Pasak jo, sprendimas kreiptis į Strasbūro teismo Didžiąją kolegiją buvo priimtas visos Vyriausybės po uždaro posėdžio, kuriame aptarti įvairūs scenarijai ir iš to išplaukiančios pasekmės.

„Tai Vyriausybės sprendimas ir tikrai mes tą šansą išnaudosim. Taip, matyt, galim, ko gero, pripažinti, kad tikėtis, kad teismo sprendimas bus kitoks, pakankamai sunku“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė Vyriausybės vadovas.

Ministras pirmininkas trečiadienį netikėtai paskelbė, jog Vyriausybė kreipsis į Didžiąją kolegiją su prašymu peržiūrėti Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimą, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas CŽV kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti.

Praeitą savaitę Teisingumo ministerija oficialiu pranešimu spaudai paskelbė, kad Lietuva į Strasbūro teismo Didžiąją kolegiją nesikreips.

Tuomet ministerija nurodė, kad nėra galimybių, jog Didžioji kolegija priimtų skundą, nes teismų praktika yra nusistovėjusi ir „nelaikytina, kad sprendime keliama problema būtų laikoma rimta visuotinės svarbos problema Europos ir globaliu mastu“.

„Niekas nekvestionuoja šio teismo autoriteto, tačiau kiekviena šalis turi galimybę išnaudoti visas teisines galimybes apsiginti. Jeigu bus galutinis sprendimas nepalankus, tai pirmiausia ir reputaciniai dalykai valstybei, ir antra - klausimų taip pat daug atsiranda iš to periodo: žinojimo, nežinojimo, atsakingų asmenų informavimo ir neinformavimo, o galiausiai nepamirškime, kad JAV atlikto tyrimo metu buvo įvardintas ir tam tikras atsiskaitymo būdas. (...) Tai tokiu atveju mes turbūt būsime priversti ir prie to klausimo grįžti“, - svarstė S. Skvernelis.

Pasak jo, Lietuvos teisėsaugos ikiteisminis tyrimas nėra nustatęs duomenų, kurie sudarytų pagrindą reikšti kam nors įtarimus.

„Ikiteisminis tyrimas, kuris atliekamas, jis nepasistūmėjo į priekį ir nesurinko kažkokių duomenų, kur būtų galima kalbėti apie kažkokių asmenų - įtariamųjų nustatymą. Galbūt po to, jei mes šio žingsnio nedarytume, kai atsiras tam tikros pasekmės arba galbūt teoriškai ne vienas toks skundas atsiras prieš Lietuvą, bus priekaištai, ar mes visus šansus savo išnaudojome“, - kalbėjo S. Skvernelis.

„Kol kas manykime, kad Lietuvoje to tikrai nebuvo, bet kai jau bus galutiniai neskundžiami sprendimai, deja, mes tą faktą turėsime“, - pridūrė premjeras.

Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje Strasbūro teismas gegužę įpareigojo išmokėti 130 tūkst. eurų kompensaciją Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah.

47 metų A. Zubaydah įtariamas prisidėjęs prie Rugsėjo 11-osios išpuolių JAV. Skelbiama, kad jis šiuo metu kalinamas Gvantanamo bazėje Kuboje.

Lietuvos Vyriausybės atstovai Strasbūro teisme teigė, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus, turėjo veikti žvalgybos paramos centras, o įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.