DELFI spec. korespondento Dainiaus Sinkevičiaus straipsnyje atskleidžiami Pravieniškių mafijos užkulisiai, kuriuose ryškų pėdsaką paliko ir V. Jakutienės mylimasis Deimantas Bugavičius. Jis – buvęs „Agurkinių“ grupuotės lyderio Sauliaus Velečkos asmeninis sargybinis, iš keršto nušautas prieš pusantrų metų.

D. Bugavičius nuo 2010 m. rugsėjo Pravieniškėse bausmę atliko už savavaldžiavimą, panaudojant psichologinę prievartą, ir vengimą atlikti laisvės atėmimo bausmę.

Kurį laiką D. Bugavičius buvo laikomas antrojo lokalinio sektoriaus „vadu“, tačiau nusikaltėliai nusprendė pakeisti šią situaciją ir jį nuvertė iš šio posto.

V. Jakutienės grasinimai

Savo mylimojo istoriją D. Sinkevičiaus straipsnyje perskaičiusi V. Jakutienė pradėjo viešai grasinti. Pirmiausia D. Sinkevičius gavo asmeninę žinutę feisbuke. „Normalu tau, asile, išsityčioti iš nuotraukos? Žiūrėk, kad pačio pakritusio prie namų su morka nerastų! D***** tu su savo rašinėliais“, – žinutėje žurnalistui rašė V. Jakutienė.

DELFI žurnalistas šią žinutę paviešino feisbuke manydamas, kad viskas taip ir baigsis, tačiau V. Jakutienė nesustojo: „Už visus žeminančius šūdstraipsnius, kuriuos esi parašęs apie mane ir mano artimuosius, turėsi atsakyti. Nesvarbu, kaip: teisiškai ar kitaip.“

Įsiliejusi į diskusiją, Vita tęsė toliau: „Nesu elitas, esu rajoninė merga, kuri visada pastovės už savo šeimą ir artimuosius“, „Tau, d****, nereikėjo pradėti, o nustosiu tada, kada pati panorėsiu“. Kiek vėliau V. Jakutienė žurnalisto nuotrauką su paniekinančiu komentaru paviešino ir „Instagram“ tinkle.

Žurnalisto nuomone, V. Jakutienę papiktino tiesa

D. Sinkevičiaus nuomone, V. Jakutienę labiausiai papiktino tai, kad straipsnyje buvo parodytas tikrasis jos buvusio mylimojo veidas: „Buvo paviešinta informacija apie jos gyvenimo draugą Deimantą Bugavičių, kuris, jos supratimu, buvo aukšto lygio Kauno kriminalinio pasaulio atstovas, o paaiškėjo, kad būdamas pataisos namuose nebuvo tokio aukšto lygio. Jį kiti, gerokai žemesnio rango nusikaltėliai, išmetė iš antrojo lokalinio sektoriaus vadovo posto. Manau, kad tai ją labiausiai įžeidė, nes sudarydavo tokį įvaizdį, kad jos buvęs mylimasis buvo įtakingas.“

Dainius Sinkevičius

Straipsnį „Pravieniškių mafija. Kruvina Kauno nusikaltėlių kova: „pupytės“ mylimasis patyrė didžiulį pažeminimą“ iliustravo nuotrauka, kurioje buvo pavaizduota pati V. Jakutienė ir jos buvęs mylimasis ir dukros tėvas D. Bugavičius.

„Nuotrauka – tai montažas, kur ji stovi su savo draugu ir ji mano, kad tai yra patyčios. Bet tai – realybė“, – teigė žurnalistas D. Sinkevičius.

Grasinimus viešino norėdamas apsisaugoti

D. Sinkevičius grasinimų dėl itin atvirų ir drąsių straipsnių sulaukia jau ne pirmą kartą. Kartą dėl savo publikacijų atvirumo buvo fiziškai sužalotas, todėl šįkart nusprendė netylėti ir viską paviešinti. Tai, anot jo, buvo pirmoji savisaugos priemonė.

„Supratau, kad tie grasinimai gali būti realūs, todėl, bandydamas apsidrausti, paviešinau tai feisbuke. Galvojau, kad viskas taip ir baigsis, tačiau ponia Jakutienė toliau rašė komentarus kriminalinio pasaulio žargonu“, – kalbėjo D. Sinkevičius.

Žurnalisto teigimu, V. Jakutienė susijusi ir su Kauno, ir su Vilniaus nusikalstamu pasauliu. Buvęs jos mylimasis D. Bugavičius priklausė Kauno grupuotei, o jos vyras, dabar atliekantis laisvės atėmimo bausmę – Vilniaus.

„Akivaizdu, kad ji turi pažįstamų ir draugų tiek viename, tiek kitame mieste. O kriminalinio pasaulio taisyklės kitokios“, – teigė žurnalistas.

Kreipėsi į prokuratūrą dėl grasinimo susidoroti

V. Jakutienę įpykdęs straipsnis buvo paviešintas antradienio ryte, trečiadienio popietės sulaukęs žurnalistas D. Sinkevičius nusprendė kreiptis į prokuratūrą.

„Kreipiausi į prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl grasinimo susidoroti. Tie grasinimai realūs ir gali būti įvykdyti, nors nėra aišku, ar ji pati, ar kas nors kitas tai įvykdys. Taip pat prašau laikinai uždrausti jai artintis prie manęs. Prašau apie tokį V. Jakutienės elgesį pranešti Vilniaus miesto savivaldybės Vaiko teisių tarnybai, nes ji viena augina tris vaikus ir jei viešai kalba kriminaliniais ir zonos terminais, tai akivaizdu, kad problemų yra ne tik viešoje erdvėje, bet ir namuose.“

Anot D. Sinkevičiaus, žurnalistai dažnai sulaukia grasinimų. „Atrenkame, kurie yra realūs, o kurie – ne. Šiuo atveju, manau, kad grasinimai nėra šiaip pakalbėjimas. Ji ir toliau rašo komentarus, kitus žmones taip pat įžeidinėja visokiais žodžiais“, – kalbėjo D. Sinkevičius.

