Laidoje „DELFI Diena“ viešėjusi maisto technologė Raminta Bogušienė teigė, kad nauja tvarka siekiama ugdyti laimingesnius ir sveikesnius vaikus, tad įvedus naują mitybos planą turės pasistengti ne tik valgyklų darbuotojai, bet ir tėvai.

Nuo rugsėjo į darželius vaikai galės atsinešti tik sveikus užkandžius, o pietų metu sriubos bus pilama kur kas mažiau. Pagrindinio pietų patiekalo lėkštė pasikeis iš esmės – net trečdalį porcijos turės sudaryti daržovės, o mėsa galės būti patiekiama tik keturis kartus per savaitę, bent vieną kartą bus ruošiama žuvis.

R. Bogušienė vardijo kur kas sveikesnį valgiaraštį, tačiau ramino, kad vaikai valgys sveikai ir tikrai ne tik salotos lapą.

Raminta Bogušienė

Nuo darželinukų ir moksleivių stalų nedings ir bulvių patiekalai, tačiau jie bus kitokie. Virtų bulvių patiekalai galės būti ruošiami tik kartą per savaitę, o tarkuotų – kartą per dvi savaites. Beje, nors cepelinai kartais ir galės garuoti lėkštėse – jų nebus galima patiekti su spirgučių padažu.

R. Bogušienės teigimu, iš valgyklų nedings ir bandelės, nors jų skonis bus kiek kitoks. „Bus ribojamas cukrų, druskos kiekis“, – vardijo maisto technologė ir pridūrė, kad tai bus taikoma daugeliui produktų, tarp jų ir duonai, ir bandelėms.

Duona mokymosi įstaigose turės atitikti tris kriterijus: cukrų kiekis ne didesnis nei 5 g, druskos ne daugiau nei 1 g, o skaidulinių medžiagų – ne mažiau nei 6 g šimte gramų. „Bandelės ugdymo įstaigose taip pat galės būti ir kepamos, ir užsakomos, bet šimte gramų negalės būti viršijamas 16 gramų cukrų kiekis“, – įvardijo R. Bogušienė.

Laidos vedėjas Arnas Mazėtis paklausė, ar tai reiškia, kad jos bus neskanios? „Nemanyčiau, kad jos bus neskanios, nes bus sumažintas tik bendras cukrų kiekis, bet, žinoma, jei buvote įpratę prie 40 gramų cukraus šimte gramų bandelės, teks adaptuotis“, – teigė DELFI viešnia.

R. Bogušienės teigimu, priprasti prie naujojo valgiaraščio bus sunkiau tiems vaikams, kurie namuose po pamokų ir savaitgaliais maitinsis greitu maistu, keptomis bulvytėmis, bulvių traškučiais ar saldumynais. Vis dėlto, jos nuomone, sveika mityba nėra kraštutinumas. „Sveika mityba – sureguliuota ir saiki mityba“, – teigė maisto technologė.

Raminta Bogušienė
Nemanyčiau, kad jos bus neskanios, nes bus sumažintas tik bendras cukrų kiekis, bet, žinoma, jei buvote įpratę prie 40 gramų cukraus šimte gramų bandelės, teks adaptuotis.

Po to, kai buvo viešai pradėta kalbėti apie naująjį valgiaraštį, prasidėjo tėvų skundai, kad jų vaikai namo grįžta alkani, tačiau R. Bogušienė teigia, kad daugelis skundų kyla iš nežinojimo. „Atrodo, kad vaikai dabar valgys tik salotas ar bus priversti gerti pieną. To nebuvo ir nebus. Vaikai bus maitinami subalansuotais patiekalais“, – tvirtino maisto technologė.

Laidos viešnia neslėpė – nauja tvarka ugdymo įstaigoms bus iššūkis. „Yra tokių įstaigų, kuriose trūksta įrenginių. Didžioji dalis ugdymo įstaigų neturi konvekcinių krosnelių, – problemą įvardijo R. Bogušienė, tačiau pridūrė, kad sveiko maisto gaminimas kartais bus paprastesnis ir greitesnis nei iki šiol. – Kas greičiau: paruošti cepelinus ar užmarinuoti vištieną ir įdėti ją į krosnelę?“

Anot R. Bogušienės, problemų yra ir daugiau: „Pokyčių bus nemažai, aišku, pažiūrėsime, kaip jie realiai bus įgyvendinti rudenį, prasidėjus mokslo metams. Teisės aktai eina sava eiga, o kai susiduriame su realybe, teisės dokumentai ne visada atitinka.“

Raminta Bogušienė
Pokyčių bus nemažai, aišku, pažiūrėsime, kaip jie realiai bus įgyvendinti rudenį, prasidėjus mokslo metams.

Rūpesčių kels ir maisto produktų kokybė. „Labai svarbu, kad žaliavos būtų kokybiškos. Dėl to mes diskutuosime ir kelsime klausimą“, – tvirtino pašnekovė.

„O ar toks maistas nekainuos brangiau?“ – paklausė laidos „DELFI Diena“ vedėjas A. Mazėtis. „Rengdami valgiaraščius skaičiuojame, kad atitiktų kainas, kurios yra dabar, bet jei viename darželyje sviestas kainuoja dešimt eurų, o kitame – dvidešimt... Noriu pasakyti, kad tos pačios žaliavos kainų skirtumas skirtingose ugdymo įstaigose yra“, – teigė R. Bogušienė.

Beje, viena didžiausių grėsmių išlieka pertraukų metu netoliese mokyklų ir kitų ugdymo įstaigų įsikūrę prekybos centrai. „Tai didžiulė problema. Iš esmės reikėtų vertinti visą visumą. Jei mokykloje duodami sveikesni patiekalai, tai ir automatuose užkandžiai bus keičiami į sveikesnius. Bet už ribų galima gauti nekontroliuojamą maistą. Bet ne draudimais reikia, reikia kelti vaikų ir tėvų sąmoningumą“, – tvirtino maisto technologė R. Bogušienė.

DELFI DIENA. Pokalbis su įtakingiausiu žurnalistu Edmundu Jakilaičiu, Gabrieliaus Landsbergio turtai ir moksleivių maitinimo pasikeitimai: