Gegužės 25 dieną pradėjus Alytaus regioninio padalinio sandėlių inventorizaciją ir nustačius reikšmingus neatitikimus tarp nukirstos ir oficialiai fiksuotos medienos kiekių, buvo atliktas išsamus vidinis patikrinimas, kurio metu Dušnionių, Dzirmiškių, Kalesnykų, Punios ir Sudvajų girininkijose medienos sandėliuose atlikta neplaninė inventorizacija, tikrinta, kaip vykdoma medienos apskaita ir kaip laikomasi veiklą reglamentuojančių teisės aktų.

Patikrinimo metu užfiksuota pažeidimų. Nustatyta, kad Alytaus padalinyje buvo smarkiai viršyta 2017 metų miško kirtimų norma, pagamintos medienos kiekis ir rūšys, lyginant su iškirstos medienos kiekiais ir rūšimis, skiriasi, organizuojant priešgaisrinę miškų apsaugą gaisrams kilti palankiu laikotarpiu 2018 metais padalinyje nebuvo sudaryta priešgaisrinio budėjimo komanda.

Tąkart skelbta, kad nustatytų neatitikimų priežastys galėjo būti ir apgaulingas medienos apskaitos tvarkymas, ir elementarus neūkiškumas ar aplaidumas. Bet kuriuo atveju dėl šių neatitikimų valstybė galėjo patirti nuostolių.

Vienas iš asmenų, pastebėjusių ir pranešusių apie galimus pažeidimus Valstybinės miškų urėdijos Alytaus padalinyje – buvęs Mobiliosios miško kontrolės apsaugos grupės darbuotojas Valerijus Laukaitis.

„Įvairiose urėdijose tas (medienos iškirtimo – LRT.lt) procentas gali būti nuo šiek tiek daugiau nei 50 proc. iki 200 proc. ir daugiau. Įsivaizduokite, kad leidime parašyta 100 kubinių metrų, o iškertama 200. Miškų departamentas yra padaręs leidimų pataisymo tvarką, tada paprasčiausia paimti leidimą ir dar įsirašyti 100 kubinių metrų“, – apie galimus apgaulės būdus tąkart kalbėjo V. Laukaitis.

Alytaus regioniniame padalinyje nustačius galimus nukirsto medienos apskaitos pažeidimus, nušalinti Miško apsaugos ir želdinimo inžinierius Egidijus Mensevičius, laikinai ėjęs padalinio vadovo pareigas bei Kalesnykų girininkijos girininkas Gintautas Struckus, padalinio vyriausiasis inžinierius Gintaras Visalga.

Laikinai vadovauti Alytaus regioniniam padaliniui paskirtas Trakų regioninio padalinio miško apsaugos inžinierius Vaidotas Pauželis.

STT tyrimo nepradės

Valstybinių miškų urėdijos komisijai baigus darbą ir įvertinus tyrimo rezultatus dėl galimai neteisėtų veiksmų Alytaus regioniniame padalinyje nuspręsta kreiptis į Generalinę prokuratūrą, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) ir STT.

STT, įvertinusi jiems pateiktą informaciją, vis dėlto imti tyrimo nenusprendė. STT atstovė spaudai Renata Endružytė LRT.lt patvirtino, kad tarnyba dėl medienos apskaitos situacijos Valstybinės miškų urėdijos Alytaus regioniniame padalinyje tyrimo nesiims, nes STT neįžvelgė korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių.

„Liepos 10 dieną buvo priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą ir informaciją perduoti Valstybinių miškų urėdijai“, – teigė R. Endružytė.

Savo tyrimo nestabdo

Valstybinės miškų urėdijos Kontrolės skyriaus vadovas Vytautas Giržadas teigė, kad, nepaisant STT sprendimo nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl nustatytų galimų pažeidimų Alytaus regioniniame padalinyje, sudaryta komisija, kuri vertins atsakingų darbuotojų veiksmus, tęsia savo darbą.

„Situacija tokia, kad baigiami darbo drausmės pažeidimų tyrimai ir sprendimai turi būti priimti šią savaitę“, – LRT.lt sakė V. Giržadas.

Anot jo, STT šiuo atveju atliko savo darbą – kaip ikiteisminio tyrimo institucija priėmė sprendimą dėl ikiteisminio tyrimo, o Valstybinė miškų urėdija, V. Giržado teigimu, priims savo sprendimus.

„Mes darome savo darbą. Jeigu pas mus yra darbo drausmės pažeidimai, prasilenkiantys su reglamentuojančiais teisės aktais, tai mes vertiname tuos savo darbuotojus, ar jie nusižengė, ar nenusižengė“, – pažymėjo V. Giržadas.

Pašnekovo teigimu, darbo drausmės pažeidimai šiuo metu įtariami septyni Alytaus regioninio padalinio darbuotojai. Tiesa, ne visi jie nušalinti nuo pareigų.

Pasak V. Giržado, kas laukia galimai už pažeidimus atsakingų darbuotojų, bus aišku po to, kai bus baigtas tyrimas.

Valstybinės miškų urėdijos Kontrolės skyriaus vadovas tvirtino, kad kol kas nėra aišku, ar ikiteisminius tyrimus dėl galimų medienos apskaitos pažeidimų pradės FNTT ir prokurorai.

„Dėl ikiteisminių tyrimų, kiek man žinoma, galutinai procedūra nėra pasibaigusi“, – užsiminė V. Giržadas.