„Eisime pasižiūrėti į pačias įstaigas, kaip jos organizuoja maitinimą, ar to aprašo yra laikomasi, ar nėra produktų, kurių nerekomenduojama naudoti, ar jie netiekiami vaikams. Be abejo, eis, tai nuolat vyksta, tik pernai padarėme tą procesą viešesnį“, – žurnalistams Vyriausybėje antradienį sakė A. Veryga.

Jis sako, kad bus tikrinamas tik pačių įstaigų maitinimas, tuo metu tėvų vaikams įdėto maisto kontrolieriai tikrinti nežada.

„Tikrai, kontrolieriai prie durų nestovės ir dėžučių nekratys – tai yra labiau edukacijos klausimas. Nes labai dažnai tie patys mokytojai ar tėveliai klausdavo – o tai kaip reikia, kokios rekomendacijos. Jos suformuluotos“, – teigė ministras.

Anot jo, kartu su nauju mitybos tvarkos aprašu bus paruoštas ir pavyzdinis meniu, kokius sveikus patiekalus įstaigos gali gaminti.

Kaip skelbta anksčiau, nuo rugsėjo įsigaliojus naujoms vaikų maitinimo taisyklėms darželiuose, mokyklose, stovyklose ar socialinės globos įstaigose negali būti siūloma pieno produktų su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, valgomųjų ledų, rūkytų mėsos gaminių.

Taip pat draudžiami džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai, padažai su spirgučiais, silkė.

Apraše nustatyti ir didžiausi leidžiami cukraus ir druskos kiekiai bei privalomas skaidulinių medžiagų kiekis vaikams tiekiamuose maisto produktuose ir patiekaluose, priartinant juos prie sveikatai palankių maisto produktų, ženklinamų tarptautiniu „Rakto skylutės“ simboliu.

Garnyras, t.y. šviežios ar termiškai apdorotos daržovės, sudarytų ne mažiau kaip trečdalį patiekalo svorio, kasdien vaikams turi būti siūlomas ir vienas vegetariškas patiekalas, užkandžiais mokykloms leidžiama prekiauti tik pritarus tėvams.

A. Veryga sako, kad anksčiau ministerija sulaukdavo tėvų priekaištų, jog per mažai kišasi į vaikų mitybą ugdymo įstaigose, o esminis mitybos specialistų tikslas buvo, jog mokyklose ir darželiuose būtų tiekiamas sveikatos negadinantis ir ją gerinantis maistas.

„Kaip jau vaikas valgys namuose, tai, žinoma, jokia valdžia nesikiš ir tėvai patys nuspręs, ką daryti. Bet kad vaikas turėtų būti mokomas tam tikros sveikos mitybos įpročių – manau, seniai tą reikėjo padaryti. O kad reikės prisitaikyti tiek vaikams, tiek tam tikroms bendruomenėms, manau, natūralu“, – dėstė ministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (610)