Druskininkų savivaldybės administracija, 2017 m. pradžioje pranešusi apie sumanymą statyti naują kurorto ženklą, tuomet kreipėsi į bendruomenę, kviesdama siūlyti, koks jis galėtų būti. Idėjų pateikimo terminas baigėsi kovo 10 d.

Kaip rašo kurorto savaitraštis „Druskonis“, Druskininkų savivaldybės taryba dar 2009 m. buvo patvirtinusi magistralinio kelio A4 Vilnius – Varėna – Gardinas 126 k bei 128,64 sankryžų rekonstravimo planus. Žiedas įrengtas Kelių direkcijos lėšomis – kainavo 520 tūkst. 369 eurų. Dar beveik 300 tūkst. eurų iš Druskininkų savivaldybės biudžeto skirta Druskininkų ženklo įrengimui.

„Žiedinėje sankryžoje bus įrengtas ženklas – trys pušelės auksinėmis karūnomis“, – pasibaigus idėjų konkursui sakė Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas.

Šių metų sausio 23 d. Druskininkų savivaldybės administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė pasirašė statybos darbų rangos sutartį su Alytaus akcine bendrove „Montuotojas“. Kurorto dekoratyvinio-informacinio riboženklio projektavimo užduoties architektūros dalyje nurodyti reikalavimai, kad ženklas „turi būti sukurtas Druskininkų herbą sudarančių trijų stilizuotų pušų pagrindu kompozicijoje su tūrinėmis raidėmis „Druskininkai“. Pušų konstrukcijai nurodyta naudoti metalo karkasą ir nerūdijančio plieno lakštus, karūnoms – aukso spalvos metalo lakštus.

Vilnietis skulptorius Vladas Kančiauskas teigia 2017 m. pateikęs kurorto savivaldybei būtent tokį Druskininkų ženklo modelį ir netgi pasiūlęs, kad jį įgyvendinti galėtų „Montuotojas“. Savo kūrinio bylą, darbo modelį ir aprašymą jis teigia įteikęs Druskininkų vyr. architektui Viliui Margeliui. Tačiau sutartis su architektu taip ir nebuvo sudaryta.

„Jie ne tai, kad atsisakė mano paslaugų – jie tiesiog ignoravo. Pareiškiau raštu Druskininkų savivaldybei, jeigu jie darys tą ženklą pagal mano projektą, pagal mano pateiktą darbo modelį, aš pareikšiu pretenzijas teisminiu keliu, nes tuomet būtų pažeistos mano autorinės teisės“, pasakojo V. Kančiauskas.

Tik pamatęs galutinį rezultatą, jau pastatytą žiedinėje sankryžoje, architektas teigia supratęs, jog tai yra jo darbas.

„Man tai – plagiatas, viens prie vieno mano darbas“, – sakė V. Kančauskas.

Skiriasi tik kaina. Jo pateiktoje sąmatoje ženklą buvo siūlyta įrengti už 130 tūkst. eurų.

Architektas artimiausiu metu ketina ginti savo pažeistas teises teisme.

AB „Montuotojas“ direktorius Klemensas Mitrulevičius teigia tik įvykdęs Druskininkų savivaldybės užsakymą.

„Kieno tai buvo pateiktas variantas, aš negaliu pasakyti. Ne per mus tie dalykai ėjo. Mes atliekame tik techninį projektą ir darbus“, – teigė K. Mitrulevičius.

Druskininkų savivaldybės administracija kaltinimus plagiatu atmeta ir teigia, kad ženklo įrengimas bei projektavimas vyksta laikantis galiojančių teisės aktų.

„Lietuvos automobilių kelių direkcijos sprendimu rekonstruojamas įvažiavimas į Druskininkus nuo Merkinės pusės, įrengiant žiedinę sankryžą. Atsižvelgiant į tai, Druskininkų savivaldybės taryba numatė lėšas naujo Druskininkų ženklo projektavimui ir įrengimui. Ženklo projektas buvo sukurtas konsultuojantis su druskininkiečių bendruomene“, – pranešė kurorto savivaldybė.