Jasiuliškių socialinės globos namų direktorius Vilius Petrauskas sakė, kad iš J. Petrauskienės vyro įmonės pirko buhalterinės apskaitos paslaugas už 1200 eurų. Anot jo, ministrės vyro įmonę pasirinko globos namų finansininkė.

Jis taip pat tikino, kad nežinojo, jog ši įmonė susijusi su švietimo ir mokslo ministre. Be to, jis yra patenkintas įmonės darbu ir suteikta programine įranga.

„Mes pirkome buhalterinės apskaitos politiką. Antikorupcinę politiką pasiruošti pavydžiui, mes prašėme konsultanto, turime tokią teisę“, – sakė V. Petrauskas.

Posėdžiui pirmininkavęs Seimo narys Jurgis Razma posėdyje teigė, kad globos namų direktorius akivaizdžiai daug dalykų nežino apie pirkimą, todėl į klausimus atsakyti reikėtų finansininkei.

Utenos socialinės globos namų direktorius Osvaldas Žiezdrys sakė, kad sutartis sudaryta 2015 metų balandžio mėnesį – tuo metu įsisavino buhalterinės apskaitos programą. Anot jo, „Ecotour“ prireikė todėl, kad įrangą įdiegusi įmonė jos neaptarnavo. Jis sakė nežinantis, kodėl buvo pasirinkta būtent „Ecotour“ – buhalterė išėjusi į pensiją.

Paklaustas, ar žinodamas informaciją apie tai, kad ši įmonė priklauso ministrės vyrui, vėl pirktų paslaugas iš jos, O. Žiezdrys teigė, kad nemato kriminalo - jeigu įmonė dirba gerai, kodėl nereikėtų pirkti jos paslaugų?

„Jeigu kiekvieno trintuko pirkimui reikės klausti, kas yra giminės, tai kas iš to gausis“, – sakė O. Žiezdrys.

Licencija nesidomėjo

Valstybinio studijų fondo vadovas Ernestas Jasaitis sakė, kad 2009 įsigijo „Labbis“ programinę įrangą ir nuo to laiko perkamos aptarnavimo paslaugos. Jis pripažino, kad renkant įmonę, kuri teiktų paslaugas, buvo apklausiamas vienas dalyvis.

Paklaustas, kas iš dviejų įmonėje dirbančių žmonių konkrečiai teikė paslaugas, E. Jasaitis negalėjo atsakyti. Jis taip pat negalėjo pasakyti, kaip „Ecotour“ buvo atrasta ir kodėl būtent ši įmonė buvo pasirinkta.

E. Jasaitis tikino nežinojęs, kad įmonė priklauso ministrės vyrui ir yra susijusi su įtakinga socialdemokrate Milda Petrauskiene.

„Tai, kad tai yra ministrės vyras, sužinojau tik iš viešosios erdvės. Kas pasirašo sutartį nėra labai svarbu – Petrauskas ar kitas asmuo. Mes kaip įstaiga visus pirkimus atliekame savarankiškai“, –sakė E. Jasaitis.

Jis pripažino, kad renkantis, iš kurios įmonės pirkti paslaugas, fondas palygina ne įmonės pasiūlytas kainas su kitų įmonių kainomis, bet su ankstesnių metų tos pačios įmonės pateikta kaina.

E. Jasaitis pripažino, kad nekėlė klausimo dėl licencijos, ar „Ecotour“ ją turi programos aptarnavimui. Jis sakė nežinantis, bet manantis, kad ši įmonė licenciją turi.

Nežino, kodėl sutarties apimtis išaugo

ŠMM pavaldaus Gamtos tyrimų centro atstovas Deimantas Šatikas teigė, kad su „Ecotour“ centras sutartį turi nuo 2012 metų.

„Techninėse specifikacijose niekada nenurodoma, kur įmonė registruota. Tokios apimties sutartys yra metams, su galimybe pratęsti dar metams. Tai nėra tokiai programai milžiniški pinigai. Į mūsų funkcijas neįeina tikrinimas, ar įmonė dirba rūsyje, ar bute. 2012 metais yra įsigyta programinė įranga. Aš beveik įsitikinęs, kad ji yra teisėta, ir jos aptarnavimas taip pat“, – sakė D. Šatikas.

Europos socialinio fondo agentūros vadovas Povilas Česonis sakė, kad trys iš keturių sutarčių su „Ecotour“ įmone buvo pasirašytos dar prieš J. Petrauskienei tampant ministrei.

Atsakydamas į G. Landsbergio klausimą, kodėl po to, kai ministre tapo J. Petrauskienė, sutarties apimtis išaugo trečdaliu, P. Česonis teigė negalintis atsakyti į šį klausimą. Anot jo, galbūt išaugo tokių paslaugų poreikis.

Tiesa, jis vėliau DELFI patikslino, kad 2017 m. ESFA sutarties su „Ecotour“ vertė išaugo apie 6 tūkst. eurų ir tai buvo ne dėl to, kad išaugo apimtys ar atsirado didesnis paslaugų poreikis, o dėl ilgesnės sutarties galiojimo trukmės – sutartis buvo pasirašyta trejiems metams.