V. Jakutienė pakomentuoti savo elgesio nepanoro

Susisiekus su V. Jakutiene, ši nepanoro net išklausyti klausimo. Trumpai rėžusi, kad „man neįdomu, ką tie p****** ten rašo“, pabaigė pokalbį.

Viešumoje dažnai matoma V. Jakutienė kurį laiką priklausė merginų grupei „Olialia pupytės“, vėliau pradėjo savo verslą. „Tai yra žmogus, kuris bando save pateikti kaip aukšto lygio mergaitę, kuri labai pavyzdinga ir yra tikras pavyzdys kitoms jaunoms mergaitėms, o iš tikrųjų akivaizdu, kad ji kalba kaip bet kuri kriminalinio pasaulio atstovė, kalinti Panevėžio pataisos namuose“, – teigė žurnalistas.

D. Radzevičius: po bet kokio grasinimo turi būti reakcija ir tyrimas

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius teigė, kad tokių grasinimų negalima praleisi pro pirštus.

„Apie grasinimus iš karto reikia informuoti teisėsaugą, kad policija ištirtų, kiek tai rimta, tuo labiau, jei asmuo turi sąsajų su nusikalstamu pasauliu. Manau, kad juokauti tikrai negalima, – kalbėjo D. Radzevičius. – Antra, redakcijai reikia pagalvoti apie įmanomas saugumo priemones: būti su kolegomis, arčiau kitų žmonių.“

D. Radzevičiaus teigimu, bet kokie grasinimai yra pirmas signalas apie tai, kad grasinantis asmuo turi negerų ketinimų.

„Tarptautinė praktika rodo, kad svarbu kuo ankstesnė, greitesnė ir tinkama teisėsaugos institucijų ir pačios redakcijos reakcija. Aišku, tie, kurie rašo teisėsaugos temomis, žino, ko reiktų imtis norint apsaugoti save ir savo šeimos narius“, – kalbėjo D. Radzevičius.

LŽS pirmininkas pabrėžė, kad pro pirštus negalima praleisti net menkiausio grasinimo: „Nesinori kalbėti blogais pavyzdžiais, bet kai iš tikrųjų įvykdavo kas nors negero, paprastai požymiai rodydavo, kad viena ar kitokia forma tų grasinimų buvo.“

Kas siejo V. Jakutienę ir D. Bugavičių?

Buvęs V. Jakutienės mylimasis D. Bugavičius prieš dvejus metus buvo sušaudytas savo automobilyje prie pat namų, kuriuos nuomojosi. Prie kotedžų stabtelėjusiame automobilyje sėdėjo ne tik nusikaltimo auka, bet ir Vita, kuri per plauką išvengė mirties.

Kiek vėliau paaiškėjo, kad tuo metu už Justo Jakučio ištekėjusi V. Jakutienė laukiasi trečio vaiko. V. Jakutienė viešai prisipažino, kad trečias vaikas – D. Bugavičiaus.

Po to, kai D. Bugavičius buvo nužudytas, V. Jakutienė grįžo pas savo vyrą J. Jakutį. Jis šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmę ir yra siejamas su Vilniaus nusikalstamu pasauliu.

Advokato komentaras

Advokatas Karolis Rugys DELFI teigė, kad Baudžiamajame kodekse yra įtvirtinta atsakomybė, kuri gresia už grasinimus nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą.

„Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso (LR BK) 145 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta baudžiamoji atsakomybė tam, kas grasino nužudyti žmogų ar sunkiai sutrikdyti jo sveikatą, jeigu buvo pakankamas pagrindas manyti, kad grasinimas gali būti įvykdytas. Grasinimas nužudyti ar sunkiai sutrikdyti kito žmogaus sveikatą turi būti konkretus ir realus. Grasinimas yra realus, kai yra pakankamas pagrindas manyti, kad jis bus realizuotas. Vertinant grasinimo realumą reikia atsižvelgti į grasinimo motyvus, santykius tarp grasintojo ir nukentėjusiojo, aplinkybes, kurioms esant buvo grasinama“, – teigė advokatas K. Rugys.

Advokato teigimu, nustatant grasinimo realumą, būtina įsitikinti, kad kaltininko elgesys buvo teisingai suprastas, kad nagrinėjamoje situacijoje buvo pakankamas pagrindas bijoti dėl šio asmens ketinimų ir kad jis iš tikrųjų siekė įbauginti nukentėjusįjį.

„Kvalifikuojant veiką dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą pagal LR BK 145 straipsnio 1 dalį, būtina nustatyti tiesioginę kaltininko tyčią – kad jis suvokia, jog grasinimą kitam žmogui atimti gyvybę ar sunkiai sutrikdyti sveikatą išsako taip, kad nukentėjusysis tiki, jog tie veiksmai realiai gali būti įvykdyti, ir tokios nukentėjusiojo būsenos nori“, – kalbėjo advokatas.

Anot K. Rugio, nenustačius nusikaltimo sudėties, grasinęs asmuo gali atsakyti už įžeidimą.

„Už įžeidimą baudžiamosios atsakomybės nėra, pažeistos asmens teisės dėl įžeidimo yra ginamos civiline tvarka pateikiant ieškinį teismui dėl žalos atlyginimo“, – teigė K. Rugys.