Šis bei kiti šio politiko daromi žingsniai, artėjant kandidatų į šalies prezidentus kėlimui, konservatorių partijoje kelia vis daugiau bangų.

Konservatorių partijos prezidiumas gavo oficialų kreipimąsi svarstyti „V. Ušacko klausimą“ partijos Prezidiume ir Priežiūros komitete.

Partiečiai nepatenkinti, kad būsimas kandidatas į prezidentus, važinėdamas po šalies savivaldybes, susitikimuose ignoruoja vietos partijos skyrius ir mieliau susitinka su kitais, net politiniais oponentais. Taip pat esą įtarimų kelia ir V. Ušacko dalyvavimas kai kuriuose uždaro pobūdžio renginiuose, kur, esą, galimai ieškoma finansinės paramos būsimiems rinkimams.

TS – LKD Prezidiumo prašoma įvertinti, ar savo veiksmais V. Ušackas nepažeidžia partijos patvirtintos kandidatų kėlimo tvarkos ir pačių partijos įstatų, ar nesinaudoja konservatorių partijos resursais savo asmeniniams reitingams auginti.

„Galų gale, ar ponas Ušackas nežaidžia dvigubo ar net trigubo žaidimo, ir ar konservatorių partija nėra tokio žaidimo įkaite“, - DELFI sakė TS – LKD Mažeikių rajono skyriaus pirmininkė Lina Rimkienė, kurios pasirašytas kreipimasis dėl V. Ušacko šią savaitę pasiekė TS – LKD vadovybę.

Pats V. Ušackas neneigia subūręs savanorių komandą, aktyviai važinėjantis po šalies savivaldybes, tačiau paklaustas apie kai kuriuos savo susitikimus, DELFI žurnalistei patarė „neatidaryti Pandoros dėžės“.

Skyriaus pirmininkės į susitikimą neįleido

L. Rimkienė, kuri yra ir TS – LKD Prezidiumo narė, kalbėdama su DELFI, neneigė rašiusi kreipimąsi partijos vadovybei dėl Ušacko, ir tikino, kad taip pasielgti nusprendusi po to, kai liepos mėnesio pabaigoje V. Ušackui lankantis Mažeikiuose, į oficialius pietus su vietos verslininkais ir politikais nebuvo įleista pati L. Rimkienė.

„Man paaiškino, esą manęs nenori kai kurie vietos verslininkai, stambūs verslininkai. Tai leiskite man užduoti klausimą: kas ponui Ušackui svarbiau – vietos partijos skyrius ar stambūs verslininkai, net politiniai oponentai? Kita vertus, Ušacko rajonuose kuriamos Vyčio kuopelės, kurias aš vadinu Vyčio brigadomis, - kas per darinys, kam jis tarnauja ar tarnaus, kokį vaidmenį vaidins rinkimuose? Ar tai – jau Ušacko rinkimų štabai rajonuose? Tuomet kodėl ten nėra jo atstovaujamos partijos atstovų?“ – sako L. Rimkienė.

Ji tvirtina, kad po minėtų pietų vykusiame privačiame susitikime, kuriame dalyvavo ir ji, Ušackas tiesiai pasakė, kad dalyvaus rinkimuose net ir tuo atveju, jei nelaimės partijos vidinių rinkimų dėl TS – LKD kandidato prezidento rinkimuose. „Tai jei eis bet kuriuos atveju, tai reiškia, partija jam nesvarbi“, - sako L. Rimkienė.

Ji teigia savo kreipimąsi išsiuntusi ir pačiam Ušackui, o trečiadienį sulaukusi jo atsakymo. Laiške L. Rimkienei ir partijai Ušackas neneigia buriantis Vyčio kuopeles, kaip savo „Laiminčios Lietuvos“ vizijos skleidėjus ir savanorius tame procese.

