Pastarąjį kartą savo mamą vienuolikametis matė prieš ketverius metus. Tada, kai teismo salėje nuskambėjo sprendimas – moteris keliauja už grotų, o tėvystės teisės atitenka tėvui.

Į moterų kalėjimą Norvegijoje mama buvo uždaryta už smurtą šeimoje.

Atvyko pareigūnai ir išsivežė vaiką

Šios vasaros atostogos turėjo būti tokios kaip įprastai: vienuolikametis atostogavo pas savo senelį Biržuose.

„Jo mama, kuri dabar gyvena ne Lietuvoje, o Vokietijoje, paskambino socialiniams darbuotojams ir pasiskundė, kad tėvas jai neleidžia matytis su vaiku. Esą vaikas Norvegijos mokykloje skundžiasi, kad tėtis jį muša, kad neleidžia su mama susitikti, kad jis neva nori su mama būti, – istoriją pasakojo vaiko pamotė (vardas ir pavardė DELFI redakcijai žinomi). – Be abejo, socialiniai darbuotojai pasakė, kad viskas vyksta užsienyje, todėl jie negali padėti. Bet ji pasakė, kad atvyksta į Lietuvą, nes, jos žiniomis, berniukas dabar yra Biržuose. Kažkas jai pranešė, kad berniukas atostogauja, nes ji pati iš šio krašto, pusė giminės ten gyvena.“

Moters teigimu, vaiko mama į senelio namus atvyko vėlyvą penktadienio vakarą. Ją lydėjo policijos pareigūnai ir dvi socialinės darbuotojos.

„Pareigūnai senelį rado išgėrusį, – įvardijo vaiko pamotė. – Bet ji devyniolika metų buvo jo marti ir tikrai žino, kad tą dieną buvo jo gimtadienis.“ Ji pasakojo, kad atvykę pareigūnai seneliui nustatė lengvą girtumą, todėl buvo nuspręsta vaiką perduoti į saugią aplinką.

„Tą pačią akimirką senelis paskambino savo sūnui, berniuko tėvui, ir pasakė, kad yra bėda, kad (pasakojo berniuko mamos vardą) ir išsivedė (pasako berniuko vardą). Mano vyras paprašė, kad telefoną perduotų pareigūnams, bet jie net nesišnekėjo su mano vyru“, – tęsė vaiko pamotė.

Senelį policijos pareigūnai rado stovintį lauke, berniukas tuo metu buvo namuose. Senelis nė neužėjo vidun – kol jam buvo tikrinamas blaivumas, į butą nuėjo socialinės darbuotojos su biologine vaiko mama, susirinko daiktus ir išsivedė vaiką.

Vaiką penktadienio vakarą iš senelio paėmusi mama patikino, kad pirmadienį atvyks pas Vaiko teisių apsaugos tarnybos pareigūnus, tačiau dar savaitgalį ji sūnų išsivežė į Vokietiją.

Pradėjo tarptautinę paiešką

Apie įvykį sužinojęs vienuolikamečio tėvas ėmėsi veiksmų – kreipėsi į policijos pareigūnus ir šie pradėjo ieškoti berniuko. Jis netrukus, sekmadienį po pietų, buvo rastas Vokietijoje.

„Aš skambinau socialiniams darbuotojams, tačiau vienintelis dalykas, ką jie pasakė: atsiprašome, kad taip išėjo, – kalbėjo vienuolikamečio pamotė. – Mes esame šoke, nes niekas neišklausė: nei policijos pareigūnai, nei socialiniai darbuotojai. Jie neišklausė antros pusės. Nė vienam nekilo klausimas, o kodėl tas berniukas gyvena su tėčiu kitoje šalyje? Niekas to nepaklausė.“

Vienuolikamečio tėvas, vos sužinojęs, kad vaikas rastas Vokietijoje, iš karto išvyko ieškoti sūnaus. Pamotė taip pat ėmėsi iniciatyvos – socialiniams darbuotojams Lietuvoje išsiuntė teismo sprendimą ir garso takelį, kuris teismui buvo pateiktas kaip įrodymas, kad moteris smurtauja.

