Apie tai – „DELFI Dėmesio centre“ su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu.

Premjere, kol kas atrodo, kad iš mokytojų etatinio apmokėjimo gavosi sumaištis. Daugelis mokytojų suirzę, nes arba netenkina darbo krūvis, arba atlyginimas. Turbūt mažoji dalis pedagogų gauna pilną etatą. Sutikite, mokytojui, dirbančiam dideliu krūviu, suvokti, kad nėra vertas nė pilno etato, nėra pats maloniausias dalykas. Sutinkate?

Sumaištis yra ten, kur kažkas ją norėjo pakurstyti. Yra nauja apmokėjimo tvarka, kuri atliepia tuos klausimus, kuriuos mokytojai kelia: kas yra etatas, kokius darbus mokytojas turi atlikti, už kokius darbus turi būti mokama – visa tai yra pasakyta. Taip, buvo tokių, kurie galvojo, kad mokytojas lygu etatui. Taip nėra. Jeigu mokytojas turi šešias savaitines pamokas, jis negali turėti pilno etato. Rugsėjis tikrai nebus paprastas. Iš viešų pareiškimų matyti, kad dalis galbūt nesupranta jog iš švietimo sistemą palaikančių pareigybių, kaip socialiniai darbuotojai, psichologai dirbantys mokykloje, niekam nėra numatyti papildomi pinigai. Šitas fondas yra skirtas tik išimtinai mokytojams - ne administravimui mokyklų ir ne kitoms pagalbinėms funkcijoms. Šiemet - 17 milijonų, kitąmet - beveik 100 mln. eurų. Sistema tikrai padarys taip, kad mokytojas ir turėtų krūvį, ir galėtų mokykloje konsultuoti vaikus, kad galėtų pasiruošti pamokoms ir tai būtų apmokama, kaip ir kitos veiklos.

Premjere, kaip jūs pamatuosite, ar šis sprendimas teisingas, ar ne?

Mes pamatuosime spalį, kai mokytojai gaus atlyginimus. Tada matysime pagal mokinių skaičių ir krūvius, kokie yra etatai, kaip jie yra užpildyti. Tada ir matysime, kokį rezultatą pasiekėme. Tai yra ir darbo krūvio subalansavimas ir teisingas atlygis už tą krūvį. Tikrai norisi mokytojams sumokėti solidų atlyginimą už jų atliktą darbą.

Bet darbas darbui nelygu. Naujoje sistemoje yra taikomas tas pats tarifas popamokinei veiklai - kokiam nors būreliui su keliais vaikais - ir tiesioginėms pamokoms su keliasdešimčia vaikų klasėje. Tai irgi sudėtinga.

Pirmiausiai turime kalbėti, ar gali būti keliasdešimt vaikų klasėje? Tai irgi nenormalu. Mes kalbame apie klasės komplektus - koks gali būti minimalus ir maksimalus skaičius. Tikrai to jovalo, kuris buvo ir jo buvo tikrai daug, būti nebegali. Mokytojai reiškia teisingas pretenzijas. Nuo pat pirmos dienos visos profesinės sąjungos, išskyrus vieną, dalyvavo šiame procese. Ir ministerija, ir vyriausybė, ir Seimas, ir mokytojų atstovai dalyvavo šiame procese. Taip, tai naujas dalykas, tikrai sudėtingas, bet kartu rasime visus geriausius sprendimus.