Jis tvirtina, esą neįleisti Rimkienės buvo vietos verslo sprendimas, o jis renginyje tebuvęs svečias, kurį pakvietė Mažeikių verslininkai. Jis neatsako, ar dalyvaus rinkimuose ir tuomet, jei negaus partijos palaikymo – esą dar nenusprendęs, ar iš viso dalyvaus prezidento rinkimuose.
Gabrielius Landsbergis, TS – LKD partijos ir Prezidiumo pirmininkas DELFI patvirtino, kad toks kreipimasis dėl Ušacko gautas ir bus svarstomas rugsėjo pradžioje vyksiančiame partijos prezidiumo posėdyje.

„Kai kurie keliami kaltinimai yra rimti, jei jie pasitvirtintų, gali būti, kad būtų keliamas klausimas, ar ponas Vygaudas tuomet galėtų iš viso tikėtis partijos paramos rinkimuose, tuo atveju, jei jis laimėtų vidinius partijos kandidato rinkimus“, - sakė G. Landsbergis.

Pats Ušackas sako, kad „prasidėjo rinkimų kampanija ir vyksta, kas vyksta“.

Lietuvoje – „Vieningosios Europos“ renginys

Tačiau atvejis Mažeikiuose – ne vienintelis, kai Ušacko elgesys kelia klausimų, kieno ir kokį žaidimą jis žaidžia politinėje Lietuvos prezidento rinkimų kampanijoje, sako įtakingas konservatorių partijos atstovas, pageidavęs likti neįvardintu.

Anot pašnekovo, ieškodamas galimos paramos verslo pasaulyje, Ušackas, tikėtina, taip ieško alternatyvų tam atvejui, jei konservatorių partijos vidiniuose kandidato rinkimuose jį ištiktų nesėkmė.
Apie tai, kad į prezidento rinkimus eis ir tuo atveju, jei neturės partijos paramos, Ušackas leido suprasti ir kalbėdamas su DELFI. „Aš sieksiu būti visų Lietuvos piliečių kandidatu“, - teigė V. Ušackas, išvengdamas tiesaus atsakymo į tiesų DELFI klausimą, ar kels kandidatūrą rinkimuose tuo atveju, jei netaps TS – LKD kandidatu.

Šių metų birželį Trakuose, Užutrakio dvare, vyko asociacijos „Vieningoji Europa“ (United Europe) vadovų (CEO) Apskritojo stalo diskusija, kurioje, be kitų dalyvių, buvo ir V. Ušackas.

„Neatidarykit Pandoros dėžės, kurią bando šmeižtu ir melu vis pumpuoti dezinformaciją Lietuvos žiniasklaida ir politiniai oponentai“, - taip į DELFI klausimą apie renginio organizatorius ir dalyvius Užutrakio dvare šių metų birželio pabaigoje sureagavo šią savaitę kalbintas diplomatas ir konservatorius Vygaudas Ušackas.

Viešai apie savo kandidatavimą į šalies prezidentus ne kartą kalbėjęs politikas, paklaustas, apie ką už uždarų durų kalbėjo susirinkę renginio dalyviai, pasistengė pokalbį baigti, taip tik dar labiau suintriguodamas, ką gi veikė įtakingų ir turtingų vyrų ir moterų kompanija iš įvairių Europos valstybių Trakuose.

„Vieningoji Europa“ (United Europe) – taip vadinasi ne pelno siekianti asociacija, kurią įkūrė buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, buvęs Austrijos valstybės kancleris ir Austrijos liaudies partijos pirmininkas Volfgangas Šiuselis (Wolfgang Schuessel) ir Jurgenas Grosmanas (Jurgen Grossmann), Vokietijos metalurgijos verslo atstovas ir buvęs didžiausios energijos tiekėjos Vokietijos kompanijos RWE vadovas.

Organizacija, kurios nariais yra ne tik žinomi Europos ir Skandinavijos verslininkai, politikai ir įvairių sričių analitikai, bet ir stambios kapitalo įmonės, investiciniai fondai bei verslo kompanijos, skelbiasi esanti nepelno siekiančia provakarietiška organizacija, kurios tikslas yra konkurencingos Europos sukūrimas naujosioms kartoms.

