Vilniaus universiteto prof., maisto chemijos dėstytojas Albinas ŽilinskasŽinių radijo“ laidoje „Laimės kodas“ išskyrė produktus, kuriuos reikėtų vartoti siekiant pakilesnės nuotaikos.

Jūros gėrybės. Pasak profesoriaus, jūros gėrybės svarbios, ypač vyrams, siekiant „fizinės meilės rezultatų“. Jų baltymuose yra amino rūgščių, iš kurių gaminasi reikalingi neurotransmiteriai. Tokiu būdu jos sužadina didesnį fizinį potraukį, ir, pasak profesoriaus, tada pora būna laimingesnė.

Vitaminas D. Profesorius rekomendavo įprasti reguliariai atlikti kraujo tyrimus vitamino D kiekiui kraujyje nustatyti.

Pasak mokslininko, šio vitamino kiekis veikia žmonių psichologinę būseną. Jeigu jis pakankamas, tada organizmas veikia darniai, žmogus jaučiasi ramesnis ir laimingesnis.

„Natūraliausias kelias gauti vitamino D – ant saulės. Aišku, reikia nepersistengti, nes iš tos didelės laimės gausime odos nudegimą ir, galiausiai, odos vėžį. Tada jau bus tikrai nelaimė“, – sakė A. Žilinskas.

Jis pats prisipažino kas rytą valgąs po šaukštelį žuvų taukų. Iš jų gauna reikalingų riebiųjų rūgščių ir vitamino D.

Tiems, kurie dėl įsitikinimų nevalgo gyvulinės kilmės produktų, mokslininkas rekomendavo valgyti riešutus. Geriausi, jo manymu, yra graikiški riešutai. Profesorius juos ragino pirkti negliaudytus. Lukštenimo procesas padės apsisaugoti nuo persivalgymo.

Šokoladas. Pasak maisto chemijos dėstytojo, šokolade yra medžiagų, kurių cheminė struktūra yra panaši į seratoniną. Jis rekomendavo rinktis juodąjį šokoladą.

„Šokoladas tai – daržovė, nes jis gaminamas iš pupelių. Kuo mažiau cukraus – tuo daugiau daržovės“, – pusiau juokais kalbėjo A. Žilinskas.

Bananai. Jie yra laikomi natūraliu antidepresantu. Pasak profesoriaus, geriausia juos valgyti džiovintus. Tada mažiau jų reikia suvalgyti, ir gauni didesnę koncentraciją reikalingų medžiagų.

Daržovės ir uogos. Maisto chemijos dėstytojas pabrėžė, kad svarbu, jog mityba būtų visavertiška. Svarbu valgyti daug įvairiaspalvių daržovių ir uogų, kurios tuo metu prinoksta natūralioje aplinkoje.

„Uogų, suprantama, reikia valgyti ne po kibirą, o po indelį“, – sakė A. Žilinskas.

Košės. Pasak profesoriaus, žmonės dažnai pamiršta lietuvišką maistą. Nuo seno Lietuvoje buvo įprasta valgyti košes, kuriose yra visokių naudingų mineralinių medžiagų. Pati maistingiausia yra grikių košė. Profesorius asmeniškai labiausiai mėgsta miežinę.

Taurė raudono vyno. Profesoriaus manymu, suaugusiam žmogui neturėtų pakenkti vakare prie maisto suvartota taurė raudono vyno, kuris dėl etanolio poveikio šiek tiek atpalaiduoja.

„Bet svarbu, kad viena taurė staiga nepavirstų penkiomis“, – sakė A. Žilinskas.

Vanduo. Profesorius teigė, kad jis pats geria Vilniuje vandenį iš krano.

Arbatos. Pasak profesoriaus, ne tiek svarbu, kokią arbatą gersi. Reikia tik žinoti, kad, pavyzdžiui, žiemą, kai trūksta vitamino D, yra labai naudingos jonažolės. Bet vasarą jų arbatą gerti pavojinga, nes ji taip suaktyvina odos paviršių, kad jis labai priima saulės spindulius, ir labai greitai nudegama.

Cukruoti gėrimai. Jų profesorius siūlo vengti dėl didelio cukraus kiekio.

„Dar senais laikais girdėjau tokį termina: yra alkoholikai, bet būna ir sacharolikai. Jeigu vartotume tokiais kiekiais cukrų, tai žmogus per dvidešimt metų paprastai tampa sacharoliku, nes be cukraus nebegali“, – sakė A. Žilinskas.

Pasak jo, cukrus yra gerai energijos požiūriu, jeigu jis yra iš karto sudeginamas.

„Bet, jeigu aš išgėriau kelias taures saldinto gėrimo, ir nieko nedariau, tai tas cukrus galiausiai nusėda į riebalus. Po to prasideda kraujagyslių problemos“, – sakė A. Žilinskas.