Opozicinis Liberalų sąjūdis, praėjusį mėnesį praradęs daug visuomenės pasitikėjimo, dar neatsitiesia, parodė liepos mėnesį atlikta apklausa.

Jos duomenimis, Seimo rinkimuose už konservatorius balsuotų 16,7 proc. respondentų (birželį – 16,6 proc.), už „valstiečius“ – 15 proc. apklaustųjų (birželį – 14,9 proc.).

„Kaip ir anksčiau yra du akivaizdūs lyderiai: Tėvynės sąjunga ir „valstiečiai“, – BNS sakė „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys.

Trečioje vietoje išsirikiavo „Tvarka ir teisingumas“ – 6,8 proc. (birželį – 6,2 proc.), ketvirtoje buvo Darbo partija 6,1 proc. (birželį – 6,7 proc.).

Apklausa rodo, kad Liberalų sąjūdžio reitingas toliau lieka vienas žemiausių. Seimo rinkimuose už juos balsuotų 2,2 proc. apklausos dalyvių (birželį – 2 proc.).

„Liberalų sąjūdis yra pačioje pabaigoje. Taip jau buvo birželį. Tikrai nepereina rinkimų barjero. Klausimas iškyla, kur dingo Liberalų sąjūdis, kur tas elektoratas pasidėjo?“ – teigė V. Gaidys.

Jo tvirtinimu, liberalų rinkėjus galėjo nuvilioti TS-LKD.

V. Gaidys taip pat atkreipė dėmesį, kad sumažėjo Seimo nario Gedimino Kirkilo vadovaujamos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) reitingas.

„Jeigu pradžioje skilimo G. Palucko ir G. Kirkilo partijos po lygiai gaudavo (rinkėjų simpatijų – BNS), tai dabar matyti, kad G. Kirkilo partija sumažėjo. Gal tai jau yra tendencija. Jie jau nebe po lygiai gauna, o vieni mažėja“, – sakė sociologas.

Penktoje vietoje buvo G. Palucko vadovaujami socialdemokratai, už kuriuos balsą rinkimuose atiduotų 5,1 proc. (birželį – 5,3 proc.), po jų rikiavosi Centro partija – 4 proc. (birželį – 3,1 proc.), o LSDDP teko septinta vieta – už juos balsuotų 3,5 proc. apklausos dalyvių (birželį – 4,8 proc.).

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga turi 2,9 proc. rinkėjų palaikymą (birželį jos reitingas buvo 2,7 proc.).

Visuomenės apklausą dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu bendrovė „Vilmorus“ atliko liepos 5-14 dienomis.