Jis pareigas eis vos kelis mėnesius – iki 2019 –ųjų kovą vyksiančių savivaldybių tarybų rinkimų. Anksčiau šiose pareigose dirbusi Justina Greblikaitė prieš keletą mėnesių pasiprašė atleidžiama dėl asmeninių priežasčių.

Nors klausimo balsavimas buvo slaptas, nesunku nuspėti, kad už paskyrimą balsavo mero Artūro Margelio judėjimo “Pirmyn! Kartu mes galim“ nariai ir Liberalų sąjūdžio atstovai.

Konservatoriai, Darbo partijos ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai posėdyje nedalyvavo, socialdemokratai ir „valstiečiai“ balsavo prieš.

Balsavime dalyvavęs A. Margelio judėjimo atstovas, tarybos narys Juozas Patašius dalyvaudamas balsavime galimai pažeidė Viešų ir privačių interesų derinimo įstatymą, mat balsavo dėl savo tiesioginio viršininko – Lazdijų PSPC direktoriaus J. Stankevičiaus skyrimo. Gydytojas J. Patašius turi darbo sutartį su Lazdijų PSPC, kuriai iki liepos 26 dienos vadovauja naujai paskirtasis Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas J. Stankevičius.

Dar iki savivaldybės tarybos posėdžio redakciją pasiekė dokumentai, kad dėl J. Stankevičiaus, kurio mama Laima Stankevičienė dirba Lazdijų rajono savivalybės administracijoje, skyrimo jau anksčiau buvo kilę įvairių abejonių. Redakcijai pavyko gauti oficialų susirašinėjimą tarp Lazdijų rajono savivaldybės mero ir Lazdijų rajono savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos.

Pirmasis Komisijos raštas merą A. Margelį pasiekė dar pernai, kai J. Stankevičius buvo paskirtas savivaldybės valdomos viešosios įstaigos Lazdijų PSPC direktoriumi. Tuomet Lazdijų savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininkas Albinas Žymančius mero Artūro Margelio teiravosi, ar merui yra žinoma informacija apie tai, kad J. Stankevičius net du kartus teismo yra nubaustas už kontrabandinių cigarečių gabenimą, ir ar toks faktas nemeta šešėlio savivaldybės įstaigos vadovui, kuriam pagal įstatymą yra keliami nepriekaištingos reputacijos reikalavimai.

A.Margelis pareiškė neturintis tokios informacijos ir aiškino, esą Specialiųjų tyrmų tarnyba yra išdavusi pažymą dėl J. Stankevičiaus tinkamumo eiti minėtąsias pareigas. Tą patį jis pakartojo ir po posėdžio penktadienį.

Į klausimą, ar kontrabandininko skyrimas ketvirtuoju rajono valdžios asmeniu atitinka jo moralines ir politines vertybes, Laazdijų meras A. Margelis sakė, kad ne apie vertybes čia kalba, o apie tai, esą STT pažymoje nebuvo nieko, kas leistų abejoti J. Stankevičiaus skyrimu.

Tada A. Žymančius, kaip Antikorupcijos komisijos pirmininkas, vadovaudamasis Komisijos darbo reglamentu, kreipėsi į pačią STT, prašydamas patvirtinti arba paneigti mero A. Margelio suteiktą informaciją. STT politikui atrašė, kad pažymos turinio atskleisti negali, o dėl to, ar tvirtinti pretendentą į pareigas – sprendžia jo darbdavys, šiuo atveju – pats A. Margelis, įvertinęs STT pateiktą informaciją apie asmenį.

Redakcijos šaltiniai STT sako, kad minėtoje pažymoje greičiausiai faktai apie teismo skirtas baudas ir automobilio, kuriuo vežtos kontrabandinės cigaretės, konfiskaciją – paminėti buvo.
“Ši kontora nėra ta įstaiga, kuri slėptų kažkokią informaciją nuo valstybės politiko, juolab, kad ta informacija buvo vieša ir teismų nutartys buvo”, - sakė redakcijos šaltiniai STT.

Tačiau Lazdijų savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininkasA. Žymančius rankų nenuleido ir kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, mat aptiko, kad J. Stankevičius, paskirtas į Lazdijų poliklinikos vadovo pareigas, laiku nedeklaravo savo viešų ir privačių interesų.
VTEK tokį pažeidimą pripažino ir nurodė darbdaviui – šiuo atveju A. Margeliui, spręsti administracinės J. Stankevičiaus atsakomybės klausimą.

Tačiau Lazdijų rajonos savivaldybės tarybos Etikos komisija, kuri nagrinėja savivaldybės politikų ir valstybės tarnautojų ar jiems prilygintinų įstaigų vadovų elgesio atitikimą etikos reikalavimams, šitos informacijos net negavo – meras A. Margelis ją nuo Etikos komisijos nuslėpė.

Redakcijos duomenimis, pirmą kartą Kybartų pasienio poste J. Stankevičiaus vairuojamą “VW Golf” muitnės pareigūnai sulaikė su kontrabandinėmis cigaretėmis (per 20 tūkst. pakelių) 2008 metų spalį. Antrąsyk – nepraėjus nei metams, 2009 metų rugpjūtį. Abu kartus teismas skyrė tūkstantines baudas, pirmąkart – ir automobilio konfiskaciją. Bylos nagrinėjimo metu nustatyta, kad per tą vienerių metų laikotarpį tarp abiejų pažeidimų padarymo J. Stankevičius Lietuvos – Rusijos sieną kirto ne mažiau 100 kartų.

Pats J. Stankevičius, jo skyrimo metu posėdyje socialdemokratui, Etikos komisijos pirmininkui Arūnui Vaikšnorui paklausus, ar tiesa yra skelbiama informacija apie tai, kad jis du kartus yra teismo nubaustas už kontrabandos gabenimą, atsakymo nesulaukė. J. Stankevičius viešai pareiškė “nenorintis komentuoti tokios informacijos”. Tą patį po paskyrimo jis sakė ir žurnalistei.
J. Stankevičiui paskirtas 16 kategorijos valstybės tarnautojo atlyginimas. Iš karto skirtas ir 50 procentų priedas prie jo – už būsimus papildomus darbus.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Lazdijų savivaldybėje kuruoja viešuosius pirkimus, paprastai eina ir Viešųjų pirkimų komisijos pirmininko pareigas. Taip pat koordinuoja savivaldybės Antikorupcijos komisijos veiklą.