Turtingųjų ir įtakingųjų klubas, kaip kartais pavadinama asociacija „Vieningoji Europa“, kartais susilaukia ir nevienareikšmių vertinimų, ypač, jei kalba pasisuka apie transatlantinius santykius.

Mat organizacija, kurios pozicija galima rasti ir viešai internete, laikosi pozicijos mažinti JAV dominavimą santykiuose su Europos valstybėmis ir ES, nevengia diskusijų apie santykių su Rusija „perkrovimą“ ir kt. Tokių diskusijų, ypatingai „Vieningosios Europos“ prezidento p. Schuesselio pasisakymuose, galima rasti ir viešoje žiniasklaidoje, kartais net – prieštaringai vertinamoje, pvz. kaip Russia Today.

Šių metų pavasarį paskelbta, kad W. Schuesselis pakviestas dirbti į didžiausios Rusijos telekomunikacijų bendrovės „MTS“ Stebėtojų tarybą. Kompanijos kontrolinis paketas priklauso Rusijos milijardieriui Vladimirui Jevtušenkovui.

Vos du – tris kartus per metus organizacijos narių susitikimus rengianti „Vieningoji Europa“ vieną iš tokių susitikimų – Vadovų (CEO) Apskritojo stalo diskusiją šiemet birželio 26-ąją surengė Lietuvoje, Užutrakio dvare.

DELFI žiniomis, į Lietuvą įtakingus investuotojus ir buvusius aukšto rango Europos politikus pakvietė Londone gyvenantis ir neseniai organizacijos tikruoju nariu tapęs lietuvis Žilvinas Mecelis (dabar žinomas kaip Zachas Mecelis – aut. past.), Jungtinėje Karalystėje su kitu lietuviu – Pauliumi Kunčinu valdantys finansų maklerių įmonę „Covalis Capital“. Zachas Micelis yra „Vieningosios Europos“ Direktorių tarybos narys.

DELFI pašnekovas teigia, kad Ušacko dalyvavimas šiame renginyje galimai buvo siekis padaryti svarbaus ir įtakingo, turinčio plačias pažintis atskiruose visuomenės sluoksniuose ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, žmogaus įspūdį tiems lietuviams verslininkams, kurie buvo pakviesti, ir iš kurių, greičiausiai, tikimasi paramos, taip pat ir finansinės, būsimai Ušacko rinkimų kampanijai.

Nuslėptas ministro Vaičiūno vizitas

Iš renginio nuotraukų matyti, kad ten dalyvavo neseniai iš konservatorių partijos pašalintas Seimo narys Mantas Adomėnas, „valstiečių“ energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, verslininkai ir mecenatai Vladas Lašas, Viktoras Butkus, pats Ž. Z. Mecelis, P. Kunčinas, J. Grosmannas.

Beje, energetikos ministro Ž. Vaičiūno tos dienos darbotvarkėje susitikimas su įtakingais žinomos Europos asociacijos atstovais ir verslininkais, kurių verslo akiratyje yra ir energetikos projektai, nebuvo įtrauktas – tos dienos ministro darbotvarkė iš viso tuščia.

DELFI pradėjus domėtis, kodėl ministras nuslėpė savo dalyvavimą susitikime su verslo ir politikos atstovais bei investuotojais, jo patarėja Aurelija Vernickaitė teigė, kad tądien ministras dirbo su vidiniais dokumentais, o renginys Užutrakyje „buvo tik privati vakarienė“.

Tačiau, kaip matyti bent jau iš viešai pačios asociaciacijos „Vieningoji Europa“ skelbiamos informacijos, ministras Ž. Vaičiūnas ten dalyvavo kaip Lietuvos Vyriausybės atstovas, o ne kaip privatus asmuo. Tokiu atveju, pagal galiojančią tvarką, siekiant išvengti viešų ir privačių interesų konflikto, tokius susitikimus reiktų viešai deklaruoti.

