„Diskutavome apie solidarumą „Brexit“ kontekste, suprasdami, kad Airijos geografinė ir istorinė situacija santykiuose su JK yra ypatinga. Todėl nenorėtume, kad tarp šių dviejų valstybių atsirastų pasienio patikros postai“, - žurnalistams sakė L. Linkevičius.

Savo ruožtu Airijos vicepremjeras tikino, kad Lietuva ir Airija turi daug panašumų, ypač bendrame požiūryje į ES raidos perspektyvą.

„Mes panašiai suvokiame ES plėtros ir dosnumo klausimus. Tiek Lietuva, tiek Airija nori, kad mažų šalių balsas Bendrijoje būtų aiškiai girdimas. Tai labai svarbu, kuomet jų stabilumui grėsmę kelia kitų šalių sprendimai, kurių negalime kontroliuoti. Mūsų atveju - tai JK pasitraukimas iš ES. Mes norime, kad ES žinotų, kokie klausimai mums svarbiausi“, - sakė Airijos vicepremjeras.

S. Coveney teigė suprantantis, kad, be JK, Bendrija bus kur ekonomiškai ir politiškai silpnesnė. Todėl Europai svarbu ieškoti naujų būdu kurti gerovę visai Europai. Kaip vieną tokios gerovės kūrimo krypčių Airijos politikas nurodė Rytų Europos šalis.

Paklaustas, kokią poziciją dėl sienos su Šiaurės Airija pristatė Lietuvai, S. Coveney teigė, kad Dublinas palaiko vyriausiojo ES derybininko Michelio Barnier poziciją - be teisiškai įgyvendinamo sprendimo ES ir JK negali vaisingai užbaigti derybų.

„Norėčiau priminti, kad praėjusį balandį JK teisiškai įsipareigojo, kad muitinės patikros postai Airijos ir Šiaurės Airijos pasienyje neiškils. Londonas sutiko, kad ši nuostata būtų įtraukta į pasitraukimo iš ES sutartį. Todėl viskas, ko mes prašome, - tai, kad Londonas laikytųsi prisiimtų įsipareigojimų iki galo“, - sakė Airijos vicepremjeras.

L. Linkevičius patikino, kad, nors Lietuva palaiko Airiją derybose dėl JK išstojimo iš ES, tai nereiškia, kad Lietuva ar kuri nors kita ES šalis nori susipriešinti su Londonu. „Kad ir kokie būtų derybų rezultatai, mes norime, kad JK išliktų kuo arčiau vieningos rinkos ir Muitų sąjungos. Labiausiai nenorime, kad JK išstojimas būtų suprantamas kaip kokia nors bausmė“, - žurnalistams sakė ministras.

Paklaustas, ar Airijos salą skiriančios sienos klausimas galėtų sužlugdyti „Brexit“ derybas, L. Linkevičius vengė tiesaus atsakymo. „Teoriškai viskas įmanoma. Tai turėtų padarinių visoms pusėms, todėl yra pakankamai motyvacijos rasti sprendimą, tinkantį abiem pusėms“, - teigė ministras.

ELTA primena, kad Airija ir JK siekia išvengti patikros postų arba vadinamosios „kietosios sienos“, nes tai reikštų 1998 metais pasirašyto „Gerojo penktadienio“ susitarimo, užbaigusio kruviną konfliktą tarp respublikai ištikimų katalikų ir britams ištikimų protestantų, griūtį.

Kol kas nė viena pusė nepateikė aiškaus sprendimo, kaip išvengti muitinės patikrų JK išstojus iš ES ir Muitų sąjungos. Britų pareigūnai kalba apie technologines priemones, kurios leistų patikrinti krovinių ir gyventojų srautą tarp Airijos ir Šiaurės Airijos be patikros postų, tačiau skeptikai abejoja, ar tokias priemones įmanoma įgyvendinti.

Tuo tarpu siūlymai palikti Šiaurės Airiją Muitų sąjungoje yra nepriimtini britams, nes tai reikštų, kad Šiaurės Airija tampa ES teisinės sistemos dalis, taip de facto atsiskirdama nuo JK.