Komentuodamas kariuomenės vado kritišką pasisakymą apie Lietuvos vyriausybę JAV išeivijos renginyje ir paties vado pasiaiškinimą dėl šio pasisakymo, Seimo pirmininkas spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė manąs, jog "generolas Jonas Kronkaitis iki galo vis dėlto nesupranta mūsų įstatymų, kad jam nevertėtų kalbėti tokiuose susirinkimuose ir taip vertinti valdžios veiksmus".

"Manau, kad jį norės išklausyti Seimas. Mano nuomone, Seimas J.Kronkaičio pasisakymus turėtų įvertinti savo sesijoje", - sakė A.Paulauskas.

Tačiau kol kas, pasak Seimo pirmininko, prašymas kariuomenės vadui atvykti atsakyti į Seimo narių klausimus nėra išsiųstas. Anot parlamento vadovo, tai ketinama padaryti, kai vasario 28 d. prasidės neeilinė Seimo sesija.

A.Paulauskas pranešė, jog kreipėsi į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką, prašydamas pateikti informaciją, ar įstatymai pakankamai aiškiai reglamentuoja kariškių elgesį.

Reaguodamas į Seimo pirmininko ankstesnį prašymą pasiaiškinti dėl pasisakymų Amerikoje, J.Kronkaitis trečiadienį pareiškė nepažeidęs įstatymų, draudžiančių kariškiams politikuoti.

"Kaip kariuomenės vadas žinau, kad nepažeidžiau Lietuvos įstatymų, tačiau manau esant reikalinga išdiskutuoti leistinas kariui pilietinių teisių ir politiškumo ribas, išaiškinti įstatyminę bazę, remiantis kitų demokratinių šalių ekonomine patirtimi", - savo atsakyme į Seimo pirmininko Artūro Paulausko paklausimą rašė J.Kronkaitis.

A.Paulauskas paprašė kariuomenės vado pasiaiškinti po kritiškų jo pasisakymų apie Vyriausybę sausio pabaigoje Los Andžele vykusiame JAV lietuvių išeivių renginyje.

Seimo pirmininkas prašė kariuomenės vado paaiškinti, kuo remdamasis jis teigė, jog Lietuvoje "sovietmečio nomenklatūros finansinė bei politinė įtaka yra pagrindinė kliūtis smulkaus verslo plėtrai". Kariuomenės vadas teigia nekritikavęs dabartinės Vyriausybės.

"Noriu patikslinti, kad jūsų rašte cituojamos mano mintys nenukreiptos prieš dabartinę Lietuvos Respublikos demokratiškai išrinktą valdžią bei sudarytą Vyriausybę ir vykdomą politiką bei jos nevertina", - teigia generolas majoras J.Kronkaitis savo atsakyme Seimo pirmininkui.

Pasak jo, jis tik paminėjo tam tikrus procesus, "kuriuos nuolat mini tiek Lietuvos, tiek užsienio šalių ekspertai", ir kurie yra būdingi visoms savo ekonomikas reformuojančioms Rytų Europos valstybėms.

Lietuvos įstatymai draudžia kariškiams dalyvauti politinių partijų ir organizacijų veikloje. Kariuomenės vadas savo atsakyme Seimo pirmininkui taip pat gynė kariškių teisę išsakyti savo poziciją.

"Lietuvos karininkija turėtų būti visapusiškai išprusęs šalies elitas, reprezentuojantis Lietuvą, galintis ir sugebantis laisvai reikšti mintis apie valstybės visuomeninius procesus", - mano jis. Buvęs Amerikos lietuvis J.Kronkaitis, prieš sugrįždamas į Lietuvą, keletą dešimtmečių tarnavo JAV kariuomenėje.

Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai kariuomenės vado pasisakymą išeivijos renginyje "Ar reikalingas Lietuvai antrasis išvadavimas?", kuriame pranešimus taip pat skaitė ir opozicinių Lietuvos partijų atstovai, įvertino kaip kariškiui neleistiną politikavimą.

Tuo tarpu opozicinė Lietuvos konservatorių partija stojo J.Kronkaičio pusėn, valdančiosios daugumos kritiką kariuomenės vado adresu įvertinusi kaip bandymą varžyti pilietiškumą.