Projektą parengusio Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vadovė „valstietė“ Guoda Burokienė sako, kad šiuo metu bendruomenės veikia pagal Asociacijų įstatymą, nors jų veikla – kur kas platesnė ir įvairesnė.

„Asociacijos fokusuojasi į vieną veiklą, grubiai šnekant, muziejai, žvejai, o viskas eina po viena vėliava, Asociacijų įstatymu. Tuo metu bendruomenės dabar užsiima nuo infrastruktūros projektų iki bendruomeninio verslo, nuo socialinės rūpybos iki kultūros. Jos apima daug platesnį interesų ratą nei asociacijos“, – BNS projektą komentavo G. Burokienė.

Pasak komiteto vadovės, jei šiuo metu bendruomenių dalyvavimas priklauso nuo savivaldos institucijų geranoriškumo, su nauju statusu jos privalomai turėtų būti įtrauktos į sprendimų priėmimą.

„Jos bus išskirtos ir pripažįstamos kaip kitokios organizacijos, jos dabar dalyvauja savivaldoje išskirtinėmis teisėmis, o su nauju įstatymu turės privalomai įtraukti, atsižvelgti į jų nuomonę“, – sakė G. Burokienė.

Įstatymu būtų apibrėžta, kas yra vietos bendruomeninė organizacija, gyvenamosios vietovės bendruomenė, numatyta sudaryti Nacionalinę vietos bendruomeninių organizacijų tarybą, savivaldybėse – vietos bendruomeninių organizacijų tarybas.

Regionuose vietos bendruomeninių organizacijų tarybose ne mažiau kaip pusę narių turėtų sudaryti bendruomenių atstovai. Tarybos teiktų siūlymus savivaldybių institucijoms dėl bendruomenių iniciatyvų finansavimo, vietos verslumo skatinimo ir kitų savivaldybės gyventojams svarbių reikalų.