Bendrovės „Sūduvos vandenys“ direktoriaus laikinasis pavaduotojas Gintautas Jankauskas BNS sakė, jog bendrovė keičia vandenį rezervuare, o kol atliekami tyrimai dėl antrinių chloro produktų koncentracijos, siūlo vandens nenaudoti maistui vaikams, besilaukiančioms moterims.

„Atsitiko nedidelė avarija, mes vis dar kovojam dėl bestuburių, ir buvo plaunamas, chloruojamas filtras. Nesuveikė hidraulinė sklendė ir dalis chloruoto vandens pateko į rezervuarą, iš kur vanduo tiekiamas miestui“, – apie avariją pasakojo G. Jankauskas.

Anot jo, bendrovės laboratorija patikrino ir chloro likučių vandenyje nerado, tačiau dėl antrinių produktų vanduo turi blogą kvapą ir skonį. Vanduo tikrinamas Vilniuje.

„Antrinių chloro produktų pateko į rezervuarą. Jų yra leistina 200 mg litre, dabar mes tą vandenį išvežėme į Vilnių, kol negausime duomenų, nerekomenduojame gerti mažiems vaikams, nėščioms moterims“, – sakė bendrovės atstovas.

„Mūsų laboratorija nustatė, kad chloro likučių vandenyje nėra, yra tik iš antrinių produktų susidaręs blogas kvapas ir skonis. Praustis, plauti grindis tikrai niekuo nekenkia, pvz., pietinėse valstybėse toks vanduo normalus, kai yra chloro kvapas“, – kalbėjo G. Jankauskas.

„Mes tikimės, kad leistinos normos neviršysime, bet Vilnius pasakys tiksliai. Mes patikrinome, kad nėra chloro, bet antrinių produktų mes jau nesugebame nustatyti, čia reikia rimtesnės laboratorijos“, – tvirtino „Sūduvos vandenų“ atstovas.

Pasak jo, iš užteršto rezervuaro vanduo teikiamas rytinei miesto pusei, daugiausiai individualiems namams, maždaug ketvirtadaliui Marijampolės gyventojų.

G. Jankauskas tvirtino, kad padarinius tikimasi likviduoti iki penktadienio, o vandens kokybės pagerėjimą žada ketvirtadienį.

„Sunku pasakyti (kada bus likviduoti padariniai – BNS), tikimės iki penktadienio, o dabar keičiam vandenį, pumpuojam, išleidžiam, plaunam rezervuarą, tikimės, kad rytoj bus žymus pagerėjimas“, – aiškino laikinasis pavaduotojas.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras paskelbė, kad irgi organizuos geriamojo vandens tyrimus, kurių atsakymai turėtų būti kitą savaitę. Kadangi nėra aišku, kas galėjo sukelti nemalonų geriamojo vandens kvapą, centro specialistai nerekomenduoja tokio vandens gerti ar naudoti maisto ruošai.

Marijampolės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Bajoras teigė, jog dėl avarijos savivaldybėje surengtas pasitarimas.

„Kadangi anksčiau pas mus rasta lervų, kurias sunkiai identifikavo, Klaipėdos institutas tiria, iš kur jos atsirado, kaip su jomis kovoti, buvo dezinfekuojamas vienas filtras, atrodo, vakar vakare, ir pateko filtro valymo chemikalų į vandenį“, – BNS sakė A. Bajoras.

Balandžio viduryje paskelbta, kad Marijampolės miesto gyventojams bendrovės „Sūduvos vandenys“ tiekiamame geriamajame vandenyje pastebėta bestuburių lervų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai balandį rekomendavo miesto gyventojams, kuriems vandenį tiekia „Sūduvos vandenys“, vartoti jį tik virintą iki atskiro Marijampolės savivaldybės pranešimo.

Lervų židinys – viena iš „Sūduvos vandenų“ vandenviečių, į kurią, kaip manoma, parazitai pateko dėl nesandarumo.

„Sūduvos vandenys“ tuomet informavo, kad su lervomis kovojama atliekant viešai tiekiamo vandens tinklų valymą – plaunant vandentiekio tinklus ir chloru dezinfekuojant vandenį.