Tai, kad „valstiečių“ ministras Ž. Vaičiūnas dalyvavo privačiame renginyje, kuriame, be konservatoriaus V. Ušacko, buvo ir su energetikos projektais bei investicijomis susijusių asmenų, vargu, ar atsitiktinumas. Šis politikas yra dirbęs buvusio premjero konservatoriaus Andriaus Kubiliaus patarėju, taip pat atstovavo Lietuvą užsienio diplomatinėje atstovybėje prie socialdemokrato premjero Algirdo Butkevičiaus.

Oficialiai, DELFI žiniomis, sąskaitą už renginio Užutrakyje patalpų nuomą apmokėjo viešųjų ryšių kampanija „Fabula ir partneriai“, kurią atstovauja Mykolas Katkus. Žinomas renginių organizatorius M. Katkus patvirtino, kad jo atstovaujama firma organizavo renginį, kurį užsakė organizacija „Vieningoji Europa“.

„Mes organizuojame daug renginių, ir šis buvo vienas iš jų. Kadangi tai buvo uždaras renginys, gerbdamas užsakovus, jokių komentarų duoti negaliu“, - sakė M. Katkus paklaustas, kas iš lietuvių ir užsienio verslininkų ar politikų dar dalyvavo minėtame renginyje.

DELFI šaltinių žiniomis, į minėtą renginį buvo kviesta ir daugiau politikų – užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, susisiekimo ministras Rokas Masiulis, tačiau jie dalyvauti atsisakė.

Ušackas: neatidarinėkite Pandoros dėžės

DELFI paklaustas apie minėtą renginį Užutrakyje ir ar tai neleidžia interpretuoti esą jis ieškantis paramos, taip pat ir finansinės, būsimai rinkimų kampanijai, Ušackas akivaizdžiai suirzo.
„Tai buvo uždaro pobūdžio renginys (apie jį pati organizacija skelbia savo puslapyje – aut. past.), todėl aš privalau gerbti organizatorių išreikštą nuomonę“, - DELFI teigė pats V. Ušackas.
Jis sakė, kad organizacija „Vieningoji Europa“ pakvietė jį moderuoti renginį Trakuose.

„Aš neįžvelgčiau čia kažkokių konspiracinių istorijų. Buvo dalyviai ir politikai, ir verslininkai, ir investuotojai. Iš esmės diskusija vyko apie Europos Sąjungą, apie ES atsvarą, apie santykius su JAV, apie ES santykius su Rusija dabartinių politinių, ekonominių, prekybinių iššūkių kontekste“, - sakė V. Ušackas. Žodį „prekybinių“ politikas pabrėžė kelis kartus.

Paklaustas, ar „Vieningosios Europos“ prezidento užimamos pareigos Rusijos „MTS“ kampanijoje negali sukelti diskusijų ir svarstymų, esą Ušackas, kaip kandidatas į Lietuvos prezidentus, galimai ieško kažkokios paramos tarp prorusiškos aplinkos politikų arba verslininkų, V. Ušackas teigė: „Žinot, neatidarykit Pandoros dėžės, kurią bando šmeižtu ir melu vis pumpuoti dezinformaciją Lietuvos žiniasklaida skaitytojams ir kai kurie politiniai oponentai. Tai aš manau, kad atsakiau į jūsų klausimus, ir ties tuo mes baikim“.

Paprašytas įvardinti, kokios politinės partijos ar nevyriausybinės asociacijos ar atskiro asmens paramos nei už ką nesutiktų priimti savo rinkiminei prezidento kampanijai, Ušackas žurnalistei sakė: „Aš pasakiau, ką norėjau pasakyti, neužsiimkim raganų medžiokle“.

Kubilius: nemanau, kad Ušackas prorusiškas

Paprašytas įvertinti partiečių nepasitenkinimą Ušacko susitikimais su verslo atstovais, TS – LKD frakcijos Seime atstovas ir buvęs partijos pirmininkas Andrius Kubilius teigė nesiimantis spręsti, kiek teisingai ar ne elgiasi partijos narys.

