Trečiadienį Lenkijoje viešėjęs Vyriausybės vadovas tvirtino, kad tokio centro prašo Suvalkuose gyvenanti lietuvių bendruomenė, todėl Lietuvos valstybė yra pasirengusi prisidėti ir ieškoti bendrų sprendimo būdų, kad šis centras kuo greičiau atsirastų.

Anot Vyriausybės pranešimo spaudai, S. Skvernelis per susitikimą su lietuvių bendruomene pažymėjo, kad prireikus Lietuva prisidės ir finansiškai.

„Būtų galimybė susirinkti, labiau stiprinti bendruomenę, reprezentuoti Lietuvą ir šalia daryti kultūrinius renginius, užklasinę veiklą“, – tokio centro būtinybę BNS telefonu iš Lenkijos aiškino Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Šis klausimas keltas ir jo per susitikimą su Suvalkų miesto prezidentu Czeslawu Renkiewicziumi (Česlavu Renkievičiumi). Pastarasis teigė, kad lietuvių kultūros ir švietimo centro įkūrimo klausimas įtrauktas į jo darbotvarkę. Miesto vadovas atkreipė dėmesį, kad šiuo metu pagrindinė problema yra rasti tinkamą pastatą centrui ir jį perduoti bendruomenei. Tačiau meras patikino, kad šis klausimas bus išspręstas, nurodoma Lietuvos Vyriausybės pranešime.

Lenkijos lietuviai norėtų, kad minėtame centre veiktų ir lietuviškas darželis.

„Darželis bendruomenei taip pat yra esminis dalykas. Lietuvių bendruomenė Suvalkuose stiprėja, daug jaunų šeimų, kurios norėtų vaikus leisti į lietuvišką darželį. Turime jau pakankamai vaikų, kurie norėtų lankyti lietuvišką darželį“, – BNS teigė S. Skvernelis.

Anot jo, dėl darželio įsteigimo gautas 80 šeimų kreipimasis.

Premjeras tvirtino su miesto vadovu aptaręs vietas, kur darželis galėtų veikti, svarstyta, ar reikėtų bendruomenei perduoti pastatą ar geriau skirti sklypą.

„Rugsėjo pradžioje susitiksiu su Lenkijos premjeru, ta tematika kalbėsime. Bet kokiu atveju Lietuva padarys viską, kad tiek centras būtų šiuolaikiškas, modernus įrengtas, tiek vaikų darželis“, – tvirtino premjeras.

Jeigu centro steigimas užtruktų, per S. Skvernelio ir C. Renkiewicziaus pokalbį minėta, kad kaip laikinas sprendimas galėtų būti lietuviškos grupės įkūrimas viename iš Suvalkuose esančių lenkiškų darželių.

Viešėdamas Lenkijoje Lietuvos premjeras savo ruožtu pabrėžė itin gerus abiejų šalių santykius.

„Matome gerą dvišalių santykių perspektyvą. Vadovaujant dabartinei Lietuvos vyriausybei, Lenkija ir toliau bus tiek strateginis partneris, tiek Lietuvos draugas. Džiaugiuosi intensyviu ir produktyviu regioniniu bendradarbiavimu. Suvalkų kraštas Lietuvai yra labai svarbus. Mes turime čia didelę lietuvių bendruomenę, kuri yra ir lojalūs Lenkijos piliečiai, ir žmonės, puoselėjantys lietuvišką kultūrą, tradicijas, netgi tokias, kurios ne visur prisimenamos pačioje Lietuvoje“, – sakė S. Skvernelis.

Jis atkreipė dėmesį, kad po pernykščio vizito Lenkijoje pajudėjo kai kurie klausimai.

„Žiburio“ gimnazija prašė sporto aikštyno, pinigai skirti, darbai yra pradėti, šiais metais aikštynas turi būti pabaigtas. (...) Po pernai vizito išspręsta egzaminų testų problema. Direktoriai konstatavo, kad jokių vertimo klaidų nebebuvo, viskas gerai“, – vardijo Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Kita vertus, anot jo, dar reikia spręsti vadovėlių klausimą lietuviškoms mokykloms.

„Ir Lenkijoje švietimo reforma vyksta, tie patys klausimai dėl klasių komplektų, mokinių skaičiaus, bet kaip šiuo atveju Lietuva daro išimtis, individualiai žiūri į tautinių mažumų mokyklas, to paties tikimės ir šiame krašte, Punske, Suvalkuose, Seinuose, kad bus toks pats požiūris. Ir jau yra toks požiūris iš Lenkijos valdžios pusės“, – BNS sakė S. Skvernelis.

Trečiadienį premjeras dalyvavo iškilmingose Šv. Mišiose Punsko Švenčiausios Mergelės Marijos Dangun Ėmimo bažnyčioje, jis taip pat pagerbė Antano Baranausko atminimą prie jo paminklo ir laidojimo vietos Seinų bazilikoje, Smolensko aukas prie jų atminimui skirto paminklo, Lietuvos ir Lenkijos karius Berznyko kapinėse. Vyriausybės vadovas aplankė ir buvusios Seinų kunigų seminarijos rūmus.