„Labai norisi, kad visi gerai pagalvotų prieš paimdami vaiką: kodėl tas vaikas gyvena su tėčiu? Kad būtų tarpusavio bendradarbiavimas, kad būtų išklausytos abi pusės, – kalbėjo pamotė. – Kai mano vyras verkdamas paskambino policijai ir klausė, kodėl niekas su juo nesišneka, pareigūnai pasakė, kad jis gyvena Norvegijoje. Bet juk ir vaiko motina gyvena ne Lietuvoje, o Vokietijoje. Tada pareigūnai pasakė, kad ji gyvena Biržuose, nors sekmadienį po pietų vaikas jau buvo rastas Vokietijoje.“

Vienuolikamečio tėvą pareigūnai iškvietė į Vokietiją, tačiau savo sūnaus jis vis dar nerado. „Mano vyras šlaistosi kaip koks benamis po vokiškas gatves, vokiečiai tik dabar pradėjo spręsti, ar tą vaiką grąžins atgal. Dabar susidarė tokia kebli situacija, jau neskaičiuojant visų išlaidų, tai kainuoja labai daug“, – teigė vienuolikamečio pamotė.

Teista už smurtą šeimoje

Vienuolikamečio motina prieš ketverius metus keturias savaites praleido moterų kalėjime Norvegijoje, tačiau tai Lietuvos pareigūnų neįtikino.

„Mano vyras pareigūnams pasakė, kad ji teista už smurtą šeimoje, o jie atidavė jai vaiką. Pareigūnai pasakė: „Bet Lietuvoje ji nieko nepadarė“, – pasakojo berniuko pamotė. – Bandėme paaiškinti, kad ji negali to vaiko auginti, kad ji yra teista, yra alkoholikė, jai buvo priteistas gydymas. Bet niekas su mumis nebendravo.“

Po to, kai vienuolikamečio motina kartu su pareigūnais iš senelio namų surinko visus vaiko daiktus, dingo senelio planšetinis kompiuteris. Praėjus kiek daugiau nei parai jis nuvyko į komisariatą ir norėjo parašyti pareiškimą dėl dingusio daikto, tačiau pareigūnai pareiškimo esą nepriėmė. „Jie pasakė, kad čia – ne vagystė“, – teigė vienuolikamečio pamotė.

Iš Norvegijos į Vokietiją išvykęs vyras, anot jo žmonos, nesulaukė Lietuvos pareigūnų pagalbos.

Norvegai moterį pasiuntė už grotų

Moterų kalėjime moteris praleido keturias savaites, tuo metu buvo uždrausta ne tik ją lankyti, bet ir rašyti jai laiškus ar kitaip bandyti susisiekti. „Ji buvo nuteista už smurtą šeimoje ir atliko bausmę, – pasakoja vienuolikamečio pamotė. – 2016 metais Norvegijos teismas priėmė sprendimą, kad vaiko globa atitenka mano vyrui, berniuko tėvui. Mama su vaiku galėjo matytis tik dalyvaujant socialiniam darbuotojui.“

Per šiuos ketverius metus vyras sukūrė kitą šeimą, kurioje auga vienuolikametis. Šeimoje jis nėra vienintelis vaikas: vyresnė jo sesuo jau pradėjo savarankišką gyvenimą, tačiau tėvo namuose kartu auga ir keli jo pamotės vaikai.

Su DELFI bendravusi vienuolikamečio sesuo teigė, kad prieš ketverius metus policijos pareigūnus savo mamai iškvietė pati.

„Ji pradėjo labai daug gerti. Vis daugiau ir daugiau. O išgėrusi tapdavo agresyvi, ypač jei aš būdavau šalia. Puldavo, rėkdavo ir grasindavo sudeginti, odą nulupti... Girta sėsdavo prie vairo ir važinėdavo, yra apibraukiusi automobilius, įvažiavusi į sieną“, – apie savo mamą kalbėjo vienuolikamečio sesuo.

