Iš pareigų nušalintas Panevėžio meras Eltai teigė, kad jam pareikšti kaltinimai ir trečiadienį priimtas teismo sprendimas yra politiškai motyvuoti. Pasak R. M. Račkausko, jo patraukimu nuo mero posto yra suinteresuotos politinės partijos, siekiančios perimti Panevėžio miesto valdymą. R. M. Račkauskas tarp tokių jėgų išskyrė konservatorius, socialdemokratus, Seimo narį Povilą Urbšį.

„Viešo intereso sąskaita eilinį kartą žaidžiami politiniai žaidimai be taisyklių, kurių vienintelis tikslas - valdžia ir kyla klausimas - kokia tokių žaidimų kaina miestui. Vos prasideda konkretūs ir pozityvūs poslinkiai, konkretūs darbai, gaivinant ir atnaujinant miestą bei jo infrastruktūrą, iš karto pradedama kenkti. Ar galima su tokia kaina taikstytis - turėtų atsakyti kiekvienas panevėžietis“, - Eltai sakė R. M. Račkauskas, pabrėždamas, kad jam nenaudingi sprendimai yra susiję su artėjančiais rinkimais.

Politikas laikėsi savo ir tvirtino, kad jo nušalinimas trims mėnesiams yra perteklinė priemonė.

Anot jo, už tokio sprendimo taip pat stūkso politinis interesas - siekiant paralyžiuoti savivaldybės pastangas realizuoti svarbiausius miesto atsinaujinimo projektus.

Pasak R. M. Račkausko, jį nušalinus iš mero pareigų itin suaktyvėjo trukdžiai jam valdant miestą pradėtiems darbams.

„Pati didžiausia nušalinimo problema yra ta, kad man uždraudžiama dirbti miestiečių labui“, - apibendrino politikas.

„Iš laivo pašalinus vairininką, tai turbūt didžiausia tikimybė, kad laivas neatplauks kur reikia, kada reikia, o gal iš vis neatplauks“, - sakė R. M. Račkauskas ir pabrėžė, kad lauks, kol pasibaigs draudimas jam eiti mero pareigas.

Teismo manymu, R. M. Račkauskui skirtas nušalimas nuo pareigų nėra perteklinė procesinė prievartos priemonė.

Atmesdamas mero skundą, teismas pažymėjo, kad teismui pateiktoje ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra pakankamai informacijos, kuri leidžia manyti, kad meras galėjo padaryti jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas.

Pasak teismo sprendimo, mero nušalinimas nuo pareigų yra pagrįstas, nes likęs mero pareigose gali darytį įtaką dar pareigūnų neapklaustiems savivaldybės darbuotojams.

„Kadangi R. M. Račkauskas įtariamas padaręs korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas vykdydamas būtent darbinę veiklą - eidamas Panevėžio miesto savivaldybės mero pareigas ir turėdamas tarnybinę įtaką kitiems asmenims, teismo įsitikinimu, jis gali daryti įtaką jau apklaustiems ir dar neapklaustiems savivaldybės ar su ja susijusių įstaigų ar įmonių darbuotojams, siekti suderinti parodymus, paslėpti tyrimui reikšmės turinčius daiktus ar dokumentus, tęsti pradėtas galimai nusikalstamas veikas“, - teigiama teismo išvadoje.