Renginyje dalyvaus keliolikos Europos tautų atstovų delegacijos. Jos prisistatys per folkloro dainas ir šokius, gatvės teatrą, fotografiją ir tapybą, tradicinius patiekalus ir sporto rungtynes, pranešė savivaldybė.

„Šis festivalis per visą jo istoriją Lietuvoje organizuojamas pirmą kartą. Tai – Radviliškio dovana valstybės atkūrimo šimtmetį švenčiančiai Lietuvai. Šios dovanos prasmė – švęsti Europos tautų vienybę, nepaisant kultūrinių, kalbinių, religinių ir kitokių skirtumų, jausti bendrystę ir džiaugtis gyvenimu kiekvieną akimirką, dovanojant šventę kitiems“ׅ, – pranešime spaudai teigė Radviliškio meras Antanas Čepononis.

Asociacijos „Europos žmonių festivalis“ tarybos narės Virginijos Šetkienės teigimu, šio festivalio esmė – kad šventę organizuotų ir joje dalyvautų prie kultūrinių renginių nepratę mažesni miesteliai, kurių gyventojai galbūt neturi galimybės išvykti svetur.

Pagal taisykles, rengti Europos tautų festivalį gali ne didesnis kaip 20 tūkst. gyventojų turintis miestas ar miestelis su išplėtota infrastruktūra.

Pagal jo tradiciją, pirmą festivalio dieną būtinai organizuojamos spalvingos dalyvių eitynės, šventų mišių metu prašoma Dievo palaimos, o per festivalio uždarymo ceremoniją apdovanojama šalis nugalėtoja, įteikiamas sąžiningo žaidimo prizas bei perduodama festivalio organizavimo estafetė kitai šaliai.

Planuojama, kad 2019 metais Europos žmonių festivalio šeimininkais taps portugalai.