LRT.lt kalbintas šių metų pavasarį įkurtos LSDDP pirmininkas G. Kirkilas tikino, kad „socialdarbiečiai“ preliminariai yra numatę kartu su „valstiečiais“ remti bendrą kandidatą į prezidentus 2019 m. rinkimuose, tačiau, anot jo, galimi ir kiti variantai. Vienas jų, G. Kirkilo teigimu, „socialdarbiečių“ kandidatas į šalies vadovus, kurį galėtų remti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), jei pastarieji neišsirinktų kandidato.

G. Kirkilas neslėpė, kad, jo manymu, LSDDP kandidatu į prezidentus galėtų būti dabartinis užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

„Jis yra mūsų frakcijos narys. Taip, aišku, kad galvojame, jeigu jis pasiryžtų. Galvoti galima, bet klausimas, ar pats politikas pasiryš, ar bus kokie kiti variantai. Bet, mano požiūriu, tai yra visiškai realus kandidatas. Beje, tai rodo ir sociologiniai tyrimai“, – LRT.lt kalbėjo „socialdarbiečių“ lyderis.

„Jeigu bus toks variantas, kad jie („valstiečiai“ – LRT.lt) nieko neturės, niekas iš jų nedalyvaus, tai aišku – kodėl gi ne?“, – aiškino G. Kirkilas, paklaustas, ar „socialdarbiečiai“ L. Linkevičiaus kandidatūrą į prezidentus siūlytų remti „valstiečiams“.

Linas Linkevičius

L. Linkevičius nėra LSDDP narys, tačiau, kaip teigė G. Kirkilas, tai nėra kliūtis jam tapti „socialdarbiečių“ arba LSDDP ir „valstiečių“ bendru kandidatu į prezidentus. Anot pašnekovo, su pačiu L. Linkevičiumi apie galimybę jam dalyvauti prezidento rinkimuose dar nebuvo kalbėta. Galutiniai LSDDP sprendimai dėl šalies vadovo rinkimų, kaip teigė G. Kirkilas, paaiškės šių metų spalį arba lapkritį.

Ministras nesako „ne“, R. Karbauskis nesutiktų

Pats L. Linkevičius LRT.lt tikina, kad šiuo metu apie dalyvavimą prezidento rinkimuose 2019 m. negalvoja, tačiau leido suprasti, jog jo pozicija gali ir pasikeisti.

„Atvirai kalbant, šiuo metu nesvarstau tokios galimybės. Aš nesakau, kad niekada nesvarstysiu, bet šiuo metu tikrai nematau tokių priežasčių svarstyti.

Kol kas turiu kitokių planų, o šiaip matysis, kaip susiklostys viskas. Dabar sunku į visus klausimus atsakyti“, – dėstė L. Linkevičius.

Tuo metu LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis akcentavo, kad „valstiečiai“ turės savo kandidatą į prezidentus, tad, jo teigimu, „socialdarbiečių“ pagalbos partijai šiuo klausimu nereikės.

„Mes turėsime savo kandidatą. Su visa pagarba ministrui (L. Linkevičiui – LRT.lt), bet jis nelabai galėtų laimėti rinkimus“, – LRT.lt sakė R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Anot jo, kol kas „valstiečiai“ dėl partijos kandidato į prezidentus jokių sprendimų nepriėmė.

„Aš tik žinau, kad tas žmogus, kurį mes iškelsime kandidatu į prezidentus, laimės rinkimus. Dėl to šis sprendimas yra labai svarbus visai Lietuvai“, – pasitikėjimu savimi tryško LVŽS lyderis.

Pasak R. Karbauskio, „valstiečių“ kandidatas į prezidentus turėtų paaiškėti partijos suvažiavimo metu, rudenį. Jo teigimu, kandidatu į šalies vadovus galėtų būti ir ne LVŽS narys.

„Mes niekada nekėlėme klausimo – partijos narys ar ne. Nekėlėme tokio klausimo ir savivaldybių rinkimuose, parlamento rinkimuose“, – atkreipė dėmesį R. Karbauskis.

