Pasidomėti šiuo klausimu pasiūlė komisijai priklausanti socialdemokratė Dovilė Šakalienė, kuri teigia sulaukianti nemažai skundų dėl pasikeitimų ugdymo įstaigose.

Komisija tam pritarė bendru sutarimu.

Sako, kad remiasi tarptautinėmis rekomendacijomis

Nepatenkintiems dėl naujos tvarkos tėvams komisijos pirmininkas „valstietis“ Dainius Kepenis aiškino, kad ir Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja mažinti racione gyvulinio maisto ir didinti augalinio maisto kiekį.

„Žiūrėkite, vaikams labai skauda galvas. Kiek kalbu su vaikais, iš 100 vaikų gal penkiems neskauda galvos. Kodėl taip yra? Dažniausiai užkietėja viduriai, ir ima galvas skaudėti. Tai patarkime jam, kad „pavartok, vaikeli, daržovių, išsituštinsi, ir nebeskaudės galvos“. Bet niekas nenori šnekėti, kodėl reikia valgyti daržoves. Ir jie to nesuprasdami, spardo obuolius arba morkas mokykloje, ir nevalgo“, – DELFI sakė D. Kepenis.

Parlamentaras net neabejoja, kad už tai atsakingi tėvai. Jis mokė, kad, norint, kad neskaudėtų galvos, per dieną reikėtų suvartoti maždaug 11 porcijų vaisių ir daržovių.

„Obuolys yra viena porcija, morka – porcija, greipfrutas yra dvi porcijos, 3 slyvos, 100 gramų kopūstų yra porcija. Jeigu per dieną suvalgysime maždaug 10-11 porcijų, tai garantuotai nebus galvos skausmo, nes viduriai išsivalys“, – sakė D. Kepenis.

Sveikuolis parlamentaras atkreipė dėmesį ir į tai, kad vaikai labai mėgsta saldumynus, ir „dėl to tampa hiperaktyvūs“. Pasak jo, buvo atliktas eksperimentas, kuris parodė, kad savaitę daržoves, vaisius ir košę mokykloje valgiusių vaikų mokymosi rezultatai pagerėjo ir hiperaktyvumas dingo.

„Jie tėvų pradėjo klausyti. Tegul tėvai apie tai žino“, – sakė D. Kepenis.

Tėvus ragina pradėti nuo savęs

Jis visiškai nesureikšmino tėvų skundų, kad vaikai nevalgo sveikuoliško maisto.

„Dabar nevalgo, o paskui valgys. Kai pabus nevalgęs, ateis paprašys pats. (…) Tai yra nelengva, bet pirmiausia patys tėvai turi rodyti pavyzdį vaikams“, – sakė D. Kepenis.

Komisijos pirmininkas su šypsena dėstė, kad griaužti daržoves sveika dantims.

„Dantų stiprumas yra tiesiogiai proporcingas sugriaužtam daržovių kiekiui. Jeigu nevalgo, tai paskui dantys genda. Sulčių gėrimas nėra labai sveika, žymiai sveikiau griaužti morkas ir obuolius“, – sakė D. Kepenis.

Išsakė nuomonę apie nutukusių vaikų tėvus

Parlamentaras buvo negailestingas didelį viršsvorį turinčių vaikų tėvams.

„Tėvai galvoja, kad jie yra labai geri tėvai, duoda vaikui daug valgyt, ir sako: „nutuko vaikelis“. Nutukęs vaikas tai yra nekultūringų tėvų vaikas“, – sakė D. Kepenis.

Pasak jo, kultūra susideda iš fizinės ir dvasinės kultūros.
„Visos ministerijos turi susivienyti mūsų tautos kultūros vardan. Ta kultūra yra nuo fizinio iki dvasinio lavinimo. Jeigu aš pats nutukau, tai aš ir savo vaikus taip auginu“, – sakė D. Kepenis.

Jo supratimu, nutukimas dažnai būna lėtinių neinfekcinių ligų priežastimi.

„Mažėja svoris, iš karto širdies ligų, diabeto, kvėpavimo ligų, vėžio tikimybė mažėja. (…) Jeigu mūsų vaikai nuo mažens auga nutukę, reiškia, jie mažai juda, ir jie per daug valgo, ypač saldumynų. Reiškia, tėvams reikia patiems keisti savo įpročius, ir vaikams rodyti“, – sakė D. Kepenis.