„Paskutinio konkurso metu laimėjo tas, kas pateikė pigiausią pasiūlymą. Mes organizuodami mažos vertės pirkimus, paprastai apsiklausiame, ką konkretūs specialistai geba, ir tik tada žiūrime, kad šita įmonė turi šansą laimėti. „Labbis“ sistema buvo gera, bet mes nebuvome patenkinti jų aptarnavimu, todėl suorganizavome konkursą, kuriame dalyvavo trys įmonės“, – teigė P. Česonis.

Kubilius apie interpeliaciją: matysim

Po frakcijos posėdžio TS–LKD narys Andrius Kubilius žurnalistams sakė, kad įstaigų atstovų paaiškinimai jo neįtikino – lieka neaišku, kodėl paslaugos buvo perkamos būtent iš šios įmonės, kodėl tik ši įmonė buvo apklausiama ir pasirenkama, iš kur buvo tiek gerai žinoma.

„Ši situacija kelia pagrįstų įtarimų. Ir dar daugiau, susidaro įspūdis, kad iš tikrųjų ta pati įmonė neturėjo teisės pardavinėti tokių paslaugų, nes kyla didelių abejonių, ar jie turi licenciją šias paslaugas teikti“, – sakė A. Kubilius.

Anot jo, situacija turi būti vertinama politiškai. Jis įsitikinęs, kad ilgą demokratijos patirtį turinčioje Vakarų valstybėje, tokioje situacijoje ministrė jau būtų pagalvojusi apie tai, ar gali tęsti savo darbą.

Paklaustas apie galimą ministrės interpeliaciją, A. Kubilius sakė, kad tai paaiškės ateityje.

Kilo klausimų dėl laimėtų konkursų

DELFI primena, kad nuo 2016 metų pabaigos ministre dirbančios J. Petrauskienės viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje nurodyta, kad jos sutuoktinis Evaldas Petrauskas vadovauja įmonei „Ecotour“. Rekvizitai.lt duomenimis nuo 2015 ši sporto ir turizmo reikmenimis prekiaujanti įmonė laimėjo 12 viešųjų pirkimų, o dalis juos organizavusių institucijų yra pavaldžios Švietimo ir mokslo ministerijai.

E. Petrauskas BNS yra sakęs, kad šioms institucijoms teikė buhalterinės apskaitos sistemų aptarnavimo paslaugas. Su dalimi iš šių įstaigų sutartis, jo teigimu, bendrovė turi nuo 2012 metų. Jis taip pat teigia, kad Rekvizitai.lt nurodyta įmonės veiklos sritis nėra tiksli.

„Kažkada buvo, bet čia buvo labai seniai ir mes tuo neužsiimame. Mes esame nurodę, kuo dabar užsiimame. Sistemų aptarnavimas sudaro ketvirtadalį–trečdalį veiklos. Dabar mūsų įmonė statybinės technikos veikla užsiima, mūsų veikla – betonvežiai, betono siurbliai, prekyba betonu. Ši veikla, bet Rekvizituose to nesimato“, – sakė E. Petrauskas.

Jis sakė, kad bendrovė ir dabar turi galiojančių sutarčių su Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžiomis įstaigomis. E. Petrauskas sako nepagalvojęs, kad apie tai reikėtų įspėti žmoną. „Aš nežinojau, tikrai, nes nuo 2012 metų, net nepagalvojau, kad pasakotis jai, nes tai prasidėjo nuo nedidelių sumų... Aš žmonai gal pernai užsiminiau, bet nežinau, ar ji deklaravo. Esu tik įmonės bendrasavininkas, akcininkas, ne 100 procentų valdau. Nepagalvojau, tikrai. Bet kad įmonėje dirbu, deklaravo“, – sakė švietimo ministrės sutuoktinis.

Į VTEK dėl ministrės elgesio kreipėsi buvęs Kauno technologijos universiteto profesorius Gediminas Merkys. Ministrė teigia, kad viešai skelbiamoje informacijoje yra daug netikslumų.

„Vyro darbovietę deklaravau, jo darbovietės sandorių ne. Informacija apie įmonės sandorius yra vieša. Grįžusi į Lietuvą, susitikimo metu su premjeru šiuos klausimus aptarsime ir suteiksiu jam informaciją, viešai skelbiamoje informacijoje daug netikslumų“, – feisbuke rašė J. Petrauskienė.

Jos duomenimis, jos vyro bendrovė Valstybinio studijų fondo, Europos socialinio fondo agentūros, Gamtos tyrimų centro ir kitų įmonių ir įstaigų skelbtuose konkursuose dalyvauja nuo 2010 metų.

„Su šių įstaigų atstovais nei buhalterinės apskaitos, nei viešųjų pirkimų planų ir sumų klausimais nesu bendravusi“, – teigė ministrė. Ji pabrėžė, kad ministras viešųjų pirkimų sutarčių nederina.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) dėl šio atvejo nutarė pradėti tyrimą.