„Greičiausiai jis kaip kandidatas turi savo strategiją, kad reikia pritraukti plačiau balsų, tai aš nesiimu dėl to nei smerkti, nei kažkaip čia labai svarstyti. Nesu nei susipažinęs su pačiu skundu, nei išgirdęs jo (Ušacko – aut. past.) argumentų“, - sakė A. Kubilius.

Pasak A. Kubiliaus, jis nematantis nieko keisto tokiuose susitikimuose, mat „tą ir kiti kandidatai greičiausiai daro“. Kaip pavyzdį politikas įvardijo kito konservatoriaus, Seimo nario Žygimanto Pavilionio organizuotą Prezidento Valdo Adamkaus konferenciją Vilniuje, vykstančią šiomis dienomis, bei ekonomisto Gitano Nausėdos susitikimus regionuose.

„Tai čia va pranešė, kad ir Gitanas Nausėda važinėja ir aiškina apie ekonomiką, ir premjeras Skvernelis kalba apie tai, kaip jis sureguliuos kainas, čia normali... Nors rinkimų kampanija dar neprasidėjusi, bet visi potencialūs kandidatai, jie gi savo darbą supranta, ką jie turi padaryt, ir jie tą dirba“, - sakė A. Kubilius.

Šiuo metu vykstančiuose konservatorių vidiniuose kandidatų kėlimuose, DELFI žiniomis, daugiausia paramos ir palaikymo iš skyrių yra gavusi Seimo narė Ingrida Šimonytė. Tarp iškeltųjų kandidatais į kandidatus yra taip pat V. Ušackas, Ž. Pavilionis ir ekonomistas Gitanas Nausėda.

V. Ušackas ir Ž. Pavilionis yra viešai pareiškę, kad vidiniuose partijos rinkimuose sieks tapti konservatorių kandidatais šalies prezidento rinkimuose ateinančių metų pavasarį, tuo tarpu G. Nausėda su I. Šimonyte savo apsisprendimų viešai nėra pasakę.

A. Kubilius, paklaustas, kaip vertina Ušacko šansus tapti konservatorių kandidatu, sakė, kad „demokratija nugalės“. Paklaustas dėl to, ar politiniai oponentai negali bandyti savaip interpretuoti Ušacko dalyvavimo kompanijos, kurios prezidentas yra Rusijos oligarcho verslo Stebėtojų tarybos nariu, aplinkoje, konservatorių vienas iš lyderių teigė: „Kartais vis išgirstu, kad Vygaudas Ušackas yra kažkoks prorusiškas kandidatas, tai aš tikrai taip nemanau. (Jis) turi daug patirties – buvęs ambasadoriumi ir Afganistane, ir Maskvoj, ir daug kitų pozicijų turėjęs. O tai, kad organizuoja kažkokius renginius ar pats dalyvauja , tai aš iš to nedarau jokių kritinių išvadų. Kai Lietuvoje bandoma iš vieno ar kito tokio epizodo daryti kažkokias labai kategoriškas kritines išvadas, kad jis jau čia yra labai prorusiškas, tai diskredituoja pačią diskusiją – kokios pozicijos mes Rusijos atžvilgiu turime laikytis. Aš tikrai raginčiau ir ekspertus, ir žiniasklaidą, ir pačius politikus nepaversti Rusijos temos pigiu tarpusavio santykių aiškinimosi instrumentu“.

Kalbėdamas apie Užutrakio susitikimo dalyvius, A. Kubilius sakė pažįstantis gerai visus įvardintus asmenis, ir „vertinu kaip labai šviesius žmones“. Paklausus apie ten vykusios diskusijos temas, kurias įvardijo pats Ušackas, A. Kubilius sakė, kad „kandidatai į prezidentus turi būti tokie, kurie gali tokiomis temomis kalbėti, ir rimtai kalbėti“. Pasak jo, „tai Ušackas ir Pavilionis tokiose diskusijose atrodo šimtą kartų geriau nei mūsų „mylimas“ kabutėse premjeras Skvernelis“.

