Vaizdelių su Airino pamokomis „YouTube“ galima rasti ir dabar. Dar 2014-aisiais patalpintame vazdo įraše kalbėjo buvę A. Arutiuniano mokiniai.

„Priėjau, susipažinau. Mergina man labai patiko. Niekada anksčiau negalvojau, kad taip paprasta tiesiog prieiti ir susipažinti, kad taip lengva gauti merginos numerį, suvilioti ją. Anksčiau merginas kabindavau klubuose, bet gatvėje tikrai daug lengviau susipažinti. Apie mokymus – galiu patarti kiekvienam: tikrai verta“, – kalbėjo buvęs „Alfa vyro“ mokymų mokinys.

Kitas, kuris mokėsi ne tik moterų viliojimo, bet ir striptizo, mokymus apibūdino taip: „Tai bendravimo su žmonėmis įgūdžių tobulinimo programa.“

Kokie vyrai ieško tokių mokymų?

Psichoterapeutas Andrius Kaluginas DELFI teigė, kad vyraujantis stereotipas apie tai, kad į tokius mokymus ateina menkai savimi pasitikintys vyrai, yra labai klaidingas.

„Stereotipas, kad į tokius kursus ateina tik kažkokie menkystos, paaugliai su prasta saviverte, yra labai klaidingas. Tikrai ne. Tuose kursuose yra nemažai įvairiausio plauko vyrų“, – tvirtino A. Kaluginas ir pabrėžė, kad ir pats prieš daugybę metų vesdavo mokymus vyrams.

Tiesa, dažniausiai tokie asmenys, anot A. Kalugino, vis dėlto turėdavo, ką patobulinti: „Tokie asmenys galbūt turi problemų su pasitikėjimu, yra daugiau susikaustę, turi problemų su iškalba, gal yra kompleksuoti dėl išvaizdos ar kokių nors kitų dalykų. Tačiau negaliu pasakyti, kad tie vyrai yra kažkokie prasti, kvaili ar visiški nevykėliai.“

Psichoterapeutas pažymėjo, kad į tokius mokymus ateina įvairaus amžiaus vyrų. „Mano kursuose buvo ir verslininkų, ir mokinių, ir studentų, ir brandžių vyrų“, – vardijo A. Kaluginas.

Psichologas Tomas Lagūnavičius DELFI teigė, kad vyrus, kurie ateina į tokius mokymus, galima suskirstyti į kelias grupes: tie, kurie mokosi suvilioti moterį greitai ir neprisirišant prie jos, tie, kurie yra užsiėmę ir neturi laiko ilgiems pokalbiams, todėl mokosi greitai užmegzti kontaktą, tie, kuriuos galima pavadinti kolekcionieriais, kurie siekia suvilioti kuo daugiau merginų ir tie, kurie jau turėjo blogų patirčių.

Ko mokoma tokiuose kursuose?

A. Arutiuniano kursuose buvo mokoma bendravimo su merginomis, šokio ir net keičiamas aprangos stilius. A. Kaluginas pabrėžė, kad tokių mokymų programos labai skiriasi.

„Vieni kursai yra orientuoti konkrečiai į moterų kabinimą: kaip užkalbinti, kaip susipažinti, kaip manipuliuoti ir panašiai. Tokiuose kursuose orientuojamasi į santykio su moterimis užmezgimą, – kalbėjo A. Kaluginas. – Kiti kursai gali būti orientuoti į apskritai atsipalaidavimą, socialinį bendravimą, gebėjimą pasakyti „ne“, į vadinamą psichologinį atsparumą ir lankstumą.“

A. Kaluginas pasakojo, kad jo kursai buvo orientuoti į psichologinį lankstumą ir lankstumą. „Kaip užmegzti pokalbį, kaip pasakyti tikrąją savo mintį, kaip pasakyti „ne“, kaip užkalbinti nebūtinai moterį, bet ir moterį. Mano kursai vyrams buvo psichosocialinio pobūdžio“, – kalbėjo A. Kaluginas.

Tomas Lagūnavičius

T. Lagūnavičius pabrėžė, kad tokiuose mokymuose pirmiausia mokoma pasitikėjimo savimi. „Pirmiausia, mokoma pasitikėjimo savimi, taip pat, kaip reikia apsirengti, kalbėti, kokia turi būti išvaizda. Tai pasiruošimo etapas. Antras etapas – kontaktų užmezgimas. Daugeliui vyrų tai pakankamai sudėtingas dalykas, niekas nenori būti atstumtas. Svarbiausia – tai mokinama daryti praktiškai, susirinkus viešoje vietoje“, – pasakojo psichologas T. Lagūnavičius.

Psichologas pridūrė, kad mokymuose dažnai mokoma dviejų taktikų: suvilioti moterį ir permiegoti su ja arba tiesiog gauti merginos numerį ir kitus žingsnius žengti vėliau.

Ar tokie kursai yra veiksmingi?

„Bet kokių kursų, vyrams ar moterims, veiksmingumas priklauso nuo mokytojo kompetencijos, patirties ir sugebėjimo tinkamai perteikti informaciją, taip pat ir nuo pačio dalyvio vidinės motyvacijos, noro išmokti ir praktikuotis. Šiuose kursuose svarbiausia praktika. Tik per praktiką galime išmokti. Jei mokytojas dalijasi savo patirtimi, dalyviai būna motyvuoti ir žino, ko atėjo, – teigė A. Kaluginas. – Kitais atvejais tai būna tuščias laiko švaistymas. Blogiausiais atvejais, po tokių kursų žmonės pradeda galvoti, kad yra labai kieti ir pradeda manipuliuoti.“

A. Kalugino teigimu, jam ne kartą teko girdėti, kad vaikinai po tokių kursų elgiasi grubiai ir netinkamai: „Su moterimis elgiasi kaip visiški bepročiai, peržengia visas padorumo ribas.“

Psichoterapeutas šiuos mokymus palygino su sportu. „Vieni karate ar panašų sportą lanko norėdamas patobulinti fizinę energiją, norėdamas išmokti disciplinos ir apsiginti, o kiti, išmokę vos vieną kitą smūgį eina į gatves ir daužo aplinkinius“, – teigė a. Kaluginas.

„Tie, kurie turi intenciją išmokti, žinoma, kad gauna žinias ir išmoksta. Tik yra viena maža problema: viena yra išmokti groti pianinu, o visai kas kita – kurti. Moterys nėra kvailos. Jei vyras prieina ir paklausia standartinio klausimo iš vadovėlio, supranta, kad jis yra apmokytas ir ką jis bando padaryti, – kalbėjo T. Lagūnavičius. – Esmė – kūrybiškumas. Kas kartą reikia sugalvoti kažką kito, orientuotis į situaciją ir panašiai.“

T. Lagūnavičiaus teigimu, tokie kursai yra veiksmingi, tačiau jei patys vyrai imtųsi iniciatyvos ir tiesiog nebijotų nesėkmių ir bandytų, jiems, anot T. Lagūnavičiaus, taip pat pavyktų ir jų įgūdžiai tobulėtų.