Nežino/ Neatsakė5,2
Iš viso:100

Šį gyventojų viešosios nuomonės tyrimą DELFI portalo užsakymu 2005 m. spalio 6-13 dienomis atliko rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1003 respondentai. Respondentų pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 – 65 metų šalies gyventojų pasiskirstymą pagal lytį, amžių, išsimokslinimą ir tautybę.

Tyrimo rezultatai atspindi 18 – 65 metų šalies gyventojų nuomonę. Tyrimo rezultatų paklaida 3%.