Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė per laidą DELFI DIENA pasakojo, kad jau yra fiksuojamas stichinis meteorologinis reiškinys, kuris yra vadinamas kaitra. Ji konstatuojama, kai tris dienas iš eilės laikosi aukštesnė nei 30 laipsnių temperatūra. Būtent šiandien yra trečioji tokia diena.

Pasak sinoptikės, ketvirtadienį dalyje meteorologinių stočių buvo sumušti tos dienos rekordai. Aukščiausia temperatūra buvo Tauragėje – 33,3 laipsnio.

„Bet tai nėra rugpjūčio mėnesio rekordas. Rekordas buvo 2015 m. rugpjūčio 8 d. Birštone – 37,4 laipsnio. Zarasuose 1994 m. liepos 30 d. buvo užfiksuotas vasaros temperatūros rekordas – 37,5 laipsnio“, – pasakojo I. Marcinonienė.

Mūsų kraštams nebūdingai karštos yra ir naktys. Temperatūra laikosi apie 20 laipsnių. Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos atstovės, toks oras yra būdingas pietiniams regionams. Šiuo metu oras yra atkeliavęs iš Šiaurės Afrikos.

„Nuo liepos vidurio vidutinė paros temperatūra viršija 20 laipsnių. Buvo kelios dienos, tarp jų – ir vakar, kada paros vidutinė temperatūra siekė 23-25 laipsnius. Mums įprasta vidutinė paros temperatūra yra 17-18 laipsnių“, – sakė I. Marcinonienė.

Pokyčiai – jau šiąnakt

Pasak sinoptikės, kol kas Lietuvoje nebuvo škvalo. Tačiau pajūryje jau buvo perkūnija ir kaupiasi debesys.

„Ten antroje dienos pusėje prasidės tas chaosas, kurio mes ir laukiame.
Atogrąžų orą pradės stumti mūsų įprastas vidutinių platumų oras, kuris yra vėsesnis. (…) Tikėtinas 15-20 metrų per sekundę vėjas, prasidės lietūs, vietomis smarkūs. Tuo metu šaltas atmosferos frontas slinks ir išstums atogrąžų orą Rytų link“, – pasakojo I. Marcinonienė.

Pasak jos, ta kova truputį užsitęs. Ji bus intensyviausia vakariniuose rajonuose, paryčiais viskas pasieks Vilnių. Čia škvalo nebeprognozuojama, tačiau irgi, turbūt, bus lietaus.

„Bent jau rytoj mes gaivesnį orą tikrai pajusime“, – sakė I. Marcinonienė.

Sinoptikė sakė, kad atostogautojai turėtų labai nenusiminti. Labai šalta nebus. Oro temperatūra bus tokia pati kaip ir vandens Baltijos jūroje – 23-24 laipsniai. Sekmadienį bus ramesnis oras, temperatūra sieks 18-23 laipsnius.

Pirmadienį Šiaurės Vakarų, Vakarų srautai nukeliaus toliau, ir pas mus atslinks oras iš Pietvarių, kur yra susikaupusi didelė šiluma.

„Tereikia impulso, kad jis pasuktų mūsų link. Vakar Lenkijoje buvo 36-37 laipsniai. Ačiū Dievui mes tokios neturime. Antradienį ateina šilumos banga. Trečiadienį ją trumpam išstums gaivesnis oras, ir paskui kitos savaitės viduryje, antros savaitės pusėje, ir vėl ateis šiltesnių orų banga“, – sakė I. Marcinonienė.

Pasak sinoptikės, pirmos rugpjūčio savaitės orų temperatūra buvo žymiai aukštesnė už normą, antros – šiek tiek aukštesnė. Visų likusių savaičių iki rugsėjo 7-8 dienos temperatūra turėtų būti 1-2 laipsniais aukštesnė už normą, ir kritulių turėtų būti mažiau negu priklauso.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)