Dabartinę etatinio apmokėjimo tvarką jis vadino dūmų uždanga, ir teigė, kad situacijos tai nesprendžia.

„Įsivaizduokime, mokytojas gavo 600 eurų „į rankas“. Dabar duos etatą ir 700 eurų. Ar dėl to jis jau turi būti laimingas? O jeigu 800 eurų – tai jau tikrai labai laimingas? Negaliu suprasti, kada gi pagaliau nustos tyčiotis iš mokytojų“, – retoriškai klausė B. Burgis laidoje „DELFI diena“.

Pasak jo, dėl dabartinės situacijos kalti ir patys mokytojai.

„Mokytojai kalti, kad jie prisiima vergo poziciją. Jie nedrįsta kalbėti apie tai, kiek iš tikrųjų norėtų gauti. Antras dalykas, kai sutelkiamas dėmesys į smulkmenas (…) ir visi laukia, kad iš dangaus nukris kažkas gero. Nenukris“, – sakė B. Burgis.

Jo nuomone, pilnu etatu dirbantis mokytojas turėtų uždirbti bent 1000 eurų „į rankas“.

„Manau, kad tai būtų teisinga. Tą tikrai galima padaryti. Nes jei dabar 150 moksleivių moko 50 mokytojų, o kiti verkia, kad mokytojų trūksta, tai kažkas valdžioje negerai“, – sakė B. Burgis.

Pasak jo, norint, kad šią profesiją rinktųsi daugiau jaunų žmonių reikia didesnio atlyginimo ir mažiau kontrolės.

„Koks jaunas ambicingas žmogus sutiks būti pastumdėliu, kad jam visi, kas netingi, nurodinėtų? (…) Jauni žmonės, jie yra Z karta, jie negali pakęsti, kad kiekvieną žingsnį kontroliuotų, nurodinėtų, kad jie rašinėtų popierius užuot mokę“, – sakė B. Burgis.

Nemato privačių mokyklų pranašumo

Buvęs KTU gimnazijos vadovas kol kas neįžvelgė realaus privačių mokyklų pranašumo prieš valstybines.

„Privačiose mokyklose aukso kalnai bus tada, kai kiekviena mokykla galės įvardinti geriausius savo mokytojus, ir tada visi seilę varvins. (...) Kol kas negirdėjau, kad privačios mokyklos girtųsi mokytojais, o mokykla, sienos, baldai nieko nereiškia“, – sakė B. Burgis.

Pasak jo, norint, kad situacija gerėtų reikalinga mokytojų atestacija, svarbus jų bendrasis išsilavinimas.

„Jeigu fiziko paklausi, kada Kolumbas atrado Ameriką, ir jis negali pasakyti, tai yra labai blogai. Turime pasižiūrėti, kokie yra potencialūs mokytojai, juos reikia kilstelti aukštyn, o kitiems reikia pasakyti ačiū, gal jūs susiraskite kitą darbą“, – sakė B. Burgis.

Jo nuomone, reikėtų atsisveikinti bent su ketvirčiu dabartinių mokytojų.

„Etatinis apmokėjimas, tinkamas atlyginimas, galėtų būti tas dopingas, kuris staiga pagerintų situaciją“, – sakė B. Burgis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (384)