Rimkienė: norime aiškumo

Ugnies į vidinius kandidato rinkimus konservatorių partijoje įpylusi Mažeikių skyriaus pirmininkė Lina Rimkienė DELFI teigė nesigailinti dėl tokio savo žingsnio.

„Tiesiog nei smerkiu, nei teisinu poną Ušacką. Aš tiesiog, kaip partijos narė, noriu aiškumo iki apsispręsdama, už kurį pretendentą į kandidatus man balsuoti – žinoti, kiek svarbi ponui Ušackui vietos partijos skyrių parama, ar nėra užkulisinių susitarimų, ypatingai dėl finansinės paramos, ir kt. Juk pusės milijono laiškų atspausdinimas ir išsiuntinėjimas turėjo kainuoti nemažą sumą.

Tai normalu, kad man, kaip partijos narei, kyla klausimas – ar vėliau nepaaiškės, kad koks nors verslas per kokią nors struktūrą ar asociaciją visa tai apmokėjo, ir tuomet dėmė kris partijai. Tai tiesiog yra noras gauti atsakymus dabar, o ne tada, kai, jei neduok Dieve, kiltų skandalai viešumoje. Tai yra labai paprasti ir aiškūs klausimai, tačiau iš atsakymų pono Ušacko matau, kad jis vengia į juos atsakyti, nuvesdamas diskusiją nuo esmės į bendro pobūdžio rašinėjimus“, - DELFI teigė TS – LKD Mažeikių skyriaus pirmininkė.

Pats V. Ušackas, kalbėdamas apie savo iniciatyvą atsiklausti Lietuvos žmonių dėl to, ar jam verta dalyvauti būsimuose šalies prezidento rinkimuose, teigė, kad tiek pati iniciatyva, tiek jos finansavimas yra absoliučiai skaidrūs ir jis neturintis ką slėpti.

„Buvo sudarytos sutartys su bendrovėmis, atspausdinta daugiau nei pusė milijono laiškų, kurie dabar platinami“, - teigė V. Ušackas.

Tikslaus skaičiaus, kiek tokių laiškų buvo atspausdinta ir išsiuntinėta nežinojo kalbintas net pats politikas, esą tai paaiškės tik ateinančią savaitę, kai bus baigti platinimo darbai visoje Lietuvoje, tačiau DELFI paklaustas, kiek tai kainavo ir kas apmokėjo, tikino, kad visa tai – jo „asmeninės lėšos ir savanorių pagalbininkų iniciatyva“.

V. Ušacko teigimu, laiško spausdinimo darbus atliko spaustuvė „Kopa“, o platinimas vyksta per platinimo agentūrą „Verslo spaudos centras“.

„Bus tarp penkių ir šešių šimtų tūkstančių tų laiškų, tikslaus skaičiaus dar negaliu pasakyti. Tai paaiškės, kai gausime sąskaitas apmokėjimui. Turėtų būti apie 15 tūkst. eurų suma už paslaugas“, - DELFI sakė V. Ušackas.

Politikas teigė, kad tai bus jo asmeniniai pinigai. „Jeigu Vyriausioji rinkimų komisija matys reikalinga šią sumą deklaruoti kaip rinkimines išlaidas, aš tą ir padarysiu“, - sakė V. Ušackas.

Jis neslėpė, kad tokio savo žingsnio – dėl laiškų Lietuvos žmonėms – nederino su partijos vadovybe. Taip pat, sakė jis, su partijos atstovais nederina ir vizitų bei susitikimų Lietuvos savivaldybėse, mat „į daugumą susitikimų pats kviečiamas, o ne juos organizuoju“.

„Mane kviečia tiek nevyriausybinės, tiek verslo organizacijos, jų kvietimu lankausi, tad būtų nemandagu, jei sąlygas susitikimams nustatyčiau aš, o ne organizatoriai“, - sakė V. Ušackas.