„Tai labai smarkiai diskutuotina tema. Tai tikrai nėra rimta problema. Manau, kad tiesiog premjeras buvo paklaustas dėl registruoto siūlymo Seime ir jis pasakė, kad nuotaikos yra tokios, kad jam bus pritarta. Ir nuo to „užsikūrė“ diskusija (...) Manau, kad pasilikime tai diskusijų klausimu ir pasižiūrėkime, kaip mums seksis atsakyti į klausimus, kodėl kartais kainos prekybos centruose auga, nepaisant jokių rinkos dėsnių“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras.

V. Sinkevičiaus teigimu, Lietuvoje prekybos tinklai dominuoja „absoliučiai“, o mažų parduotuvių beveik nelikę, tai lemia ir nelygias derybų galias su tiekėjais.

„Manau, apie ką premjeras ir kalba, laikas pasižiūrėti į žaidimo taisykles (...), kuriomis remiasi rinkos dalyviai, ar rinka yra absoliučiai skaidri, ar ji užtikrina konkurenciją, ar yra pakankamas konkurencinis spaudimas, kad tos kainos nekiltų dėl kartais nepaaiškinamų priežasčių, ar priežiūros institucijos efektyviai atlieka savo darbą – tai tie klausimai, kuriuos tarpžinybinė darbo grupė turėtų parengti“, – sakė V. Sinkevičius.

Vis dėlto, pasak jo, prekybos tinklų reakcija į tokius siūlymus turėjo būti kitokia.

„Kai prekybos tinklai atsako, kad mažės darbuotojų atlyginimai, man tai atrodo labai ciniška. Ar tikrai jau yra kur mažinti prekybos tinklų kasininkei, salės darbuotojui atlyginimą? Gražus būtų gestas prekybos tinklams išeiti ir pasakyti, kad tai yra svarstytina, diskutuokime, o mes socialiai atsakingi ir leisime darbuotojams pasilsėti per šventes. Tai būtų daug geresnis atsakymas“, – argumentavo ministras.

Premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę savaitę pareiškė, kad siekiant pažaboti prekių ir paslaugų kainų augimą, žadama didinti konkurenciją, mažinant didžiųjų prekybos tinklų įtaką ir galbūt ribojant jų darbo laiką savaitgaliais.

Seimas birželio pabaigoje ėmėsi „tvarkiečių“ siūlomos Darbo kodekso pataisos, siūlančios nuo 2019 metų uždaryti parduotuves per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Darbo kodekse įrašyta 13 šventinių dienų: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos.