Naujienų agentūros "Interfax" pranešimu, Rusijos KOP vyriausiasis vadas armijos generolas Vladimiras Michailovas informavo, kad majorui V.Trojanovui atliktas išsamus sveikatos patikrinimas ir gydytojai pripažino jį tinkamą pilotuoti lėktuvus be apribojimų. "Majoras Trojanovas skraidys. Jokios drausminės sankcijos jam netaikomos", - sakė V.Michailovas.

Rusijos KOP vado teigimu, V.Trojanovui skirtos 30 parų atostogos, po kurių jis grįš į tarnybos vietą - Leningrado srityje esančioje Lodeinojė Polė bazėje dislokuotą priešlėktuvinės gynybos aviacijos pulką. "Panašu, kad mūsų oro erdvės kontrolieriai ir ateityje turės darbo", - BNS ketvirtadienį sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas.

"Rusijos pusė, kritikuodama Lietuvą už neva piloto sveikatos nepriežiūrą, buvo neteisi. Rusijos medikai dabar patvirtino mūsų karo medikų duotą įvertinimą, jog V.Trojanovo sveikata gera", - sakė ministras. "Taigi, priekaištai Lietuvos medikams, kaip ir katastrofos tyrėjams, nepagrįsti", - sakė G.Kirkilas.

V.Trojanovo, kaip viršgarsinio reaktyvinio lėktuvo lakūno, karjerai buvo iškilusi grėsmė, nes jam dukart teko katapultuotis. Katapultavimosi metu, kai reaktyvinis užtaisas išmeta pilotą su krėslu iš kabinos, milžiniškos perkrovos suriečia kūną į "embriono" pozą, todėl neretai pažeidžiami arba pasislenka stuburo slanksteliai.

BNS žiniomis, V.Trojanovui, prieš pusantro dešimtmečio mokantis lakūnų mokykloje, jau teko katapultuotis iš dviviečio reaktyvinio mokomojo lėktuvo "L-39 Albatros". Antrąjį kartą V.Trojanovas katapultavosi rugsėjo 15 dieną iš į Lietuvos oro erdvę atklydusio "Su-27", kuriam virš Jurbarko rajono baigėsi degalai.

Krašto apsaugos ministerijos teigimu, praėjus vos kelioms valandoms po katapultavimosi, Rusijos lakūną apžiūrėjo Jurbarko teisės medicinos ekspertai. Vėliau jis buvo nuvežtas į Kauno medicinos universitetines klinikas, tačiau čia pats V.Trojanovas kategoriškai atsisakė bet kokios pagalbos.

Tokį patį atsakymą išgirdo ir naikintuvo avariją tyrusi Lietuvos tarpžinybinė komisija per pirmąją V.Trojanovo apklausą. Jos metu į klausimą, ar jis turi kokių nors pageidavimų, susijusių su jo sveikatos būkle, Rusijos lakūnas atsakė, kad neturi ir tokį savo atsakymą patvirtino raštiškai.

Nepaisant to, Rusijos oficialieji atstovai bei V.Trojanovo žmona kelissyk pareiškė, kad Lietuvoje jam nebuvo suteikta pakankama medicininė pagalba.

V.Trojanovo pilotuojamas naikintuvas "Su-27" rugsėjo 15 dieną skrido septynių Rusijos lėktuvų junginyje virš Baltijos jūros. Praradęs orientaciją ir gavęs neteisingus Rusijos dispečerių nurodymus, V.Trojanovas įskrido į Lietuvos oro erdvę. Bandydamasis susiorientuoti ir klausydamas tolesnių klaidingų savo šalies dispečerių komandų, jis suko ratus Lietuvos oro erdvėje, kol baigėsi naikintuvo degalai.

V.Trojanovas katapultavosi ir nusileido su parašiutu Jurbarko rajone. Lėktuvas nukrito kitapus Nemuno, Šakių rajone. Aukų išvengta, nes lėktuvas nukrito Plokščių žemės ūkio bendrovės laukuose atokiau nuo gyvenviečių. Naikintuvo katastrofą tyrusi tarpžinybinė komisija konstatavo, jog "Su-27" įskridimą į Lietuvos oro erdvę ir sudužimą nulėmė "techninių, organizacinių ir žmogiškų veiksmų visuma".

V.Trojanovui Lietuvoje buvo pateikti įtarimai dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo. Spalio 6 dieną Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir panaikino V.Trojanovui taikytą namų areštą.