Politologas paaiškino, kodėl tyli „valstiečiai“

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis tvirtino, kad, jei L. Linkevičius nuspręstų dalyvauti prezidento rinkimuose ir sulauktų „valstiečių“ paramos, jo šansai smarkiai ūgteltų.

„Jeigu jis būtų „socialdarbiečių“ ir „valstiečių“ kandidatu, tai šios dvi politinės jėgos ir taptų jo potencialo pagrindu. Iš tikrųjų „valstiečių“ galimybės šiuo atveju (prezidento rinkimuose – LRT.lt) yra išties didelės ir jeigu taip įvyktų, jo (L. Linkevičiaus – LRT.lt) šansai būtų labai dideli, nes mes matome, kokį reitingą net ne visada teisingus sprendimus darydami ir viešajame lauke ne visada gražiai atrodydami „valstiečiai“ turi. Taigi jų potencialas pereitų ir į kandidato potencialą“, – LRT.lt aiškino L. Bielinis.

Lauras Bielinis

Politologas pripažino, kad ir pats L. Linkevičius „atrodo prezidentiškai“, tad jam šios pareigos tiktų.

„Jis yra kvalifikuotas užsienio reikaluose, ministras, dalyvavęs NATO bloko sistemoje, jis yra žmogus, kuris turėtų puikiai gaudytis ir gaudosi visuose užsienio reikalų klausimuose. L. Linkevičius gana lanksčiai laviruoja tarp politinių jėgų ir jų interesų, apsaugodamas pagrindinę liniją užsienio politikoje ir tuo pačiu savotiškai išlikdamas neagresyviu ir priimtinu praktiškai visoms politinėms jėgoms. Taip kad šiuo atveju kaip asmenybė jis yra lankstus ir profesionalus, kas yra svarbu užsienio politikoje“, – pažymėjo VDU profesorius.

R. Karbauskis minėjo, kad L. Linkevičius nebūtų tinkamas „valstiečių“ kandidatas į prezidentus, tačiau L. Bielinis tuo abejoja. Politologas pažymėjo, kad LVŽS šalies vadovo rinkimams daug dėmesio neskiria, taigi, anot pašnekovo, neatmestina, jog partijai galėtų tikti ir kitos politinės jėgos pasiūlytas kandidatas.

„Valstiečiai“ labai atsainiai žiūri į prezidento rinkimus: praktiškai nekalba apie juos, niekur nesigirdi kažkokių ryškių diskusijų apie galimus kandidatus. Tiesa, buvo šiek tiek pakalbėta apie V. Pranckietį, apie S. Skvernelį, bet ir vienas, ir kitas to nedeklaruoja. Mes vis labiau matome, kad nei vieno, nei kito kandidatūra greičiausiai ir nebus iškelta.

Kodėl taip yra? Manyčiau, dėl to, kad „valstiečių“ partijai ypač svarbus yra ne prezidento postas, kuris konstituciškai pakankamai suvaržytas ir jo veikla labiau nukreipta į užsienio politiką, į valstybės reprezentavimą ir atstovavimą jai. „Valstiečiams“ labiau rūpi išspręsti klausimus čia, vietoje, tai yra klausimus, susijusius su ūkiniais reikalais. Todėl visas jų potencialas bus nukreiptas ne į prezidento rinkimus, net ne į Europos Parlamento rinkimus, apie ką jie iš viso nekalba, o į savivaldos rinkimus, nes aš manau, kad kas valdys savivaldybes, tas valdys Lietuvą.

Todėl L. Linkevičius gali būti visiškai priimtinas, nes „valstiečių“ rinkėjas paprasčiausiai nekreips dėmesio. Jei R. Karbauskis pasakys, kad L. Linkevičius turi būti prezidentas, tai „valstiečių“ rinkėjai taip ir balsuos“, – dėstė L. Bielinis.