Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos pirmininkas, parlamentaras Antanas Stasiškis viešame kreipimesi į Vilkaviškio rajono vadovus teigia, kad K.Kubilinskas, jau būdamas subrendęs žmogus, 1948 metais kreipėsi į sovietų valstybės saugumą (MGB), kur buvo užverbuotas ir gavo "Varno" slapyvardį.

Pasak A.Stasiškio, K.Kubilinskas su kitu MGB agentu Adolfu Skinkiu buvo pasiųsti į Dzūkiją su užduotimi įsiterpti į Dainavos partizanų apygardos štabą ir sunaikinti apygardos vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą.

1949 metų kovo 7 dieną K.Kubilinskas ir A.Skinkys nušovė vado pavaduotoją Benediktą Labenską-Kariūną. Po to iškvietė čekistų operatyvinį būrį ir kariuomenę, atvedė ją į partizanų buvimo vietą ir tiksliai nurodė du partizanų bunkeris. Žuvo dar keli partizanai.

"Dėl šių K.Kubilinsko veiklos faktų nekyla jokių abejonių - jie pilnai ir detaliai pagrįsti tiek liudininkų parodymais, tiek archyviniais dokumentais", - teigia A.Stasiškis pareiškime.

Jo nuomone, šie faktai negali būti skirtingai vertinami, "tai - sąmoningai suvokta ir aktyviai įvykdytą išdavystė". "Išdavystė, suteikusi K.Kubilinskui ir į jį panašiems sovietiškai sotų gyvenimą", - teigia parlamentaras.

Pabrėžęs, kad asmens atminimo įamžinimas - gatvių ar kitokių objektų pavadinimas jo vardu - reiškia visuomenės pagarbą to asmens darbams, A.Stasiškis abejoja, ar "toks K.Kubilinsko gyvenimas vertas iškelti pavyzdžiu visuomenei ir ypač jaunimui, ateinančioms kartoms".

Panašią poziciją dėl gatvės pavadinimo K.Kubilinsko vardu išsakė ir Lietuvos politinių kalinių sąjunga, kuri kreipėsi į Gižų kaimo bendruomenę, prašydama "įvertinti poeto-žudiko kolaboravimo su okupantu faktus ir neniekinti nepriklausomoje Lietuvoje susiformavusių moralinių ir patriotinių nuostatų".

A.Stasiškis taip pat kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą, prašydamas Vilkaviškio rajono savivaldybės Tarybai pateikti išsamų, detalizuotą ir argumentuotą K.Kubilinsko gyvenimo aprašymą, paremtą archyvinių dokumentų duomenimis.

Centro atstovas spaudai Ričardas Čekutis sakė BNS, kad atsakymas turėtų būti parengtas kitą savaitę. Vilkaviškio rajono meras Algirdas Bagušinskas BNS teigė, kad patys Gižų kaimo gyventojai paprašė vieną kaimo gatvę pavadinti K.Kubilinsko gatve. Poetas kilęs iš šio kaimo apylinkių, Gižų kaime jam pastatytas paminklas.

Meras sakė dar šį mėnesį susitiksiąs su Gižų kaimo gyventojais, išklausys jų argumentus. "Atsižvelgsime į vietos bendruomenės interesus ir bandysime derinti", - žadėjo A.Bagušinskas.

"Kaip poetas tikrai žinomas, jo eilėraščiai skaitomi, pas mus jo dainos populiarios, pavyzdžiui "Iš Suvalkijos lygumų pašvilpauki bernioke", tai kaip viską šitaip braukt", - svarstė meras.

Praėjusiais metais išleistoje Lietuvių literatūros enciklopedijoje teigiama, kad K.Kubilinskas, gyvenęs 1923-1962 metais, vokiečių okupacijos metais paskelbė antibolševikinių eilėraščių, poemų, dėl kurių 1946 metais iš Vilniaus jaunųjų rašytojų sekcijos. Po metų buvo pasiųstas dirbti į vieną pradinę Dzūkijos mokyklą, buvo infiltruotas į Lietuvos laisvės kovotojų būrį, atliko provokatoriaus ir išdaviko vaidmenį, nušovė partizanų poetą B.Labėną.

Pasak enciklopedijos, K.Kubilinskas "puikiai valdė eiliavimą, gebėjo suteikti bet kurios temos kūriniui grakščią formą. Atsižvelgdamas į vaiko psichologiją, žaismingam eilėraščiui suteikdavo pažintinį turinį".