„Seniau pilnos vaikų mokyklų valgyklos šiandien ištuštėjo, o vaikai atsineštus porą eurų mieliau išleidžia kioskuose už mokyklos kampo, kur nusiperka visko, ko širdis geidžia“, - liūdnai kalbėjo alytiškė, teikianti maitinimo paslaugą vienai iš Alytaus gimnazijų.

Maitinimo srityje išdirbusi daugiau negu 30 metų šiandien ji jaučiasi liūdna, praradusi motyvaciją darbui. Pašnekovės teigimu, visą gyvenimą dirbdama maitinimo srityje mokymo įstaigose, ji turėjo tik vieną tikslą – pamaitinti vaikus.

Šiandien moteris nusiminusi – vaikai maisto, kuris gaminamas pagal įstatymą nevalgo.

„Teigiama, kad 1/3 mokinio porcijos turi sudaryti daržovės. Liūdniausia, kad vaikai daržovių nesuvalgo ir jas reikia išmesti“, - apgailestavo verslininkė.

Paslaugą teikia privati įmonė, už daržoves mokami pinigai ir labai skaudu, kai jas tenka mesti į šiukšlių dėžę.

Moteris stebisi, kaip pagal nurodymus galima pamaitinti vaiką šviežia žuvimi su daržovėmis, sriuba, pasiūlyti kažką atsigerti, kai pietūs kainuoja 1,40 Eur. Daugumą patiekalų rekomenduojama gaminti troškinant, tačiau vaikai nemėgsta troškinių, ypač iš daržovių. Jie mieliau renkasi karbonadą, tačiau jam iškepti reikalingi džiūvėsėliai, kurie uždrausti Sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

Alytiškės rankų nenuleidžia, vietoje džiūvėsėlių naudoja kukurūzų miltus, tačiau yra situacijų, kuriose išeities neranda.

Šia tema pakalbintų moksleivių tėvų nuomonė dvejopa. Vieni džiaugiasi sveikos mitybos idėja ir nelaiko jos perdėta, kiti jaučiasi ne vietoje ir ne laiku kontroliuojami.

Pirmoką sūnų į mokyklą palydėjusi Kristina džiaugiasi rūpestinga mokytoja, kuri papasakojo, ką rekomenduotų tėvams sudėti į priešpiečių dėžutę vaikams. Taip pat moteris labai gerai įvertino mokyklinių pietų kokybę, stebėjusi, kaip sūnus su malonumu suvalgė pienišką sriubą ir jautienos guliašą mokyklos valgykloje.

Eglė, palydėjusi savo pradinukus vaikus į mokyklą, grįžo nustebusi. Moteris gavo konkretų produktų, kurių nerekomenduojama dėti į vaikų priešpiečių dėžutes, sąrašą. Jos nuomone, kai kurie jų prasilenkė su jų šeimos mitybos įpročiais, o gal net ir sveiku protu. Ar tėvai turėtų jaustis nusikaltę įdėję vaikams priešpiečių sūrio lazdelę arba jogurtą?

Nereikia pamiršti, kad ne visos vaikus auginančios šeimos gali sau leisti įsigyti pačių kokybiškiausių maisto produktų dėl finansinių priežasčių. Ką tuomet įdėti vaikams į priešpiečių dėžutę?

Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Rimvyda Ališauskienė teigia, kad ugdymo įstaigų darbuotojai, mokytojai, tikrai netikrins vaikų priešpiečių dėžučių, tačiau sveika mityba aktuali, ir gerai, kai vaikai to mokomi nuo mažens.

Vija Kudzienė