21-erių merginos teigimu, kartais jos mama namo negrįždavo net savaitėmis. „Mes praktiškai gyvendavome su tėčiu ir broliu, nes ji išgerdavo ir išvažiuodavo kažkur. Tą savaitę (prieš iškviečiant policijos pareigūnus – DELFI) buvo tas pats – ji buvo išgėrusi ir išvažiavusi kažkur pas draugus. Mes su tėčiu nusprendėme, kad jei ji grįš namo ir vėl puls rėkti ir muštis – kviesime policijos pareigūnus, – pasakojo mergina. – Grįžusi ji pradėjo pulti, todėl aš paskambinau pareigūnams.“

Nuo motinos slapstosi net dukra

Po to, kai moteris išėjo į laisvę, ji bando susisiekti su vaikais. Su vienuolikamečiu paskutinį kartą ji telefonu buvo kalbėjusi gegužę. Su dukra ji taip pat bando susisiekti, tačiau ji vengia kontakto.

„Skambinėjo, terorizavo, rašinėdavo per „Skype“, kurdavosi įvairias feisbuko anketas, – įvardijo mergina. – Aš net pasikeičiau asmeninį telefono numerį, nes pradėjo man skambinėti išgėrus. Prieš porą savaičių, kai ji vėl susikūrė netikrą feisbuko anketą, aš paskambinau jai ir pasakiau, kad paliktų mane ramybėje, man nereikia jos.“

Mergina pasakoja, kad vasaros atostogos Lietuvoje buvo tradicija, todėl nenuostabu, kad jų mama žinojo, kur yra jos sūnus.

Nors jų mama buvo nuteista už smurtą šeimoje, mergina tiki, kad brolio ji nenuskriaus.

„Ji yra tokia moteris, kad jei jos išgėrusios klausysi, tai būsi geriausias draugas visam gyvenimui. Bet jei tik atsikalbinėsi – ji taps agresyvi, – įvardijo mergina, – Manau, kad jis bus ramus, nemanau, kad ji ką nors jam galėtų padaryti.“

Griežta ir reikli – taip savo mamą apibūdina dvidešimt vienerių mergina.

Policija aiškinasi, ar pareigūnai veikė tinkamai

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyresnioji specialistė Rasa Meištė DELFI patvirtino, kad vienuolikametis iš tikrųjų buvo perduotas mamai, deja, nepatikrinus visų duomenų.

„Sprendimą vaiką perduoti motinai priėmė Vaiko teisių apsaugos tarnybos pareigūnai, nes vaikas buvo su neblaiviu seneliu, kuriam už vaiko nepriežiūrą surašytas protokolas. Apie jokį Norvegijos teismo sprendimą tuo metu nebuvo žinoma“, – DELFI teigė R. Meištė.

Jos teigimu, Vaiko teisių apsaugos tarnyba pirmadienį policijos pareigūnus informavo, kad vaikas su motina buvo sulaikyti Vokietijoje. R. Meištės teigimu, šio įvykio Lietuvos pareigūnai toliau netiria.

„Vaikas iš tėvo nebuvo paimtas, jis buvo paimtas iš nesaugios aplinkos“, – kalbėjo R. Meištė.

Ji patvirtino, kad po šio įvykio aiškinamasi, ar pareigūnai veikė tinkamai. „Šiuo metu Imuniteto ir vidaus tyrimų skyriuje atliekamas aplinkybių patikslinimas, ar pareigūnai toje situacijoje veikė tinkamai ir ar nepažeidė policijos veiklą reglamentuojančių teisės aktų“, – teigė R. Meištė.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba teigia, kad tokių duomenų nematė

Biržų rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Violeta Lisienė DELFI teigė, kad specialistai nematė jokių duomenų apie vienuolikamečio motiną.

„Vaikas viešėjo pas senelį, o senelis buvo neblaivus, todėl jis ir buvo perduotas mamai“, – teigė V. Lisienė.

Vienuolikamečio pamotė DELFI teigė, kad mama pati kreipėsi į pareigūnus ir pranešė apie esą nesaugioje aplinkoje esantį vaiką, tačiau V. Lisienė teigė, kad tokios informacijos neturi. „Į mus ji nesikreipė. Mes nežinome, kur ji kreipėsi. Tiesiog policijos pareigūnai gavo informaciją, net nežinome, iš kur, ir patikrino situaciją šeimoje“, – įvardijo V. Lisienė.

