„Ta sistema pradėjo formuotis Putinui atėjus į valdžią 2000 metais, kai Rusijai sumobilizuoti reikėjo tam tikrų nacionalistinių idėjų. Taip pat reikėjo tokios idėjos kaip „russki mir“ - rusų pasaulis (reiškiančio, - ELTA), kad ši valstybė, tarsi buvusi imperija, gina visus rusakalbius“, - komentuodamas V. Titovo pasisakymus apie Adolfą Ramanauską-Vanagą sakė V. Vareikis.

Istorikas akcentavo, kad rusų pasaulio idėja ilgainiui apėmė ir Lietuvą. V. Vareikis pabrėžė, kad Kremliaus projekto tikslas yra nuolatos kalbėti apie tai, kaip rusų tauta padėjo išsivaduoti iš fašizmo, o tie, pasak politiko, kurie kariavo prieš sovietų sistemą, dažniausiai būna traktuojami kaip banditai ir žydšaudžiai. Anot jo, skandalingoji rašytoja Rūta Vanagaitė taip pat į šią sistemą įeina.

Tai yra sistema, ir V. Titovas bei jo atstovaujama partija yra šios sistemos dalis, apibendrino V. Vareikis.

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba ketvirtadienį, sudariusi apkaltos komisiją, dėl pasisakymų apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą pradėjo miesto savivaldybės tarybos nario Lietuvos rusų sąjungos atstovo Viačeslavo Titovo įgaliojimų netekimo procedūrą. Liberalo Artūro Šulco vadovaujama komisija darbą turėtų baigti iki rugsėjo 24-osios.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Simono Minkevičiaus reikalavimu pirmadienį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl V. Titovo pasisakymų apie Lietuvos partizanų vadą A. Ramanauską-Vanagą.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 313 straipsnio 2 dalį - mirusiojo atminimo paniekinimas.

Sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą priimtas po praėjusią savaitę viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos, kad šių metų liepos 18 dieną Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys V. Titovas diskusijoje dėl partizanų vado A. Ramanausko-Vanago atminimo įamžinimo viešai pareiškė, kad A. Ramanausko-Vanago iniciatyva buvo nužudyti 8 tūkstančių piliečių ir vaikų, o pats Vanagas asmeniškai skelbdavo mirties nuosprendžius.