Kaip BNS sužinojo iš patikimų šaltinių, Lietuvos oro erdvę 2001-2003 metais dešimtis kartų perskrido reaktyviniai lėktuvai "Boeing 737" ir "Gulfstream 5", priklausantys JAV Delavaro valstijoje registruotai bendrovei "Premiere Executive Transport Services Incorporated".

Anot Vakarų žiniasklaidos, minėtaisiais lėktuvais naudojasi JAV Gynybos departamentas ir CŽV, skraidindami įtariamus terorizmu asmenis į slaptus CŽV kalėjimus ir tardymo vietas užsienyje.

BNS žiniomis, numeriu N313P pažymėtas reaktyvinis lėktuvas "Boeing 737" Lietuvos oro erdvę kirto 2003 metų rugsėjį ir lapkritį, skrisdamas iš Kabulo į Lenkijos Ščytno aerodromą ir iš Frakfurto prie Maino Vokietijoje į Maskvos Domodedovo oro uostą.

Tuo tarpu "Gulfstream 5", pažymėtas numeriu N379P, 2001-2003 metais virš Lietuvos skrido net 12 kartų. Dažniausi jo maršrutai driekėsi tarp Uzbekistano sostinės Taškento ir Škotijos Glazgo oro uosto bei Tadžikistano sostinės Dušambės ir Frakfurto prie Maino. Šis lėktuvas pramintas "Gvantanamo ekspresu", nes dalis jo skrydžių baigdavosi JAV karinėje bazėje Gvantaname (Kuba), kur įrengtas kalėjimas įtariamiesiems "al Qaeda" grupuotės teroristams.

Pirmasis "Gulfstream 5" skrydis virš Lietuvos maršrutu Frakfurtas prie Maino - Taškentas įvyko 2001 metų spalio 7 dieną - tą pačią dieną, kai JAV ir Didžioji Britanija surengė aviacijos ir sparnuotųjų raketų atakas prieš Talibano režimo taikinius Afganistane. Tai buvo oficiali karo Afganistane pradžia, reaguojant į 2001 metų rugsėjo 11-ąją Niujorke ir Vašingtone surengtus teroro išpuolius, už kuriuos buvo atsakinga Osamos bin Ladeno vadovaujama teroristinė grupuotė "al Qaeda", radusi prieglobstį Afganistane.

Praėjusią savaitę JAV laikraštis "The Washington Post" paskelbė, kad CŽV sulaikytus "al Qaeda" įtariamuosius laiko kalėjimuose, kurie veikia aštuoniose šalyse, įskaitant Tailandą, Afganistaną ir kelias "demokratines Rytų Europos valstybes".

JAV įsikūrusi nepriklausoma nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija "Human Rights Watch" (HRW) sakė esanti "beveik tikra", kad tokie įkalinimo centrai egzistuoja, mažų mažiausiai Lenkijoje ir Rumunijoje.

Po šių pranešimų Lietuvos vadovai užtikrino, kad šalies teritorijoje nėra slaptų CŽV kalėjimų.

Šiemet kovą JAV televizijos CBS laidoje "60 minučių" libaniečių kilmės Vokietijos pilietis Khaledas al-Masri pasakojo, esą buvo pagrobtas JAV agentų ir bendrovei "Premiere Executive Transport Services" lėktuvu "Boeing 737" nuskraidintas į Afganistaną, kur penkis mėnesius praleido ir buvo tardomas JAV valdomame kalėjime.

Vakarų žiniasklaidos teigimu, patekus į viešumą informacijai apie CŽV lėktuvų skrydžius, buvo pakeisti jų registracijos duomenys. "Gulfstream 5" N379P buvo perregistruotas į N8068V, o dabar jis skraido pažymėtas N44982 numeriu. "Boeing 737" formaliai pakeitė savininkus ir dabar priklauso bendrovei "Keeler and Tate Management" ir skraido su numeriu N4476S.

Aviacijos entuziastai, palaikantys portalus PlanePictures.net , JetPhotos.net ir Airliners.net , ne sykį nufotografavo minėtuosius lėktuvus Valetos (Malta), Palmos (Ispanija, Maljorka), Frankfurto prie Maino, Oporto (Portugalija), Ženevos (Šveicarija), Talsos (JAV) ir kituose oro uostuose.