Vaiko teisių apsaugos skyrius yra informuotas, kad Norvegijoje buvo pradėta vaiko paieška, vėliau jis rastas Vokietijoje, tačiau daugiau viso proceso detalių nežino, nes Lietuvos pareigūnai šiame procese nedalyvauja.

„Biržų Vaiko teisių apsaugos skyrius neturi jokios neigiamos informacijos apie šią šeimą, šeima nebuvo apskaitoje, netinkamos informacijos apie mamą mes neturėjome“, – teigė V. Lisienė.

Pasidomėjus, ar kitos šalys Lietuvai perduoda informaciją apie savo sprendimus ir nuosprendžius, V. Lisienė negalėjo atsakyti.

V. Lisienė taip pat negalėjo atsakyti, ar pareigūnai, prieš perduodami vaiką mamai, patikrino informaciją. „Buvo patikrinta sistemoje, kurioje jokio neigiamos informacijos apie šeimą nėra. Ji nebuvo įrašyta į socialinės rizikos šeimų apskaitą“, – kalbėjo V. Lisienė.

Papildyta 11 val. 33 min.

Penktadienio, rugpjūčio 9-osios, rytą su DELFI susisiekė ir vienuolikamečio mama (vardas ir pavardė DELFI redakcijai žinomi), kuri teigė, kad į Vokietiją su vaiku išvyko dėl to, kad Lietuvoje nesijautė saugiai.

Mamos teigimu, ketvirtadienio vakarą vaikas jau buvo perduotas tėvui, jie kartu išvyko atgal į Norvegiją. Į Norvegiją artimiausiu metu planuoja vykti ir mama. Esą ten toliau bus vykdomas tyrimas dėl vaiko gyvenimo sąlygų.

„Vaikas vakar policijai ir Vaiko teisių apsaugos tarnybai patvirtino, kad nei jo, nei jo sesers aš nemušiau, – teigė mama. – Vaikas patvirtino, kad tėtis viską sugalvojo, kad galėtų tą moterį (vaiko pamotę – DELFI) parsivesti.“

Moteris teigė, kad konfliktas su vyru prasidėjo prieš ketverius metus. „Sausio mėnesį jis buvo mane apdraudęs milijonu eurų. Ta pamotė meluoja, ji manęs akyse nėra mačiusi, mano lovoj miega iki šios dienos, mano vaikas yra skriaudžiamas nuo 2015-ųjų“, – teigė moteris.

Vienuolikamečio mama teigia, kad dar gegužę nupirko sūnui kompiuterį, tačiau esą juo vaikas iki šiol negali naudotis. „Jam neatiduoda“, – tvirtino mama.

Moteris patvirtino, kad teisme vaiko gyvenamoji vieta buvo nustatyta su tėvu, tačiau neigė, kad iš jos atimtos motinystės teisės. Ji kaltino pamotę smurtu prieš mažametį. Jos teigimu, po to, kai vienuolikametis pakalbėjo su Vokietijos pareigūnais, informacija apie smurtą yra perduota norvegams, kurie esą jau ėmėsi veiksmų dėl šio atvejo.

Pasidomėjus, kodėl ji su pareigūnais vyko pas senelį į namus, ji teigė, kad gavo pranešimą apie tai, kad vaikas yra nesaugioje aplinkoje. „Policiją iškvietė liudininkė, ne aš. Mane informavo, kad vaikas yra nesaugioje aplinkoje. Mane tik informavo, aš kartu vykau, neatvažiavau šiaip sau, aš juk turiu darbą, dirbu“, – kalbėjo Vokietijoje gyvenanti moteris.

Kas pranešė apie vaiką nesaugioje aplinkoje ji negalėjo atsakyti.

Ji teigė, kad per šiuos pastaruosius ketverius metus nuolat domėjosi vaiku, tačiau jo tėtis esą trukdė bendravimui. Vis dėlto, ji teigia, kad net per ketverius metus jos ir sūnaus ryšys nedingo – tuo įsitikino iš senelio namų paėmusi vaiką.

Mama DELFI teigė, kad vyks į Norvegiją ir kovos dėl galimybės auginti savo sūnų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (889)